Kabil'deki roket saldırısını IŞİD üstlendi

Tahliyelerin sürdüğü Kabil havalimanına bu sabah roket saldırısı düzenlendi. ABD'li bir yetkili, füzelerin savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin Afganistan'tan tamamen çekileceği 31 Ağustos'a bir gün kala tahliyelerin sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yine saldırıya maruz kaldı. Havalimanının bu sabah beş roket ile hedef alındığı bildirildi. AFP ajansı bölgedeki çalışanlarının patlama sesi duyduklarını bildirirken, saldırının ABD'ye ait C-RAM füze savunma sistemiyle engellendiği belirtiliyor. Reuters'e konuşan bir ABD'li yetkili, havalimanına beş roket ile saldırı düzenlendiğini, füze savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiklerini söyledi. Yerel televizyon kanalı ToloNews roketlerin kentin kuzeyinden havalimanı istikametine doğru ateşlendiğini duyurdu.

IŞİD ÜSTLENDİ

Reuters ajansı, saldırıyı IŞİD'in üstlendiğini duyurdu. Buna göre, IŞİD'in Telegram kanalında yapılan açıklamada Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'na altı adet Katyuşa roketi atıldı. IŞİD, geçtiğimiz perşembe günü havalimanında düzenlenen, 13'ü ABD askeri yaklaşık 180 kişinin öldüğü saldırıyı da üstlenmişti.

İNSANSIZ HAVA ARACI İLE BOMBA YÜKLÜ ARAÇ İMHA EDİLDİ

ABD yönetimi dün, Kabil havalimanı yakında bir insansız hava aracı ile patlayıcı yüklü bir aracın hedef alındığını ve bu sayede bir saldırının engellendiğini açıklamıştı. Savunma Bakanlığı patlayıcı yüklü aracın IŞİD-K (IŞİD Horasan) bağlantılı olduğunu belirtirken Taliban sözcüsü de havalimanı yakınlarında bomba yüklü bir aracın imha edildiğini doğruladı.

OLASI SİVİL ÖLÜMLERİ ARAŞTIRILIYOR

ABD yönetimi pazar günkü saldırıda olası sivil ölümleri yaşanma ihtimaline soruşturuyor. ABD Merkez Kuvvetler Sözcüsü Bill Urban "Kabil'de bir araca düzenlediğimiz saldırıda sivillerin öldüğüne yönelik haber aldık" dedi. Urban "söz konusu aracın hedef alınmasıyla büyük bir patlama meydana geldiğini ve etraftaki başka araçlara da zarar vererek olası can kaybına neden olabileceğini" söyleyerek, "Olası her masum can kaybı karşısında derin üzüntü duyarız" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama öncesinde CNN hava saldırısında altısı çocuk dokuz kişilik bir ailenin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

ABD birlikleri 20 yıl sonra 31 Ağustos salı günü ülkeyi tamamen terk etmiş olacak. Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesiyle 15 Ağustos'tan bu yana ülkeden 114 bin insan tahliye edildi. Kabil Havalimanı'nda tahliyeler sürerken 26 Ağustos'ta havalimanı giriş kapısı önünde düzenlenen bombalı saldırılarda 180'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıda ölenlerden 13'ünün ABD askeri olduğu açıklanmıştı. Saldırıyı IŞİD'in Afganistan'daki uzantısı IŞİD-K (IŞİD-Horasan) üstlenmişti. (DW Türkçe, DIŞ HABERLER)