Japonya ve İtalya vatandaşları cihatçıların elinde
Suriye'de cihatçılar Japon ve İtalyan rehinenin videolarını yayımladı. Cihatçılar fidye istedi.
DUVAR - Suriye'de Nusra bağlantılı cihatçılar esir tuttukları Japon serbest gazeteci Jumpei Yasuda ve İtalya vatandaşı Alessandro Sandrini'nin videolarını yayımlandı. Cihatçıların fidye talebine yönelik videolarda iki rehine derhal kurtarılmaları için çağrı yaptı.
Sputnik'in haberine göre, iki ayrı videoda duvarın önünde duran simsiyah giyinmiş maskeli ve silahlı iki adamın rehinelerin başında dikildiği görüldü. Esirlerden Yasuda ve Sandrini, ABD'nin Guantanamo'daki esirlere giydirdiği gibi turuncu tulumlar içinde ve diz çökmüş halde görüntülendi.
GÖRÜNTÜLER 25 TEMMUZ'DAN
Cihatçıların fidye talebine yönelik videolarda Sandrini 'içinde bulunduğu durumun tahammül edilemez olduğunu ve derhal çözüm bulunması gerektiğini' söylerken Yasuda da ''Feci durumdayım, lütfen bana hemen şimdi yardım edin'' diyor. Haziran 2015'te Suriye'de Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığı sanılan 44 yaşındaki Yasuda, videonun 25 Temmuz'da çekildiğini söylüyor.
TÜRKİYE'DE KAÇIRILMIŞTI
Yine Nusra olduğu sanılan bir grup tarafından Ekim 2016'da Türkiye'de kaçırılıp Suriye'ye götürülen 32 yaşındaki Sandrini ise videonun 19 Temmuz'da çekildiğini söylüyor, bunun İtalyan hükümetinden son yardım talebi olduğunu dile getiriyor.
HERHANGİ BİR GRUP ÜSTLENMEDİ
Cihatçıların iki videoyu internete saldığı, aşırılıkçı grupları izleyen ABD merkezli SITE İstihbarat Grubu tarafından duyuruldu. Twitter'dan paylaşımda bulunan SITE Direktörü Rita Katz 'iki esiri elinde tutan ve videoları yayımlayan grubun kim olduğunun netleşmediğini, ilk etapta Kaide ve IŞİD hesaplarında videoyu kutlayan bir hareketlilik olmadığını, cihatçı fraksiyonların aralarında esir takası yaptığını, bu yüzden kaçıranla videoları yayımlayanın aynı grup olmayabileceğini' kaydetti. Ancak Yasuda'nın Nusra ile bağlantılı Türkistan İslam Partisi'nin elinde olduğu ve Nusra'nın 10 milyon dolar fidye istediği de söyleniyor.
'HER ŞEYİ YAPIYORUZ'
Japon hükümeti sözcüsü Yoshihide Suga, videodaki erkeğin Yasuda olduğuna inandıklarını söyleyerek ''Hükümetin en büyük sorumluluğu, Japon vatandaşlarının güvenliğini korumaktır. Çeşitli enformasyon ağlarını kullanarak kurtarılması için elimizden gelen her şeyi sonuna dek yapıyoruz'' dedi. 2000'lerin başından beri Ortadoğu muhabirliği yapan Yasuda, 2004'te üç vatandaşıyla birlikte Irak'ta kaçıırlmış, ama din adamlarının arabuluculuğu sayesinde serbest bırakılmıştı. IŞİD tarafından kaçırılıp öldürülen gazeteci dostu Kenji Goto'nun hikayesini haberleştirmek için 2015'te Suriye'ye giden Yasuda, kaçırılmasından iki gün önceki son tweetinde, gazetecilik faaliyetlerinin engellendiğini, nerede olduğu ve ne yaptığıyla ilgili artık tweet atmayacağını söylemişti.