Johnson'ın mesajlarını sızdırdığı iddia edilen Cummings'den yalanlama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın eski başdanışmanı Dominic Cummings, Johnson'ın Prens Selman ve iş insanı James Dyson ile özel yazışmalarını basına sızdırdığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın geçtiğimiz kasım ayında görevden ayrılan eski başdanışmanı Dominic Cummings, Johnson'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve milyarder iş insanı James Dyson ile mesajlarını basına sızdırdığı yönündeki iddiaları reddetti. Cummings, "Başbakanın, ülkenin hak ettiği yeterlilik ve dürüstlük standartlarının altına inmesini görmek çok üzücü" dedi.

'DAİRESİNİ YENİLEMEK İÇİN BAĞIŞÇILARDAN GİZLİ ÖDEME İSTEDİ'

Downing Street'teki dairesini yenilemek isteyen Johnson'ın, Muhafazakar Parti bağışçılarından 'destek istediği' iddialarını ise doğrulayan Cummings, bu konuda İngiltere Başbakanı'nı uyardığını belirtti. "Ona, yenileme çalışmaları için bağışçılardan gizlice ödeme talep etmesinin etik dışı ve yasa dışı olduğunu söyledim" diyen Cummings, "Johnson'a bu konuda yardım etmeyi reddetmiştim" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde İngiliz basını, Johnson'ın Başbakanlık Ofisi'ndeki dairesinin tadilat ücretlerinin karşılanması için bağışçılardan ödeme istediği yönündeki yazışmalara yer vermişti. Bunun yanı sıra, Johnson'ın Prens Selman ve iş insanı James Dyson'la yaptığı özel konuşmalar da yayınlandı. 

Premier Lig ekibi Newcastle United'ı 300 milyon sterlin karşılığında satın almak isteyen Prens Selman'ın, lig yönetiminden satışa izin çıkmayınca sürece müdahale etmesi için Başbakan Johnson ile konuştuğu belirtilmişti. İkili arasındaki yazışmalarda, Prens Selman'ın satın alım işlemi konusunda yetkileri ikna etmesini istediği Johnson'ı, 'aksi halde İngiltere-Suudi bağlarının zarar göreceği konusunda uyardığı' kaydedilmişti. Bu konuşmaların ardından Johnson'ın 'konuyu araştırmak üzere' danışmanına talimat verdiği aktarıldı.

İş insanı James Dyson'la yazışmasında ise Johnson'ın, Dyson'a vergi yasalarında değişiklik vadettiği ifade edildi. Johnson'ın Dyson'ın şirketinin, solunum cihazlarını İngiltere'de üretmesi durumunda 'vergi ödemeyeceklerini' söylediği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)