Kadın futbolu neden FIFA’ya gider?
Kadın futbol ligleri halihazırda Genç Futbolcu Gelişim Müdürlüğü bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Herhangi bir geliştirme faaliyeti yapılmadığı için, kangrenleşmiş sorunların bulunduğu liglerde yüzün üzerinde takım bulunuyor. En son, pandemi sürecinde, Gelişim Ligleri’ne gönderilen “liglerde kalan maçların oynanmayacağına” dair mektup, sayı numarasına kadar kopyalanarak kadın futbol kulüplerine gönderilmiş, mektupta “bu liglerin kulüplerin genç oyuncu gelişimi için düzenlendiği” ifade edilmişti.
Erdem Göktürk*
Kadın Futbol Kulüpler Birliği, Covid-19 yardım planı uyarınca, FIFA tarafından kadın futbolunda kullanılmak üzere Türkiye Futbol Federasyonu’na gönderilecek olan fonun denetim mekanizmasında yer almak için FIFA’ya başvurdu.
KADIN FUTBOLUNA 500 BİN DOLAR DESTEK
FIFA, 26 Haziran’da yaptığı Yönetim Kurulu toplantısında, dünya genelinde Covid-19 pandemisinden geri dönüş için bir seri yardım planı açıkladı. Açıklanan planın kadın futboluna dair bölümüne göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu her üye federasyona 500 bin dolarlık karşılıksız yardım yapılacak. Yardım Temmuz ayında federasyon hesaplarına gönderilecek.
TFF’DE KADIN FUTBOLU İÇİN ŞEFFAFLIK YOK
Ne yazık ki Futbol Federasyonu kadın futbolu bütçesi şeffaf değil. 2019-20 sezonunda TFF’nin bütçe kalemleri incelendiğinde, profesyonel futbol için 433 milyon lira öngördüğü gözüküyor. Amatör futbol giderleri de 63 milyon lira olarak hesaplanmış. Engelli futboluna 3.2 milyon lira ayrılan bütçede kadın futbolunun ayrı bir kalem olarak takibine gerek görülmemiş. Her engelli futbolu için delegeler varken, kadın futbolu delege sayısının “sıfır” olduğunun da altını çizelim. Dolayısı ile mali genel kurulda bu işi takip edecek kimse de yok.
Bir de, bütçede 15 milyon lira tutarında “Futbol Gelişim ve Faaliyetleri” diye bir bölüm var. Kadın futbol bütçesinin bunun altında olabileceği zannediliyor. Futbol Gelişim Direktörlüğü’nün, kendi ana faaliyet konusu olan Futbol Gelişim Ligleri ile yanına emanet verilmiş olan kadın futbolu için yaptığı ödül miktarı tercihinin yediye bir olduğunu vurgulayalım. O zaman kadın futboluna ayrılan bütçenin ne kadar vahim olabileceği ortaya çıkar.
Kulüpler çeşitli defalarda, kadın futbol bütçesinin nasıl kullanıldığına, daha önceden UEFA’dan gelen yardımların miktarı ve kullanım alanlarına dair federasyondan yazılı bilgi taleplerinde bulundular. TFF’den gelen açıklama, ne yazık ki, “kadın futbolunun gelişimi ve organizasyonlarında kullanılıyor” basitliğini aşamadı. Ne miktar belirtiliyor, ne faaliyet alanları detaylandırılıyor. Tam bir kara kutu kadın futbolu bütçesi.
ŞEFFAFLIK YOKSA DENETİM GEREKLİ
FIFA tarafından TFF’ye yapılacak ek kadın futbol yardımının 3,5 milyon lira tutacağı ve muhtemelen mevcut bütçeden de fazla olacağından hareket eden kulüpler, bu yardımın kullanımında şeffaflık için FIFA’ya başvurdu.
Kadın Futbol Kulüler Birliği’nin FIFA’ya gönderdiği talepte, Birliğin Türkiye’de kadın futbol alanında çalışan tek sivil toplum örgütü olarak, 100 lig kulübünü temsil eden bir platform görevi gördüğü vurgulandı. Covid-19 yardım planı ve kadın futbol bağışının Türkiye’de pandemiden dönüşü için değerinin yanında, Türk kadın futbolunun yeniden yapılanarak gerçek potansiyeline ulaşmasında önemli bir araç olduğu ifade edildi. Futbol konusunda en tutkulu ülkelerden birisi olan Türkiye’nin, doğru yaklaşım ile hem kadın futbolunun köşe taşlarından birisi olacağı, hem de toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çevresindeki ülkelere bir örnek teşkil edeceği Kulüpler Birliği tarafından dile getirildi. Kadın Futbolu’nun TFF yapılanmasındaki sahipsizliğinden de bahsedilen başvuruda, gelecek yardımın şeffaf olarak takip edilmesindeki zorluklara değinildi. Covid-19 planının yönetilmesi konusundaki açıklama metninde tarif edilen denetim mekanizması bünyesinde, kulüplerin şeffaflığa destek olabileceği de paylaşıldı. Kadın Futbol Kulüpler Birliği olarak denetim mekanizmalarına dahil olma talebi FIFA’ya iletildi.
TÜRKİYE'NİN EN SAHİPSİZ LİGLERİ
Kadın futbol ligleri halihazırda Genç Futbolcu Gelişim Müdürlüğü bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Herhangi bir geliştirme faaliyeti yapılmadığı için, kangrenleşmiş sorunların bulunduğu liglerde yüzün üzerinde takım bulunuyor. En son, pandemi sürecinde, Gelişim Ligleri’ne gönderilen “liglerde kalan maçların oynanmayacağına” dair mektup, sayı numarasına kadar kopyalanarak kadın futbol kulüplerine gönderilmiş, mektupta “bu liglerin kulüplerin genç oyuncu gelişimi için düzenlendiği” ifade edilmişti. Ligi birinci bitiren takımın Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde temsil ettiği kadın futbolu paydaşları bu yaklaşıma büyük tepki göstermişlerdi. Son maçları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde oynanan kadın futbol liglerinde sezonun nasıl tamamlanacağı halen bilinmiyor.
* Kadın Futbol Kulüpleri Derneği Başkanı; Kız çocuklara spor yolu ile gelişim fırsatları sağlamayı hedefleyen İstanbul Defnespor Başkanı