Jurassic World Hakimiyet vizyonda: Filmde yapılan hatalar neler?
Bilim insanları Jurassic Park serisinin bir belgesel gibi izlenmemesi gerektiğini vurgulayarak, filmlerindeki dört büyük hatayı anlattı.
DUVAR - Jurassic Park serisinin son filmi "Jurassic World: Hakimiyet", geçtiğimiz hafta vizyona girdi. Yönetmen Steven Spielberg'e ilk iki filmde (Jurassic Park ve Kayıp Dünya) danışmanlık yapan Amerikalı paleontolog Jack Horner, filmin belgesel gibi izlenmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Jurassic Park filmlerinin belgesel olmadığını aklınızda tutmanız gerekiyor. Steven eğlenceli bir film yapmaya çalışıyordu. Hiçbirimiz belgesel tarzı bir film yapmak istemedik" dedi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Horner ve diğer bilim insanları, Jurassic Park filmlerindeki dört büyük hatayı anlattı.
'FİLMDEKİ DİNOZORLAR ARASI SAVAŞ, HİÇBİR ZAMAN GERÇEKLEŞMEDİ'
Filmin danışmanlarından olan paleontolog Riley Black'e göre, "Jurassic World: Hakimiyet"te yer alan Tyrannosaurus ve Giganotosaurus arasındaki savaş, aslında hiçbir zaman gerçekleşmedi. Black, bunun sebebini, "Bu iki dinozor sadece birbirlerinden milyonlarca yıl farklı yıllarda yaşamakla kalmadı, aynı zamanda farklı kıtalarda yaşadılar" diyerek açıkladı. Black, filmde bazı diğer hayvanların da yaşadıklarından farklı dönemlerde ve bölgelerde yaşıyor gibi görüldüğünü belirterek, "Ayrıca Hollywood'un birbiriyle savaşan canavarlar temasına da dönüş yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tyrannosaurus rex, bundan 68 milyon yıl kadar önce, Kretase döneminin sonlarında ve Kuzey Amerika'da yaşadı. Giganotosaurus ise 99 milyon yıl önce Güney Amerika'da var oldu.
'GERÇEK VELOCIRAPTORLAR TÜYLÜYDÜ'
Filmlerdeki velociraptorlar, Michael Crichton tarafından yazılan bir romandan esinlenildi. Bilim insanlarına göre diğer bir hata da "korkunç" velociraptorların betimlemesiyle ilgili yapıldı. Crichton, velociraptorları insan boyundaki dinozorlar olarak tarif etse de bilim insanları gerçek velociraptorların bir hindiyi geçmeyecek büyüklükte ve tüylü olduklarını söyledi.
Jack Horner, "Yırtıcı kuşların tüylü olduğunu biliyoruz. Steven Spielberg ve ben bunu tartıştık ancak bu teknolojik olarak imkansızdı çünkü tüyleri canlandırmak çok zordu" dedi. Black de, Velociraptor'un tasarımının daha çok, başka bir tarih öncesi hayvana benzediğini belirtti.
'SPIELBERG, KENDİ KAFASINA GÖRE ÇALIŞTI'
Horner bazen Jurassic Park için neden bilim danışmanı olarak işe alındığını anlamadığını, Steven Spielberg'ün genellikle kendi kafasına göre çalıştığını söyledi. Horner, "Beni ekibe almaları ilginçti çünkü benden tavsiye almadılar ancak sanırım biraz güvenilirlik ve onları onaylayacak birini istediler" dedi.
Horner, onaylamadığı kararlardan birinin de hayvanların renkleri olduğunu söyleyerek, "Bence dinozorlar bizim onları yaptığımızdan daha renklilerdi. Onların soyunu devam ettiren kuşlar genellikle öyleler. Ancak Steven bunu istemedi, 'teknikolor' dinozorların yeterince korkutucu olmadığını söyledi" diye konuştu.
'DİNOZORLAR, HENÜZ KLONLANAMIYOR'
Jurassic Park'ın temelinde dinozorların klonlanması yatsa da bilim insanları o kadar yıl önceki dinozor DNA'larına ulaşılamadığı için bunun henüz yapılamayacağını vurguluyor. Londra Doğal Tarih Müzesi'nden paleontolog Paul Barrett, "Bildiğimiz kadarıyla uzun süre dayanamıyor. Bildiğimiz en eski fosil DNA'sı 2 milyon yıllık ve bu DNA bakteri, toprak, mantar gibi şeylerden" dedi.