Kadıköy'de 4 yılda 5 imar planı değişti
Kadıköy'de mülk sahiplerinin itirazı sonucu yapılan imar planı değişiklikleri 2013 yılından beri 5 kez değişti. Avukat Hürriyet Azak, “Bireysel mülkiyet hakkımız korununcaya kadar uğraşacağız” dedi.
DUVAR - İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahalleleriyle ilgili yapılan imar planı değişiklikleri nedeniyle ev sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne itiraz etmeye devam ediyor. Son olarak üç gün önce mahkeme, Fikirtepe İmar Planı'nın iptal edilmesine karar verdi. Böylece Kadıköy'de 2013'ten 2016'ya kadar beşinci kez imar planı iptal edildi.
Mülk sahiplerinin avukatlığını yapan Hürriyet Azak, “Eski imar planınını iptalini istedik, şimdi yeni çıkarılan imar planına da itiraz edeceğiz. Bu planla da ne istedikleri belli değil. Vatandaşın aleyhine ne varsa onu uyguluyorlar” dedi. Azak, imar planlarında bireysel mülkiyet hakkı korununcaya kadar itiraz edeceklerini söyledi.
'KADIKÖY İSTANBUL'UN EN KÖTÜ İLÇESİ OLDU'
Rant peşinde olmadıklarını belirten Azak, “Kadıköy İstanbul'un en nezih ilçesiyken şu an İstanbul'un en kötü ilçesi haline getirildi” diyor. İmar planlarına bu yüzden itiraz ettiklerini ifade eden Azak, itiraz gerekçelerini şöyle açıklıyor:
“Kadıköy zaten kilitlenmiş durumda. İnşaatların tozundan dolayı çok ağır bir hava kirliliği var. Gökdelenleri kimse istemiyor. Mülk sahiplerine bir oda veriliyor. Örneğin, bir yurttaşın 3 katlı bir evi varken rezidansta bir oda veriliyor. Bu mülk sahibinin ne işine yarayacak? Bu planlarla aşırı yüksek yoğunluklu alan ilan ediliyor. Buralar düşük yoğunluklu iken yüksek yoğunluklu yere değiştiriliyor. Zaten yoğunluk yüksek bunu daha da yükseltecekler. İşte bunun için birçok problem doğuyor. Örneğin, E-5, sahil yolu, TEM yolu kilitleniyor. Kadıköy'e ulaşmak gittikçe daha da zorlaşıyor.”
'MÜLK SAHİPLERİNE EVLERİ VERİLMİYOR'
Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 28.12.2016 sayılı ve 21249 tarihli yazısı ile; Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan “Riskli Alan”a ilişkin olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı paftalarında hazırlanan plan değişikliği teklifine mahalle sakinleri avukatları aracılığıyla itiraz etmişti.
İptal edilen bu imar planına karşılık çıkarılan yeni imar planına da itiraz edeceklerini kaydeden Azak, yapımı biten dairelerin mülk sahiplerine verilmediğini söylüyor:
“İnsanlar mağduriyetlerin olduğunu artık anlayabiliyor. Yeni çıkarılan imar planına en az 150 kişi itiraz etti. Şu an 134 hektarın yüzde 40'ını devlet bedavaya alıyor. Yeni çıkarılan imar planıyla da bunları artık uygulamaya açacaklar. Başbakan Binali Yıldırım'ın 5 Şubat'ta Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma töreninde katılmasının ardından bütün kanunlar, kurallar ihlal edilerek süreç hızlandırılmak isteniyor. Burada ağır hak ihlalleri ortaya çıkıyor. Örneğin kat mülkiyetli dükkanı olan insanlar var ama bu insanlar hiçbir şey alamayacak. Bu işler yapılırken vatandaşa hiç sorulmuyor. Şu an teslimatlar yapıldı ama 3 tane dairesi olan yurttaşa ev verilmiyor. Bunun gerekçesi seni havuza attım diyor. Bakanlık hiçbir talebi dikkate almadan kendiliğinden tapu veriyor. Böylece adamın 3 dairesi yok oluyor. Yasal ve hukuk uygulanmıyor, her yer şantiye.”
'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'
2 Ağustos 2013'te 1, 27 Ocak 2014'te 1, 23 Haziran ve 3 Ekim 2014'te toplam 3 kez imar planı yenilenen Kadıköy'de, son olarak 28 Aralık 2016'da yapılan imar planı değişikliği itirazı da kabul edildi. Kadıköy'de böylece 4 yılda toplam 5 kez imar planı değiştirildi.
Bu imar planları değişikliklerinin halkın itirazları sonucu iptal edildiğini ifade eden Hürriyet Azak, çıkarılan imar planlarında halkın hiçbir talebinin dikkate alınmadığının altınız çiziyor. Azak, “Hem imar planları hem bu dönüşüm işleri yasalara sıkı sıkıya bağlanmalı. Bütün yasalar bertaraf edilerek, 'sözleşme imzala, yık' böyle bir mantık dünyanın hiçbir yerinde yok” şeklinde konuştu.
Müteahhitlerin işleri ağırdan aldığını belirten Azak, "Müteahitlerle görüşmelerimde bana,'Kadıköy bölgesinde satışlar durdu.' diyorlar. Bunlar yap sat değil sat yap usulüydü. Şimdi satamadıkları için en hızlı firmalar bile işi ağırdan almaya başladı. Mülkiyeti gasp etmek ve yıkım için bakanlık işlemleri alabildiğince hızlandırmış oldu. İki günde imzala yık yapıyorlar. Sözleşmeye imzalamaya zorluyorlar ama sözleşmeye uymuyorlar. Biz de bu hukuksuz uygulamalara karşı imar planlarına itiraz etmeye devam edeceğiz” dedi.