Kadınlar ‘öz savunma haktır' diyerek Bilgi’ye ses olmaya çağırdı

Özsavunma yaparken ayrılmak istediği eşi Vedat Bilgi’nin cinayet sanığı olan Gülşen Bilgi, cezaevinde yatıyor. 30 yılla yargılanan Bilgi’nin ilk mahkemesi pazartesi günü görülecek. Kadınlar sosyal medyadan kampanya başlatarak, herkesi Gülşen Bilgi’ye ses olmaya çağırdı.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde yaşayan Gülşen Bilgi, yıllarca eşi Vedat Bilgi’den hem psikolojik hem de fiziki şiddet gördü. 13 yıl boyunca gördüğü şiddete katlanamayan Bilgi, 2 yıldır da başka bir kadınla yaşayan eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Boşanmayı kabul etmeyen Vedat Bilgi, hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen Gülşen Bilgi’nin evine geldi ve şiddet uygulamaya devam etti. 

Olayın olduğu gün Vedat Bilgi yıllardır şiddet uyguladığı birçok adli şikayet ile sabit olan eşi Gülşen Bilgi’nin işyerine geldi. Tekrar tartışmaya başladılar. Çıkan tartışmada Vedat Bilgi tezgahtaki bıçağı Gülşen Bilgi’ne doğrulttu. Ancak Gülşen Bilgi’nin direndiği bu kavga sırasında bir anda bıçak yere düştü ve düşen bıçağı Gülşen Bilgi aldı. Sonrasında aynı bıçağı kendisini öldürmeye çalışan Vedat Bilgi’ye yöneltti. Kendini korumaya çalışan Gülşen Bilgi cinayet sanığı olarak Bakırköy Cezaevi’ne gönderildi. Savcı Gülşen Bilgi’nin ‘kasten’ öldürme ile yargılanmasını talep etti.

30 yılla yargılanan Gülşen Bilgi’nin mahkemesi pazartesi günü Kartal'da görülecek. Davayı takip edecek olan kadın örgütleri, Gülşen Bilgi’nin sesi olmak için #gülşenBilgiyanlızdeğildir etiketiyle bir kampanya başlattı.

'GÜLŞEN KENDİNİ KORUDU'

Gülşen Bilgi’nin bir süredir yaşadığı şiddetin tanığı olan İstanbul Mor Dayanışma’dan Nurgül Öztürk, kadının defalarca hem psikolojik hem de fiziki şiddet yaşadığını, boşanarak hem kendi hem de çocukları için yeni bir hayat kurmak istediğini belirtti. Temmuz ayında yaşanan olayın ardından bazı basın yayın kurumlarının ‘yasak aşk cinayeti’ diye haber yaptığını hatırlatan Öztürk, "Gülşen aldatılıyordu ama bir kıskançlık krizine girip Vedat Bilgi’yi öldürmemiştir. O bıçak Gülşen’e sallandı ve kendisini korumak isterken Vedat Bilgi yaşamını yitirdi. Medya bu dil ile daha hikayesini bilmediği bir kadını suçlu duruma getirdi" ifadelerini kullandı. Öztürk, kadınlara seslenerek, "Özsavunma haktır Gülşen'in sesi soluğu olalım" diyor.

'HEM ŞİDDET UYGULUYOR HEM PARASINI ALIYORDU'

Gülşen Bilgi’nin 4 yıllık komşusu Serap Emir, komşusunun sürekli şiddete maruz kaldığını söyledi. Evden uzaklaştırması olduğu zamanda da Vedat Bilgi’nin alkol alarak kapıya dayandığına da şahit olduğunu belirtti. Emir, komşusunun temizlik ve bulaşıkçılık gibi işler yaptığını, Vedat Bilgi’nin çalışmayıp, eşinin parasını aldığını belirterek, “Ben Gülşen’i kışın soğuğunda elektriksiz doğalgazsız oturduğunu, ekmek almaya parası olmadığını biliyorum. Gülşen yine de pes etmedi, çocuklarına bakmaya çalıştı" ifadelerini kullandı.

'AYDOS’TA TORNAVİDA İLE ŞİDDET UYGULADI'

Bir başka komşu Arzu Alkan, bir keresinde Vedat Bilgi’nin Gülşen Bilgi’yi Aydos Ormanı’na götürerek, tornavida ile darp ettiğini söyledi. Gülşen’in fiziksel, sözlü, maddi ve manevi olarak her yönden şiddete maruz kaldığını vurgulayan Alkan, “Fiziki şiddetin yanında psikolojik şiddet de vardı. Gülşen’e çirkinsin, bakımsızsın diyordu” diye konuştu. Alkan, medyada haberin ‘yasak aşk cinayeti’ olarak lanse edilmesine tepki göstererek, “Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Gülşen bunu yapmak istese ilk duyduğunda yapardı. Çocukları için sabretti. Boşanarak kurtulmak istiyordu. Gülşen böyle bir şey yapacak kadın değildi. Gülşen için adalet istiyoruz" dedi.

'‘YASAK AŞK CİNAYETİ’ SÖZÜ GERÇEK DEĞİL'

Gülşen Bilgi’nin hem komşusu hem arkadaşı olan Fatma Sarıkaya da şiddet olaylarını arkadaşından defalarca duyduğunu anlatarak, "Bana geldiğinde Bilgi’ye "Kapıyı açma" diyordum "Camları kırar” diyordu" ifadelerini kullandı. Sarıkaya da olayın ‘yasak aşk cinayeti’ olarak yansıtılmasının gerçek olmadığını, Gülşen Bilgi’nin boşanıp yeni bir sayfa açma niyetinde olduğunu aktardı. Sarıkaya, “Gülşen için adalet istiyorum” dedi.