İzmirliler zamlara isyan etti: 'İnsanlar artık yarım gevrek istiyor'

Yeni yıl zamlarına isyan eden İzmirliler, geçim sıkıntısının daha da arttığını ifade etti. Bir gevrekçi, “Bir gevrek 3 lira, insanlar artık yarım gevrek istiyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

Nuray Pehlivan-Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Kurdaki yükselişle birlikte başlayan zamlar yeni yılda da artarak devam etti. Alım gücünün düşmesi sonucunda birçok kişinin marketlerden alışveriş yapmayı bıraktığı İzmir'de, yaşlısından gencine herkes geçim sıkıntısı ile boğuşuyor.
2022 yılının ilk günlerinde Konak Meydanı ve Kemeraltı Çarşısı'ndaki İzmirlilere yeni yıldan beklentilerini ve artan fiyatları sorduk. Özellikle son dönemde yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle geleceğe umutla bakamadıklarını dile getiren İzmirliler, “Bu iktidarın gitmesi lazım” derken, mikrofonu uzattığımız bir genç, “Devletin bize bir gençlik borcu var, bunu ödemesini istiyoruz” dedi.

'MUTLU OLABİLENE AŞK OLSUN'

Konak Meydanı'nda güvercin yemi satarak hayatını idame ettiren bir İzmirli, zamlarla birlikte hayatta kalmanın daha da zorlaştığını ifade etti. Geçinemediğini söyleyerek, “Asgari ücrete bin 500 lira koysan ne olur, 5 bin lira yapsan ne olur? İki haftada sigaraya 6 lira zam geldi. Aldığım aylık 660 lira. Size soruyorum nasıl yaşayayım? Sabah kalktığımda nasıl yaşayacağım diye çırpınıyorum. Mutlu insan var mı etrafta? Mutlu olabilene aşk olsun” dedi.

37 yıldır çiçekçilik yapan bir kadın esnaf ise benzin zamlarının ardından dükkâna yürüyerek çiçek taşıdığını söyledi. Çiçekçi, “37 yıllık esnafım. Araç kullanmamak için kucağımda dükkâna çiçek taşıyorum. Hayat bitmiş durumda. Dolar tavan yaptı fiyatlar yükseldi. Şimdi dolar düştü ama rakamlar hâlâ yukarda. Bu yıl her şey eskisinden daha kötü. Olan geleceğimize, çocuklarımıza oldu. İki üniversite öğrencisi okutuyorum. Ama gördüğünüz gibi yürüyerek okutuyorum!” diye konuştu.

'KURU EKMEK YESEN YİNE YETMEZ'

Zamlardan en çok etkilenen meslek gruplarından birisi de fırıncılar olurken, Konak'ta karşılaştığımız bir seyyar gevrekçi, unlu mamullere her gün zam geldiğini ve ellerine sürekli yeni liste verildiğini söyledi. Geliri düşük olan insanların tek yiyeceği olan simidin de ellerinden alındığını ifade eden simitçi, “Her gün zam zam nereye kadar? Bir gevrek 3 lira, kumru 7,5 lira. İnsanlar artık yarım gevrek istiyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi. Kendisinin de geçim sıkıntısı yaşadığını belirten simitçi, “Hangisine yetişeceğiz? Tüpe mi, elektriğe mi yoksa kiraya mı? Kuru ekmek yesen yine yetmez. Artık geleceğe dair bir ışık göremiyoruz” diye belirtti.

25 yıldır kent merkezinde çalışan seyyar bir ayakkabı boyacısı ise “Marketten bir şey alamıyorum. Nasıl alacaksın? Evde tüpüm dahi yok soğukta yatıp kalkıyorum. Ev kiram 400 liraydı, 850 lira oldu. Elektriğe de zam geldi. Yakında millet evde gaz lambası kullanırsa şaşırmayın. Hiçbir şeyden umutlu değilim. Asgari ücrete yapılan zamlarla olacak iş değil” dedi.

'BU DEVLETİN BİZE BİR GENÇLİK BORCU VAR'

Zamlardan etkilenen diğer bir kesim ise öğrenciler ve gençler oldu. Metro girişinde karşılaştığımız üniversiteye hazırlanan bir öğrenci, ulaşım fiyatlarının artması ile birlikte yaşadıkları maddi sıkıntının daha da arttığını belirtti: “Biz ülkenin geleceğiyiz. Hem kendimizi kurtarmak hem de ülkemize faydalı olmak için uğraşıyoruz. Üniversiteyi kazanmak için çalışıyoruz. Dershaneye gidiyoruz ama çektiğimiz çileye bakın. Bir günlük yol param 10 lira. Ben ne yiyip ne içeyim? Yazıklar olsun” diye konuştu.

Kemeraltı Çarşısı'nda karşılaştığımız bir genç ise Türkiye'deki yaşamdan ümidini kestiğini ve yurtdışına gitmek istediğini söyledi. Zamlara tepki gösteren genç, “Birçok şey almış başını gidiyor. Devletin bize bir gençlik borcu var. Bunu ödemesini istiyoruz. Dolar düşse de birçok şeyin fiyatı artacak. Asgari ücreti artırdılar ancak dolar endeksli bakıldığı zaman hiçbir şeyin değişmediği görülüyor. Bizler de umudu kesmek üzereyiz. Bir kahramanımız yok üzgünüm.” dedi.

'GARİBANLARA ACIYAN YOK'

Alışverişten dönen bir başka İzmirli ise temel ihtiyaçlarını dahi almakta zorlandığını belirterek, “İstediğim bir şeyi alamıyorum. Gidip karşıdan bakıyorum. Ucuz bir şey bulursam onları almaya çalışıyorum. İnsanların durumu çok kötü, herkes çok mağdur. Umarım bir an önce seçim olur. Bu sene her şey çok kötü. Garibanlara acıyan yok” dedi.

İşten yeni ayrıldığını dile getiren bir genç ise zamlar karşısında ne yapacağını bilmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti'nin iktidardan gitmesini istediğini vurgulayan genç, “Aldığım et, süt ürünleri, yeşillik hepsinin fiyatı yükseldi. Sadece maydanozun fiyatı değişmedi. Geri kalan her şeyin fiyatı yükseldi bir daha da inmedi. Tayyip Erdoğan'ın gitmesini istiyorum. Ülke mahvoldu, gençlik mahvoldu. İş de bulamıyoruz” diye kaydetti.

ESNAF: 'BEN BU ÜLKEDEN NE BEKLEYEYİM'

Kemeraltı Çarşısı'nda esnaflık yapan emekli tekel işçisi ise dolarda yaşanan düşüşün fiyatlara yansımadığına dikkat çekti. Marketlerden alışveriş yapmayı bıraktığını söyleyen esnaf, “Tüp olmuş 250 lira, benzin 12 lira. Ben bu ülkeden ne bekleyeyim. Ben artık marketlere girmiyorum, hepsini protesto ediyorum. Dolar 18 liraya kadar çıktı daha sonra 12 liraya düştü. Peki fiyatlara neden yansımadı?” diye sordu.

30 yıldır köftecilik yapan bir başka esnaf ise, “En ucuz aldığımız ekmek 4 lira. Dün marketten iki poşet aldım, 400 lira tuttu. Peynirin kilosu 80 lira. Bu insanlar nasıl geçinecek? Ne yapacağımızı düşünüyoruz ancak sonucu iyi görmüyoruz. Umarım düzelir” diye konuştu.

DEM Parti heyetinin görüşmeleri bölgede nasıl karşılandı? Khal Gağan ritüeli: Dersimliler yeni yılda barış ve huzur diledi Bahçesaray'a kayyım atandı: Kadir Cesur ilçeden aktardı 2 bin 700 yıldır dönüyor: 40 değirmenden 1'i çalışıyor Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Büyükşehirden Küçükkumla'ya: Artık sadece yazlık değil