Kadınlar erkek şiddetine karşı Antalya'da buluştu

Yirmincisi organize edilen 'Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezi Kurultayı' Antalya'da gerçekleştirildi. "Kazanımlarımıza Sahip Çıkmak ve Erkek Şiddeti ile Mücadelemizi Sürdürmek” başlığıyla düzenlenen Kurultay’ın sonuç bildirgesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yayınlanacak.

Abone ol

ANKARA - Bu yıl yirmincisi düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 11-13 Kasım tarihlerinde Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşti. “20. Yılında Kurultay: Kazanımlarımıza Sahip Çıkmak ve Erkek Şiddeti ile Mücadelemizi Sürdürmek” başlığıyla düzenlenen Kurultay’a, 27 ilden kadın örgütleri, kamu kurumu ve belediyelerden 280 kadın katıldı.

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği’nden Gülser Kayır’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan ve üç gün süren Kurultay, tebliğlerin sunulması, atölye çalışmalarının gerçekleşmesi ve atölye sonuç bildirgelerinin sunulmasıyla devam etti.

KURULTAYIN BİRİNCİ GÜNÜ

Kurultay’ın birinci günü, “20. Yılında Kurultay ve Feminizm” oturumunda Ayşe Düzkan, Sevgi Uçan Çubukçu ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Ülfet Taylı, Kurultay’ın 20 yıllık tarihi boyunca elde edilen kazanımlar, yasal düzenlemeler ve uygulamalarla ilgili mücadele deneyimleri ve Türkiye’de feminizmin, feminist hareketin geçirdiği dönüşümlere değindi.

Hacettepe Üniversitesi’nden Reyhan Atasü Topçuoğlu "Sosyal Çalışma ve Feminizm" başlıklı sunumunda sosyal çalışmanın feminist bir faaliyet olması gerektiği vurgusunu yaptı. Kadınlarla Dayanışma Vakfı-KADAV’dan Özgür Can Sunata ile Birsen Atakan’ın yaptığı şiddetsiz iletişim konulu sunumda, "kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlerinin kurması gereken şiddetsiz dilin yaratacağı dönüşüm " tartışıldı.

Kurultay kapsamında birçok atölye çalışması düzenlendi.

OTORİTER SİSTEMLERDE FEMİNİST MÜCADELE

Kurultay’ın “Kadına Yönelik Şiddet Alanında Uluslararası Deneyimler” başlıklı ikinci oturumunda, Fatmagül Berktay, "Otoriter Sistemlerde Feminist Mücadele" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Farklı ülkelerden örnekler vererek, dünyanın pek çok yerinde, ulus devletlerin kendi halkı üzerinde otoriterliği ve baskıyı arttırarak varlıklarını sürdürmeye çalıştıklarının ve güvenlik devletine dönüşmenin meşrulaştırıldığını vurguladı.

Koç Üniversitesi’nden Gizem Türkarslan ise konuşmasında Tunus'ta kadın hareketinin taleplerinden, eylemlerinden ve kadına karşı şiddete karşı verilen mücadeleden bahsetti.

Kadınlarla Dayanışma Vakfı-KADAV’dan Faten Sarraj,Türkiye’de yaşayan göçmen, sığınmacı ve mülteci statüsündeki kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet, bununla mücadelede yaşanan zorluklar ve çözüm önerilerini aktardı. Mülteci kadınların Türkiye’de haklarını bilmemeleri ve bunu öğrenecek kaynaklara ulaşamamalarının öncelikli bir sorun olduğunun altını çizdi.

Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Huriye Karabacak, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nden Derya Acuner ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Ceren Akkaya ile Hazal Günel’in katıldığı birinci günün son oturumunda, İstanbul Sözleşmesi’nin devlete getirdiği yükümlülükler, kadın örgütlerinin gerçekleştirdikleri çalışmalarda Sözleşme’den nasıl yararlanabileceği ve Türkiye’de Sözleşme’nin uygulanması noktasında yaşanan sıkıntılar tartışıldı.

Kurultay’ın sonuç bildirgesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yayınlanacak.

İKİNCİ GÜN ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kurultay’ın ikinci günü atölye çalışmaları gerçekleştirildi. “20. Yılında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelemiz, Kazanımlarımız ve Sınırlılıklarımız” atölyesinde OHAL koşullarında kadına yönelik şiddetle mücadele, kapatılan dernekler ve bulundukları illerde kadın çalışması yapma imkânlarına dair sorunlar paylaşılırken, mevcut durumda kadın örgütleri arasında dayanışmanın nasıl sağlanacağı ve mücadelenin nasıl şekillendirileceği üzerine konuşuldu.

Kurultay’ın ikinci günü boyunca “Kadın Örgütleri, ŞÖNİM ve Belediye Danışma Merkezleri: Farklı Deneyimler ve İletişim”, “İstanbul Sözleşmesi Işığında Güncel Yasa Değişiklikleri ve Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi”, “İkincil Travma ve Kendini Koruma/Baş Etme Yöntemleri”, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Veri Toplamanın Önemi ve Dijital İmkânlar”, “Sığınak/Danışma Merkezi Çalışmasına Yeni Başlayanlar İçin Başvuru Alma Yöntemleri” atölyeleri gerçekleştirildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE GÜNÜNDE OKUNACAK

Kurultay’ın son günü ise, atölye sonuç bildirgeleri sunuldu ve tüm katılımcılar sonuç bildirgelerinde yer alan konuları hep birlikte tartışma fırsatı yakaladı. Bu tartışmalar sonucunda, 20. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın Sonuç Bildirgesi’nin içeriği belirlendi.

Kurultay Sonuç Bildirgesi her yıl olduğu gibi bu yıl da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yayınlanacak.