Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta: Sözleşmenin her maddesini uygulayacaksınız

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararı çok sayıda kentte protesto edildi. Açıklamalarda, kararın hukuka uygun olmadığı belirtildi, yürürlükte kalması ve etkin şekilde uygulanması talep edildi.

Abone ol

DUVAR - Hükümetin, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı başlayan eylemler ikinci haftasında da devam etti

Kocaeli'deki kadın örgütleri, 19 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tek taraflı olarak feshine ilişkin tekrar basın açıklaması düzenledi.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli Kadın Meclisleri tarafından Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamalarında, “İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasını, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Sinem Arıkan okudu.

İstanbul Sözleşmesi'nin Meclis’te oybirliğiyle kabul edildiğini hatırlatan Arıkan, Türkiye'nin sözleşmeden ancak toplumsal mutabakatla ve Meclis kararıyla çıkılabileceğini belirtti.

'DEVLET BUGÜN SİZİN YANINIZDA OLABİLİR AMA SİZ ÇOKTAN KAYBETTİNİZ'

İstanbul Sözleşmesi’yle birlikte gündeme gelen diğer uluslararası sözleşmelerinde hedef haline getirildiğini hatırlatan Arıkan, "Kadınlara ikinci sınıf muamelesi yapma, kendilerine köle etme arzusuyla yanıp tutuşanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, çocukları istismar etme özgürlüğü isteyenlere, LGBTİ+’lara şiddeti kendine hak sayanlara kötü bir haberimiz var. Devlet bugün sizin yanınızda, kadınların karşısında olabilir; ama siz çoktan kaybettiniz. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz” dedi.

'KARARI GERİ ÇEKECEK, SÖZLEŞMEYİ UYGULAYACAKSINIZ'

Kocaeli Kadın Meclisleri adına konuşan Tuana Gencer, Türkiye’nin farklı noktalarında yürüttükleri eylemlere karşı polis ablukasını “O kadar polis, eşit ve özgür yaşamak isteyen kadınların karşısında dururken, katilleri durdurmak için neredeydiler” diyerek eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın açıklamasını hatırlatan Gencer, “Diyor ki ‘Kadınları korumak için kağıt parçasına ihtiyacımız yok, vicdanlarımız var.' Kadınların hakları da hayatları da sizin o vicdanlarınız eline kalmayacak. Biz her bir hakkımızı kendi mücadelemizle kazandık. Şimdi de bu fesih kararıyla hayatımıza el uzatmaya çalışıyorsunuz. El uzatamayacaksınız” diye konuştu.

“İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmak için sunduğunuz bu gerekçeleri de kabul etmiyoruz” diyen Genceri “Sözleşmenin fesih kararından sonra kürsülere çıkıp türlü türlü açıklamalar yapanlar var. Bunların hepsini görüyoruz. Sizin o siyasi çıkarlarınızda yaptığınız planlarda İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmaya yetmeyecek. Kararı geri çekecek, sözleşmeyi uygulayacaksınız. Bizim başka bir sözleşmeye ihtiyacımız yok. İstanbul Sözleşmesi'nin her bir maddesini uygulayacaksınız” ifadelerini kullandı.

EDİRNE'DE POLİS ABLUKASINDA AÇIKLAMA

Edirne’de Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etmek amacıyla açıklama yapacakları alana yürüyüş yaparak ve slogan atarak gitmek isteyince polis kadınları ablukaya aldı.

Yürüyüş yapmaları engellenen Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, Saraçlar Caddesi’nde polis çemberinde basın açıklaması yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından kadın cinayetlerinin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “24 saatte 6 kadının katledildiği ülkemizde kadın cinayeti faillerine verilmeyen cezalar demokratik haklarını arayan üniversite öğrencilerine verildi” denildi.

Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi adına basın açıklamasını okuyan Ece Uslu, “İktidarın izlediği kadın düşmanı ve homofobik politikalar ile sözleşmeyi uygulamak bir yana dursun, kadınları toplumdan izole etmeye ve ikincilleştirmeye çalışmıştır. Kadınları korumakla yükümlü olan devlet haklarımızı ve can güvenliğimizi hiçe sayarak sözleşmeyi kaldırmış ve artan kadın cinayetlerinin önünü açarak failleri daha da cesaretlendirmiştir” dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Uslu, “İktidar pandemiyi bahane ederek kadınları evlere ve işyerlerine kapatmaya çalışıyor ancak 80 günde 85 kadın öldürüldüğü Türkiye’de ataerkil pandemiden daha can alıcı” şeklinde konuştu.

'BU SÖZLEŞMENİN NEYİNDEN RAHATSIZ OLDUNUZ?'

Dersim'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları İl Başkanlığı da basın açıklaması ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmeni protesto etti.

Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan Kadın Kolları İl Başkanı Handan Kahraman Şanlı, sözleşmenin devlete sorumluluk yüklediğini hatırlattı.

Kahraman, “Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, cinsel ve ekonomik şiddet de dahil olmak üzere kadınları her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi AKP hükümetine soruyoruz: Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz?” ifadelerini kullandı.

Kadınlar olarak korkmadıklarını, sinmediklerini ve itaat etmediklerini dile getiren Şanlı, “Bundan sonra bulunduğumuz her alan; sokaklar, mahalleler, meydanlar dahil bizim için mücadele alanıdır” dedi.