Kadına şiddete ceza artışı getiren teklifin görüşmelerinde 'İstanbul Sözleşmesi' vurgusu

Kadına yönelik suçlarda ceza artışı öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başladı. Muhalefet milletvekilleri teklifin ‘günü kurtarma’ çabası olduğuna dikkat çekti.

Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda, kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini öngören kanun teklifi görüşülmeye başladı. Genel Kurul’da AK Parti ve MHP’li milletvekilleri yasa teklifini savunurken, muhalefet milletvekilleri teklife ‘İstanbul Sözleşmesi’ vurgusuyla karşı çıktı.

‘BU KANUN TEKLİFİ 6284’Ü YOK SAYMAK MI?’

Görüşmelerde CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, söz konusu teklifi ‘makyaj’ olarak değerlendirdi, “İstanbul Sözleşmesi'nin eksiği neydi? Nedir 6284'te size uymayan şey? İstanbul Sözleşmesi'nden çekildikten sonra alelacele, kanun yapma tekniğine aykırı olarak getirdiğiniz bu kanun teklifi 6284'te yok saydırmak mıdır?” diye sordu.

‘İKTİDARIMIZIN İLK HAFTASINDA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ YENİDEN İMZALAYACAĞIZ’

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekerek, “Bu kanun teklifiyle, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın kadınlar üzerindeki etkisini ve kadınların mücadelesini kırma noktasında bir amacınız varsa bunu başaramazsınız” değerlendirmesi yaptı.

AK Parti’nin kadına, CHP’nin ise kadına şiddete karşı olduğunu ifade eden CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise iktidara geldikleri ilk hafta İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalayacaklarını kaydetti.

İYİ PARTİ: ‘GÜNÜ KURTARMA’ TEKLİFİ

Görüşmelerde İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Şenol Sunat da iktidarın söz konusu kanun teklifiyle ‘günü kurtarmaya' çalıştığını söyledi. Teklifin, kadına yönelik şiddeti önlemenin felsefesi ve ruhuyla ters düştüğünü ifade eden Sunat, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen iktidar şimdi, yine ve yeniden kadına şiddeti önleme adına içinde herhangi bir unsur barındırmayan, pansuman görevi bile görmeye ve hatta yaraları derinleştirecek beyhude bir çaba içindedir. İktidarın, alışkın olduğumuz göz boyama taktiğini bir kez daha bu kanun teklifiyle görmekteyiz. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alan iktidarın kadına karşı şiddetle mücadele konusunda samimiyeti tartışmaya açıktır” ifadelerine yer verdi.

‘KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLÜYOR’

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise Meclis’e sundukları kanun teklifinin gerekçelerini anlatarak Türkiye’deki kadın cinayetleri verilerini paylaştı. Çalık, “Kadınlar en fazla evlerinde cinayete kurban gidiyor. Biz işte bu yüzden aileyi güçlendirelim diyoruz ve kadını güçlendirelim diyoruz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN VEBALİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ’

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına kadınların gösterdiği tepki sonucu olayların üstünü örtmek üzere bu yasa teklifinin getirildiğini söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de şunları söyledi: “Siz, 'İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz' diyen milyonlarca kadından korkuyorsunuz. İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararı bir an evvel geri alınmalı, sözleşmenin her bir maddesi kadınların yaşama hakkı, güvenlik hakkı, özgürlük hakkı ve ekonomik hakları bakımından hayati değer taşıdığından bir an önce hayata geçirilmelidir.”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da söz konusu yasa teklifi için, “2-3 erkek ahalinin oyu için çekildiğiniz İstanbul Sözleşmesi'nin vebalini silmeye çalışmaktasınız” dedi.

Görüşmeler TBMM Genel Kurulu’nda bugün devam edecek.