İzmirli kadınlar: Ne kız kardeşlerimizden vazgeçeriz ne de haklarımızdan

Mahsa Jîna Amini'nin katledilmesini protesto eden İzmir Kadın Platformu, İranlı kadınların özgürlük mücadelesinin yanında olduğunu vurguladı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Kadın Platformu, İran'da Mahsa Jîna Amini'nin katledilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Konak İskele önünde düzenlenen açıklamada, “İran'da, Türkiye'de, her yerde özgürlük” ve “Jin jiyan azadi” yazılı pankartlar taşınarak, sık sık “Zen, zengedi, azadi” ve “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı. Açıklamada ilk olarak İranlı kadınlar dans gösterisi yaptı. Dans gösterisinin ardından platform adına açıklama yapan Nuray Öztürk, Mahsa Jîna Amini’nin katledilmesinin ardından İranlı kadınların başlattığı ve dalga dalga İran sokaklarına yayılan protestoların, Molla rejiminin tüm baskı ve yasaklamalarına rağmen devam ettiğini söyledi.

'NE KIZ KARDEŞLERİMİZDEN VAZGEÇERİZ NE DE EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK HAKLARIMIZDAN'

Direniş başladığından bu yana 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 5 bin kişinin İran rejimi tarafından tutuklandığını dile getiren Öztürk, tutuklananların cinsel şiddet de dahil her türlü işkenceye maruz kaldığını söyledi. Direnişin yayılmasını engellemek için ülke genelinde internetin kesildiğini, gazeteciler ve basın mensuplarının hedef alındığını belirten Öztürk, Türkiye’de ise başta kadınlar olmak üzere eylemlere katılan İranlıların, gözaltına alındığını, sınır dışı edilmekle tehdit edildiğini belirtti.

Bütün baskı, yasak ve katliamlara karşı özgürlük isyanının yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

“İranlı kız kardeşlerimizi katledilecekleri, en iyi ihtimalle tutuklanıp işkenceye maruz kalacakları biline biline geri gönderme ile tehdit eden, bir gecede İstanbul sözleşmesini fesih ederek kadın düşmanlığını tescilleyip; eşitlik ve özgürlük haklarımıza saldıran tek adam rejimine sözümüz var; Ne kız kardeşlerimizden vazgeçeriz ne de eşitlik ve özgürlük haklarımızdan. Geri gönderme merkezinde tutulan İranlı kadınları serbest bırakın. İran'dan Türkiye'ye, faşist otokratik rejimlere, bedenlerimizi ve yaşamlarımızı hedef alan ahlak dayatmalarına karşı eşitlik ve özgürlük isyanını büyütüyoruz. İran sokaklarında kitleselleşen 'Jin, Jiyan, Azadi' sloganını İzmir'den yükseltiyoruz”

'ÖZGÜRLÜK İÇİN SAVAŞIYORUZ'

Açıklamada konuşan İranlı kadınlar ise İran'da yaşananlara dikkat çekerek, özgürlük için savaştıklarını vurguladı. İranlı kadınlar, tüm dünyaya çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Daha bugün kurşunlarla öldürülen insanlar için, ruhsal ve bedensel olarak ekonomik ve siyasi problemler yüzünden kaybolmuş gençliğimiz için savaşıyoruz. Ekonomik yolsuzluk ve yalanlarla mücadele ediyoruz. Haksız yere idama mahkum edilen siyasetçilerimiz için savaşıyoruz. Başka bir madalya getirmeden önce asılan Navid Afkari, aramızda olması gereken ve bizimle savaşması gereken Neda Ağa Sultan için, Dünyanın görmesi gereken gerçeği ortaya çıkaran Mahsa Amini için savaşıyoruz”

Açıklamanın İranlı kadınlar saçlarını kesti. (DUVAR)