Jackie Chan ile başladı, olimpiyat şampiyonu oldu

Türkiye’ye tekvandodaki tek altın madalyasını kazandıran Servet Tazegül Nürnberg'de doğdu, Londra'da tarihe geçti.

Türkiye, 100 yıllık olimpiyat macerasında tam 9 kez tekvando madalyası kazandı. Fakat bunlardan yalnızca 1’i altın oldu. Haydi gelin, Türkiye’ye tekvandodaki tek altın madalyasını kazandıran o ismi, Servet Tazegül’ü yakından tanıyalım.

70’lerde Kars’tan Almanya’ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1988’de Nürnberg’de dünyaya gelen Servet Tazegül, 5 yaşında tekvandoyla tanıştı. Çocukken Jackie Chan filmlerine olan hayran olan ve bu ilgisi babasının dikkatini çeken Servet için tekvando artık hep hayatının bir parçası olacaktı.

2003-2004 ve 2005 yıllarında Hollanda, Almanya ve Fransa’da yapılan gençler turnuvalarında kendi sıkletindeki tüm oyunları şampiyonlukla tamamladı. Genç Servet, Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları’na kadar katıldığı tüm turnuvaların neredeyse tamamında şampiyon oldu, son olarak Roma’da Avrupa Şampiyonu olarak Pekin’e gitti.

20 yaşında ilk olimpiyat deneyimini yaşayan Tazegül, burada 68 kiloda bronz madalya kazandı.

Artık hedefi 2012 Londra Olimpiyatlarında altın madalya kazanmak olan Servet Tazegül, arada geçen 4 yılda birçok şampiyonluk daha kazandı. Kısaca özetlersek, Kopenhag 2009 Dünya Şampiyonası'nda üçüncü olan Tazegül, St Petersburg 2010 Avrupa Şampiyonası, Gyeongju 2011 Dünya Şampiyonası, Manchester 2012 Avrupa Şampiyonasında altın madalyayı boynuna taktı.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda Tazegül, Excel Arena'da yapılan müsabakalarda, ilk maçında ABD'li Terrence'yi 8-6 yendi. Çeyrek finalde Ukraynalı Husarov'u 9-2 mağlup etti ve 4 numaralı seribaşı Büyük Britanyalı Stamper ile final bileti için karşılaştı. Milli tekvandocu bu maçı da 9-6 kazandı ve finale adını yazdırdı. Tazegül, finalde İranlı rakibini de rahat geçti ve 23 yaşında olimpiyat şampiyonluğuna kavuştu.

O güne kadarki son 3 yılda hiç yenilgisi olmayan Tazegül, altın madalyayı, 50 gün önce vefat eden annesine armağan etti. Genç Servet Türkiye’ye tarihindeki ilk altın madalyasını kazandırırken, Londra 2012 Olimpiyatlarında da ülkemizin tek altın madalyasını kazandırıyordu.

2013 Mersin Akdeniz Oyunlarında da bronz madalya kazanma başarısı gösteren Tazegül, Bakü 2014 Avrupa Şampiyonası'nda da altın madalyayı boynuna taktı. Sonraki yıllarda, sporu erken bırakmasına sebep olacak sakatlıklarla boğuşan Tazegül, Çelyabinsk 2015 Dünya Şampiyonası’nda da birinci olmayı başardı.

Yaklaşan Rio 2016 Olimpiyatları öncesinde tekvando yorumcusu Mike McKenzie, Tazegül için “Elimizde kalan tek gerçek süper yıldız. Bu sporun en önemli elçisi. Çita lakaplı sporcunun sakatlıklarını aşıp geri dönmesine ihtiyacımız var” demişti. Ama sakatlıklar Tazegül’ün peşini bırakmadı, olimpiyat şampiyonu sporcumuz Rio’da podyuma çıkamadı.

Kariyerindeki 143 müsabakanın 116'sını kazanan Tazegül, 2019’da aktif kariyerine veda etti. Tekvando milli takımında antrenörlük yapan ve yeni tekvandocular yetiştiren Tazegül, sporcularını Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na hazırlıyor.

(HABER MERKEZİ)

Olimpiyatların en başarılı kadınları kimler? Euro 2024: Son 16 turunda kim ne yapar? Türkiye'nin şansı ne? Madalya canavarı cimnastikçi: Adem Asil Altın madalya aldı, Naçar’dı Erkan oldu Kan vererek olimpiyatlara katıldı, altın madalya kazandı Atatürk'ün ve Kraliçe Elizabeth’in tanışmak istediği sporcu: Mr. Hello