İzmit Belediye Başkanı Hürriyet: Satışın siyasi ayağı araştırılsın
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, AK Partili başkan Nevzat Doğan döneminde borçlar karşılığında SGK’ya devredilen Belsa B Blok’un değerinin altında satıldığını söyledi.
Cansu Albayrak
KOCAELİ – İzmit Belediyesi’nin prim borçları karşılığında SGK’ya devrettiği 176 bağımsız bölümden oluşan Belsa B Blok’un satışıyla ilgili İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bir basın açıklaması yaparak satışın siyasi ayağının araştırılmasını istedi.
‘SGK BÜTÜN ÖNERİLERİMİZİ REDDETTİ’
AK Partili başkan Nevzat Doğan döneminde borçlar karşılığında SGK’ya devredilen Belsa B Blok, geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen ihalede 17 milyon 310 bin lira ile iş insanı Mustafa Hatipoğlu tarafından satın alındı. Resmi portalda ihale duyurusu yapılmasına rağmen ihale basına kapalı olarak gerçekleşmişti. Fatma Kaplan Hürriyet basın açıklamasında 2016 yılından beri belediyenin Belsa B Blok’a ciddi kira ödediğini belirterek, “2021 yılında İzmit Belediyesi’nden 1 milyon 42 bin lira kira alındı. Zaman içerisinde bu binayı tekrar belediyeye kazandırmak için çok ciddi bir mücadele verdik. Vadi İzmit’teki evlere karşılık ‘Belsa B Blok’u bize devredin’ dedik” diye konuştu.
10 Temmuz 2020’de Vadi İzmit’teki konutlara karşılık 15 milyon lira bedel karşılığında takas önerisinde bulunduklarını dile getiren Hürriyet, “Bütün istek ve önerilerimiz SGK tarafından reddedildi. İzmit Belediyesi’nden 16 milyon 119 bin liraya devir alınan bu kıymetli mülk, 5 yıl sonra sadece 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkarıldı” dedi.
‘AYRI AYRI SATILABİLİRDİ’
İhaleye iki katılımcının katıldığını hatırlatan Hürriyet, “17 milyon 300 bin lira bir firma, diğeri ise 17 milyon 310 bin lira teklif etti. Sadece 10 bin lira fazla veren Belsa B Blok’u aldı. 176 adet yeri ayrı ayrı satacakken, toplu halde 17 milyon 310 bin liraya satıldı” diye konuştu. Belsa Plaza’nın kentin göbeğinde değerli bir alan olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Hürriyet, “SGK, tanesi 98 bin liradan dükkanları sattı. 100 bin lira bile değil. Neden bu paraya belediyeye değil de kişilere satıldı? Çeşitli bahanelerle böylesine kıymetli bir mülk elden çıkarıldı. Değerinde satılsa Belsa B Blok 70-80 milyon lira ederdi” diye konuştu.
‘SATIŞIN SİYASİ AYAĞI VAR MI?’
Belsa B Blok’un İzmit Belediyesi’ne aynı parayla devredilmediğini belirten Hürriyet, “SGK’nın sürekli zarar etmesinin nedeni böyle kamu mallarının yok paraya hiç edilmesi mi? Bu satışın bir siyasi ayağı var mıdır? 2016’daki devir ile bu satışın bir alakası var mı? Bu satışta ismi geçenler, buradaki önemli iş insanları ile ilişkileri var mı? Burada kamu yararı değil, kişi yararı kazandı” dedi. Satışın araştırılmasını isteyen Hürriyet, “Bütün milletvekilleri, bütün siyasi parti il başkanlarına ve yetkililere bu satışa dur demeye devam ediyoruz. Bu bina İzmit halkınındır ve geri verilmelidir. Biz araştırmalarımıza devam edeceğiz. Kamu vicdanını yaralayan hiçbir işlemin insan vicdanında da yeri yoktur. Altından bir şeyler çıkacağı çok belli” dedi.