Kadına yönelik şiddet nedeniyle 2 yılda 21 bin öğrenci okul değiştirdi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kadına yönelik şiddet nedeniyle 2 yılda 21 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü okullardan başka okullara nakledildiğini açıkladı.

Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda “Kadına ve çocuğa yönelik şiddete eğitim yoluyla mücadele” başlığıyla sunum yaptı.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu sürecin etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla eğitimin tüm unsurlarının seferber edildiğini savunan Selçuk’un paylaştığı verilere göre 2019- 2020 eğitim öğretim yılında, yaklaşık 1,5 milyon öğrenciye ve 335 bin veliye “Şiddetin Önlenmesi” konusunda eğitim verildi.

YAKLAŞIK 1.5 MİLYON ÖĞRENCİYE ‘ŞİDDETİN ÖNLENMESİ’ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLDİ

Millî Eğitim Bakanlığı’nın kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle mücadele edilmesi için attığı adımlara ilişkin milletvekillerine sunum yapan Bakan Selçuk, bakanlık bünyesinde merkez teşkilatında görev yapan personelin yüzde 32,3’ünün, taşra teşkilatında görev yapan personelin yüzde 54,3’ünün tüm personelin ise yüzde 54,2’sinin kadın olduğunu belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2016-2020” kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na, “Kadına yönelik şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, ev içi şiddet konularında toplumsal farkındalık, duyarlılık ve bilinç kazandırmak ve zihniyet dönüşümü sağlamak” sorumluluğunun düştüğünü ifade eden Bakan Selçuk, bu kapsamda atılan adımlara dair verileri de paylaştı.

2019-2020 eğitim öğretim yılında rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından 1 milyon 457 bin 332 öğrenciye ve 335 bin 940 veliye “Şiddetin Önlenmesi” konusunda eğitim verildiğini söyleyen Selçuk, “İhmal ve istismarın önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar çerçevesinde de okullarda 1 milyon 960 bin 476 öğrenciye, 45 bin 314 öğretmene, 345 bin 549 veliye eğitim düzenlenmiştir” dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDENİYLE 21 BİN ÖĞRENCİ NAKİL EDİLDİ

Selçuk sunumunda, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalınan ve nakil yapılan öğrenci sayısını da paylaştı. Buna göre 2019-2020 eğitim öğretim yılında 10 bin 649, 2020-2021 eğitim öğretim yılında ise 11 bin 118 olmak üzere iki yılda toplam 21 bin 767 ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi, kadına yönelik şiddet nedeniyle öğrenim gördükleri okullarından başka okullara nakledildi.

‘COVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ ARAŞTIRMASI’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadına ve çocuğa yönelik şiddeti önlenmesi için attığı adımlara dair milletvekillerini bilgilendiren Selçuk, korona virüsü salgını döneminde ortaokul ve lise öğrencilerinin psikolojik durumlarına ilişkin araştırma yaptıklarını söyledi.

“Covid-19 Pandemi Sürecinde Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Psikolojik İyi Oluşları ve Çevrimiçi Eğitim Deneyimleri: Türkiye Genelinde Betimsel Bir Çalışma” başlıklı araştırma kapsamında 47 bin 968 ortaokul ve lise öğrencisine uygulama yapıldığını ifade eden Selçuk, araştırmanın uygulama sürecinin tamamlandığını verilerin ise analiz sürecinde olduğunu söyledi.