Jacinda Ardern Yeni Zelanda'da asgari ücreti saatte 20 dolara yükseltti

Dünyada en yüksek asgari ücretin verildiği ilk beş ülkeden biri olan Yeni Zelanda'da yeni zam geldi. İşçi Partili Başbakan Jacinda Ardern, 1.14 dolarlık zamla asgari ücreti saatte 20 dolara yükseltti.

Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'nın İşçi Partili Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede asgari ücreti saatte 20 dolara yükseltti. Eş zamanlı olarak, ülkenin en zengin kesiminden alınan vergiler yüzde 39'a yükseltildi. Yarın yürürlüğe girecek değişiklikler, işsizlik maaşları ve hastalık izinleri konusunda da çalışanların yararına olacak düzenlemeler de içeriyor.

SAATTE 1.14 DOLARLIK ZAM

Yeni Zelanda hükümetinin aldığı karar uyarınca, asgari ücrete saatte 1.14 dolar zam yapılmış olacak. Yaklaşık 175 bin işçinin zam alması beklenirken, hükümete 216 milyon dolar maliyet çıkması bekleniyor. 

EN ZENGİN KESİME EK VERGİ

Yüzde 39 oranındaki vergiyse, ülke nüfusunun yüzde 2'sini oluşturan ve yılda 180 bin dolardan fazla kazanan en zengin kesimden alınacak. Hükümet bu yeni vergiyle, yılda 550 milyon dolar ek gelir elde etmeyi hedefliyor. 

ARDERN: DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR

Başbakan Jacinda Ardern, yeni düzenlemelere dair açıklamasında seçim vaatlerinden birini yerine getirdiklerini ve bu adımların 'ülkenin en zor durumdaki kesimi için gerçek ve uzun zamandır gereken düzenlemeleri temsil ettiğini' söyledi. Ardern, "Daha yapılacak çok şey var, konut inşası, sağlık sistemimizi geliştirmek, eğitime yatırım yapmak, iş imkânı yaratmak gibi" dedi.

MUHALEFETTEN 'EKONOMİK VANDALİZM' İDDİASI

Muhalefetteki sağcı Ulusal Parti ise asgari ücret zammına karşı çıkarak, "Küçük işyerleri için belirsizlik döneminde asgari ücrete yüksek bir artış yapmak ekonomik vandalizmdir" iddiasında bulundu.

EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRETİ VEREN İLK BEŞ ÜLKEDEN BİRİ

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre, Yeni Zelanda son karardan önce de dünyada en yüksek asgari ücreti veren ilk beş ülkenin arasındaydı. Covid pandemisi sırasında havalimanı ve sınırlarda çalışanlar da dahil, ön cephede olan birçok işçi asgari ücretle çalışıyor, sendikalar da özellikle ön cephedeki çalışanlar için saat başı asgari ücretin 22.10 dolara yükseltilmesini istiyordu. Birleşik Sendika lideri John Crocker, zam talebi için "Bu, söz konusu işçiler için çok önemli bir mesele. Konu kısmen parayla, kısmen de yaptıkları fedakârlık için toplum tarafından ödüllendirmenin vereceği onurla ilgili" demişti. 

20172DEN BERİ SAATTE 4.25 DOLAR ZAM

Ardern döneminde Yeni Zelanda'da asgari ücrete, 2017'den bu yana saatte 4.25 dolar zam yapıldı. Ardern, geçtiğimiz günlerde de haftada dört saat çalışma düzenine geçilebileceği görüşünü paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)