Japonya'da ABD askerine çocuk istismarı suçlaması

Japonya'da bir ABD askeri, 16 yaşından küçük bir kız çocuğu kaçırdığı ve cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla temmuz ayında hakim karşısına çıkacak.

Abone ol

DUVAR - Japonya'nın Okinawa adasında bir ABD askerine 16 yaşından küçük bir kız çocuğu kaçırma ve çocuğa cinsel istismarda bulunma suçlaması yöneltildi. Okinawa adası, bölgedeki en büyük ABD askeri üslerinden birine ev sahipliği yapıyor. 

BBC'nin haberine göre, 25 yaşındaki ABD Hava Kuvvetleri mensubu, 24 Aralık 2023 tarihinde kız çocuğa cinsel saldırıda bulundu. Ailenin ihbarda bulunması üzerine şüpheli, güvenlik kamera kayıtları sayesinde tespit edildi. Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshimasa Hayashi'nin dün yaptığı açıklamaya göre, mart ayının sonunda suçlama yöneltilen asker, o zamandan bu yana hapishanede tutuluyor. ABD'li yetkililerin olayı soruşturan savcılarla 'tam işbirliği' içinde olduğunu söyleyen Hükümet Sözcüsü, "ABD tarafına bu tür olayların önlenmesi talebini her fırsatta iletmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

BAKANLIK, ŞİKAYETİNİ BÜYÜKELÇİYE İLETTİ

Sözcünün açıklamasına göre, Japonya Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emmanuel'e de bir şikayet iletti. Sözcü, sanığın ilk duruşmasının 12 Temmuz'da görüleceği bilgisini verdi. Okinawa Valisi Denny Tamaki de konuya ilişkin açıklamasında, olayın sadece 'rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda kız çocuğun onurunun ihlali olduğunu' ve 'önemli ölçüde bir güvensizliği beraberinde getirdiğini' söyledi.

Japonya basınına yansıyan haberlerde, sanığın kız çocuğun yanına bir parkta yaklaştığı, ardından çocuğa kendisiyle konuşabilmek için aracına binmesini teklif ettiği, sonrasında ise kız çocuğu evine götürerek orada cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi. 

OKİNAWA'DA 30 BİNE YAKIN ABD ASKERİ BULUNUYOR

Japonya, ABD dışındaki en büyük Amerikan askeri güçlerinden birine ev sahipliği yapıyor. ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından askeri üslerinin bulunduğu Okinawa'da halihazırda yaklaşık 30 bin ABD askeri konuşlu. Geçen yıl yapılan bir anketin sonuçlarına göre, adada yaşayan her 10 kişiden biri, ABD üslerinin varlığının 'adaletsiz' olduğu görüşünde. 1995 yılında 12 yaşındaki bir kız çocuğun üç ABD askerinin cinsel istismarına uğramasının ardından, 2012 yılında da bir ABD üssü çalışanı 20 yaşındaki Japon bir kadına cinsel saldırı ve cinsiyet suçundan mahkum edilmiş, iki olay da protestolara sebep olmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)