Kadıköy'de hava kirliliği alarm veriyor
Kadıköy'de hava kirliliği WHO değerlerinin 38 kat üstünde. İngiltere 2040'ta dizel arabaları yasaklıyor. New York Belediye Başkanı'ndan küresel ısınmayla mücadele çağrısı. Hepsi Yeşil Gündem'de...
DUVAR - Kadıköy Belediyesi tarafından 28 Haziran 2017 ve 20 Temmuz 2017 tarihleri arasında Halil Türkkan Ortaokulu ve Onikiler Camii alanında kurulu iki istasyondan yapılan ölçümler, ilçede hava kirliliği oranının Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenmiş olan değerden (10 mikrogram/m3) 38 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.
BELEDİYE VE BAKANLIK ÖLÇÜMLERİ ARASINDA UÇURUMLAR VAR
Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, Halil Türkkan Ortaokulu bahçesindeki istasyonda 22 gün önce yapılan ve en önemli zehirli kimyasallardan biri olan PM10 ölçümlerinde, ulusal sınır (70 mikrogram/m3 ) değer 15 kez, WHO sınır değeri ise 22 kez aşıldı. Aynı tarihler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 17 ölçümün (www.havaizleme.gov.tr. 25.7.2017 tarindeki veriler) hepsi ulusal sınır değerin altında iken, 16 günde WHO sınırlarının üzerine çıkıldığı ortaya çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı tarihler arasında yapılan en yüksek PM10 ölçümü 44 mikrogram/m3 ile 9 Temmuz tarihinde gerçekleşti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan ölçümlerde aynı yöntemler kullanıldığı halde iki istasyon arasında çıkan rakamlar arasındaki fark dikkat çekiyor. Türk Boraks Derneği'ne göre aynı durumla Onikiler Camii alanına kurulan istasyonlarda da karşılaşılıyor.
Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan ölçümlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rutin olarak ölçülmeyen PM 2.5 olarak adlandırılan kirletici de ölçüldü. Bu kirletici için ise Halil Türkkan Ortaokulu istasyonunda en yüksek rakam olan 365,4 mikrogram/m3 değerine 29 Haziran 2017 tarihinde rastlandı. Bu kimyasal için ulusal mevzuatta bir limit bulunmazken, WHO 24 saatte 25 mikrogram/m3'ün üzerindeki PM 2.5 maddesi sağlıksız olarak kabul ediliyor. Kadıköy Belediyesi tarafından her iki istasyonda bu kirletici 23'er kez ölçüldü, 22'sinde WHO limitlerinin üzerinde sonuçlar elde edildi.
İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA
Türk Boraks Derneği, her iki kirleticinin de insan ve çevre sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu iddia ediyor. PM10 ve PM 2.5 maddelerine özellikle bu derecede yüksek düzeylerde rastlanması, ani kalp krizleri, felçler gibi kalp damar sistemini ilgilendiren hastalıklara neden olduğu biliniyor. 23 gün yapılan ölçümlerde 22 günün WHO limitlerinin çok üzerinde olması, günlük yüksek değerlerin dışında kronik bir kirliliğin varlığını da ortaya koyuyor. Bu maddelere uzun süreli maruz kalma halinde başta akciğer kanseri, kronik obstriktif akciğer hastalığı, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yol açtığı, özelliklerde çocuklarda akciğer gelişimini bozarak sık sık akciğer enfeksiyonu ve alerjik hastalıkların çıkmasına yol açtığı bilimsel olarak da kabul ediliyor.
Türk Boraks Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'de her ilde en az bir olmak üzere yaygın hava kirliliği ölçüm istasyonları ağı kurulduğuna ve buradan ulusal bilgi ağına veriler aktığına dikkat dikkat çekerek istasyonların kurulduğu yerler, bütün bir il ya da ilçedeki hava kirliliğini her zaman yansıtmadığını iddia ediyor. Dernek, Kadıköy belediyesi tarafından ölçümlerin yapıldığı alanın, Kadıköy'deki bakanlığın ölçüm istasyonunun bulunduğu, Söğütlüçeşme Metrobüs istasyonu bölgesinden çok daha yüksek değerlerde olduğu ve ölçümlerin yapıldığı Fikirtepe bölgesindeki halkın daha yüksek sağlık riskine sahip olduğunu vurguluyor.
İngiltere'de 2050'de benzinli araba kalmayacak
İngiltere'de Çevre Bakanı Michael Gove tarafından yapılan açıklamaya göre 2040 yılından itibaren ülkede dizel ve benzinli arabaların satışı yasaklanacak. On yıl sonra 2050'de de kalan benzinli arabaların trafiğe çıkması yasaklanacak.
Açıklama Fransa'yla birlikte Almanya'daki Stuttgart ve Münih yerel yönetimlerinin dizel arabaları sınırlandıracağına dair açıklamalarından hemen sonra geldi. Şu anda iktidarda olan Muhafazakar Parti 2050 yılına kadar "hemen hemen bütün araba ve minibüslerin" sıfır emisyon salar hale getirileceği taahhüdünde bulundu.
Bu karar Avrupa'da ikinci büyük pazar olan dizel araba sektörünün gerilemesi anlamına geliyor. Dizel arabalar kıtada bugün düşük hava kalitesinin en büyük sebebi olarak görülüyor. Bunun üstüne Volkswagen'in emisyon skandalı da ortaya çıkınca dizel yakıtlar daha da fazla soru işaretlerine sebep oldu. Yılın ilk yarısında sadece İngiltere'de dizel arabalara yönelik talepte yüzde 10 düşüş yaşandı. aynı dönemde hibrid arabaların satışında yüzde 30 artış yaşandı. (Reuters)
New York Belediye Başkanı: Küresel ısınmayla mücadele eşitsizlikleri aşar
New York Belediye başkanı Bill de Blasio ABD'deki büyük şehirlerin küresel ısınmayla mücadele ettikleri takdirde istihdam yaratabilecekleri ve eşitsizlikleri aşabileceklerini söyledi. Rockefeller Vakfı tarafından düzenlenen 100 Esnek Şehir etkinliğinde konuşma yapan Bill de Blasio, ABD başkanı Donald Trump Paris Anlaşması'ndan çekildiği için bu konuda adım atacak metropollerin ellerini çabuk tutmaları gerekeceği uyarısını da yaptı.
'REHAVETE KAPILMA LÜKSÜMÜZ YOK'
New York Belediye Başkanı, ABD'de 300 tane şehrin Paris kriterlerini karşılamaya hazır olduklarını taahhüt ettiğini hatırlatarak "Rehavete kapılıp bir kurtarıcıyı bekleme şansımız yok" dedi. De Blasio, binalarda tadilat yaparak, yenilenebilir enerji kullanımını, geri dönüşümü arttırarak ve sulak alanları ıslah ederek ihtiyacı olanlara istihdam olanağı sağlanabileceğini vurguladı. Bill de Blasio, "Eğer ülkemiz yanlış bir adım atıyorsa şehirlerimiz ve eyaletlerimiz daha da hızlı hareket etmeli" dedi. (Reuters)