Kadınlar Dünya Kupası: Avustralya mı, Kolombiya mı?

2023 Kadınlar Futbol Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak isteyen iki aday var: Avustralya-Yeni Zelanda birleşik teklifi ve Kolombiya. Afrika ülkelerinin ne Avustralya ile, ne de Kolombiya ile derin kültürel ya da ekonomik bağları var. İki aday da uzakta. Genelde blok halinde oy kullanan Afrika ülkelerinin tercihine göre, ev sahibi son ana kadar belirlenemeyecek gibi.

Abone ol

Erdem Göktürk*

2023 Kadınlar Futbol Dünya Kupası’nın ev sahibi, 25 Haziran Perşembe günü yapılacak olan FIFA toplantısında belirlenecek. 2019 yılında Fransa’da yapılan Dünya Kupası’nda inanılmaz bir gelişme gösteren organizasyonun ev sahipliği için iki aday yarışıyor: Avustralya-Yeni Zelanda birleşik teklifi ve Kolombiya.

Adaylık sürecinde daha önce Güney-Kuzey Kore, Güney Afrika ve Arjantin de ilgi göstermiş ancak daha sonra başvuruyu sürdürmemişti. Brezilya adaylık dosyasını göndermiş, ancak değerlendirme öncesinde çekildiğini açıklamıştı. Değerlendirmeden de geçen Japonya ise, Avustralya-Yeni Zelanda teklifi ile başa baş bir teknik sonuç almasına karşın, pandemi nedeni ile ertelenen Tokyo Olimpiyatlarını da göz önüne alarak çekilmişti.

TEKNİK DEĞERLENDİRMEDE AVUSTRALYA ŞANSLI

Açıklanan teknik değerlendirme dosyalarında Avustralya beş üzerinden 4.1 puan ile büyük avantaj elde etti. Kolombiya’nın skoru ise 2.8’de kalırken, çekilen Japonya ise 3.9 puan almıştı.

FIFA, açıkladığı raporda Kolombiya’nın minimum yeterlilikte altyapıya sahip olmakla birlikte, Avustralya-Yeni Zelanda’nın mükemmele yakın tesislerinin düzeyine çıkabilmesi için hem yerel kaynaklar, hem de FIFA’dan önemli yatırıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Turnuvanın düzenlenmesi için gereken bütçe ve fonların hem Avustralya, hem de Yeni Zelanda hükümetleri tarafından taahhüt edildiği de belirtilirken, Kolombiya tarafından finansal olarak aynı düzeyde taahhüt görülmediğinin altı çizildi.

Her iki teklifin de kendi bölgelerinde, Avustralya-Pasifik ve Latin Amerika’da kadın futbolunun gelişmesi için önemli bir fırsat olduğu ifade edildi.

Avustralya seçilirse, ilk kez yapılacak olan iki merkezli finallerin aynı zamanda uygulama güçlüğü getireceği de göz önüne alındı. 2011’deki U21 finallerinin Latin Amerika’daki futbol tutkusunu ateşlediği kayda geçirildi. Latin Amerika’da sosyal değişime yapılacak katkı değerlendirilen bir faktör olarak yer aldı.

Bir de Avustralya’nın alamadığı 2022 Dünya Kupası adaylığı var, parantez açılması gereken. Katar’a verilen organizasyon sonrasında yer yerinden oynamış, FIFA şeffaflık özelinde tüm süreci yeniden inşa etmişti.

SON SÖZÜ DELEGELER SÖYLEYECEK

Kolombiya Federasyonu başkanı Ramon Jesurun’un eleştirileri karşısında FIFA Genel Sekreteri Fatma Samoura teknik değerlendirme raporunun arkasında sağlam durdu. FIFA, bu kez herhangi bir söylentiye fırsat vermemek konusunda çok kararlı.

FIFA komitesinde Asya’nın 7 delegesi, Okyanusya’nın 2, Avrupa’nın 9, Kuzey Amerika’nın 5, Güney Amerika’nın 4, Afrika’nın 7 delegesi bulunuyor. Ek olarak FIFA başkanı Infantino’nun da bir oyu var. Otuzbeş delegenin onsekizinin oyu yeni Dünya Kupası’nın nerede olacağını belirleyecek.

Basında yapılan değerlendirmelerde, Asya ve Okyanusya’nın Avustralya-Yeni Zelanda teklifine oy vereceği öngürülüyor. İngiltere ve FIFA teknik raporunu dikkate alması gereken Infantino’nun da bu kampta olduğu varsayımı ile Avustralya’nın seçime bir gün kala 11 oyda bulunduğu düşünülüyor.

Kolombiya’nın ise Avrupa’nın kalan oyları ile Güney Amerika oylarını alacağı belirtiliyor. Bu da mevcut oy miktarını 12’ye getiriyor.

Dengeyi bozacak oylar ise Kuzey Amerika ve Afrika’da.

Kuzey Amerika, zaman farkı olmaması ve yakınlığı nedeni ile Kolombiya’ya daha yakın. Ancak Avustralya federasyonunun başına altı ay önce gelen, FIFA’nın profesyonel futbol birimini yönetmiş James Johnson’un ilişkilerinin burada dengeyi değiştirebileceği söyleniyor. Kuzey Amerika her iki yöne de gidebilir gibi duruyor.

O zaman esas belirleyici olarak Afrika kalıyor. Afrika ülkelerinin ne Avustralya ile, ne de Kolombiya ile derin kültürel ya da ekonomik bağları var. İki aday da uzakta. Genelde blok halinde oy kullanan Afrika ülkelerinin tercihine göre, ev sahibi son ana kadar belirlenemeyecek gibi.

TÜRKİYE'NİN DÜNYA KUPASI PERFORMANSI

Ülkemizin durumuna bir göz atarak kapatalım yazıyı. Türkiye 2019 Fransa elemeleri için ön-eleme oynamak zorunda kalmış, Karadağ’ı 3-0, Lüksemburg’u 9-1 yendikten sonra Faroe Adaları’na 2-1 yenilerek eleme gruplarına kalamamıştı.

Daha önce de 1999, 2003, 2011 ve 2015 Dünya Kupası elemelerinde yer alan ay yıldızlılar, oynadıkları 36 maçta 11 galibiyet, üç beraberlik ve 22 yenilgi aldılar.

İyi planlanmış bir hazırlık süreci ile kadınlarımızı Avustralya veya Kolombiya’da görebilmek hepimizin arzusu.

* Kadın Futbol Kulüpleri Derneği Başkanı; Kız çocuklara spor yolu ile gelişim fırsatları sağlamayı hedefleyen İstanbul Defnespor Başkanı