Jüpiter'in 'dev kasırgaları' gezegene ışık tutacak
NASA, Uzay aracı Juno'nun Jüpiter görevinde ortaya çıkaran bilimsel bulguları yayınlamaya başladı. Elde edilen yeni bulguların Jüpiter'i anlamaya yardımcı olacak.
DUVAR - NASA'nın Jüpiter'i görüntülemek için gönderdiği uzay aracı JunoCam'in gönderdiği yeni görüntüler yayınlandı.
JunoCam tarafından çekilen fotoğraflarda Jupiter'in görüntüsü, ışıltılı altın kum tanecikleriyle sarılı mavi bir mermer olarak yorumlandı.
Juno'nun Temmuz 2016'da Jüpiter'in yörüngesine girmesiyle başlayan görevinde uydu, gezegene beş yakın geçiş gerçekleştirdi. Bu yakın uçuşlarda ortaya çıkan bilimsel bulgular, Bilim Dergisi ve Jeofizik Araştırma Mektupları'nda yayınlanmaya başlandı.
Juno keşfi dahilinde uzay aracı JunoCam aracılığıyla görüntülenen fotoğraflarda gezegende görülen dev kasırgalar bilim adamlarının, Jüpiter atmosferini ve iklimini anlamalarına katkıda bulunacak.
Juno misyonunun bilim şefi, Southwest Araştırma Enstitüsünden Scott Bolton, "Biz, bugüne dek ekvatordan gördüğümüz Jüpiter'i bildik ve gezegeni o haliyle sevdik. Fakat şimdi kutuptan baktığımızda bambaşka bir Jüpiter görüyoruz. Keşfettiğimiz şey yepyeni bir gerçeklik. Çok farklı ve karmaşık bir durum." ifadelerini kullandı.
BBC'ye konuşan bilim insanları da Jüpiter ile ilgili edindikleri yeni bilgilerin 'nefeslerini kestiğini' özellikle kutuplarda görülen fırtınaların büyük hayranlık yarattığını anlattı. Bilim insanı Mike Janssen, bu durumu, 'Dünya büyüklüğündeki kasırgaların birbirinin içine geçmesi' olarak anlatıyor. Bu yapıların Satürn gezegeninin kutuplarında görülenlerden neden farklı olduğu ise araştırılıyor.
Bu fırtına kümelerinin kısa ömürlü mü olduğu, yoksa yüzyıllarca yaşayıp yaşamadığı ise henüz bilinmiyor. Jüpiter'e bu kadar yakın ve yüksek çözünürlüklü bir şekilde elde edilen görüntüler sayesinde gezegen hakkında yeni bilgilere ulaşılıyor. (DIŞ HABERLER)