Kadınlar şiddete karşı alanlara indi

Kadınlar, Türkiye'nin dört bir yanında şiddete karşı yürüyüşler düzenledi. 'Kadın, yaşam, özgürlük' talebinin dile getirildiği eylemlerde, ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Abone ol

DUVAR -  '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla alanlara inen kadınlar, şiddete ve antidemokratik uygulamalara karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde toplanan yüzlerce kadın, ortak mücadele çağrısı yaptı. Eylemde, 'Harekete geç, isyan et' sloganıyla canlı performans da gerçekleştirildi. Basın açıklamasında ise 2016'nın ilk 10 ayında en az 220 kadının öldürüldüğüne, 352 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğuna ve kasım ayında 13 bin kadının işsiz bırakıldığına dikkat çekildi.

'DİRENİŞİ BÜYÜTELİM'

Açıklamada, "Biz kadınlar erkek, devlet şiddetine karşı; hayatımıza, bedenimize, kimliğimize sahip çıkmak için 'her halde direniş' diyoruz. Özgür ve eşit haklar ile var olmamıza tahammül edemeyen erkek egemen sistemin biz kadınlara dayatıldığı; onlarca yıl verilen mücadeleler sonucu elde ettiğimiz bütün kazanımlarımızın devlet tarafından ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bu günlerde; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ nde, dünyanın dört bir yanında ayağa kalkan kadınlarla beraber 'isyan'ımızı büyütüyoruz" denildi. Kadınlar, direnişi ve dayanışmayı büyütme çağrısında bulunarak eylemi sonlandırdı.

İZMİR

İzmir'in Konak İlçesi'nde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde toplanan kadınlar, basın açıklamasının ardından ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı.

Alsancak'taki eylemde, 'Laiklik ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyecek, kadın ve çocuk düşmanlarına direneceğiz' yazılı pankart taşındı. Gruptakiler sık sık 'Direne direne kazanacağız', 'AKP elini çocuklardan çek', 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Tecavüzcü devlet, yıkacağız elbet' ve 'Kadın, yaşam, özgürlük' diye slogan attı. Kadınlar, üzerinde 'Özgürlüklerimiz için direneceğiz', 'Erkekliği söküp yerine havuç dikeceğiz', '9 aylık bebeğe tecavüz edildi unutma' ile 'Tecavüzcü zihniyetinizi yeryüzünden sileceğiz' yazılı dövizler taşıdı.

ANKARA

Kadınlar, Ankara’da medyadaki sansüre karşı bir araya gelen ve aralarında işsiz kalan gazetecilerin de bulunduğu HaberSizsiniz grubunun Periscope üzerinden yaptığı canlı yayına katıldılar. Konukları arasında Ankara Kadın Platformu, İHD, ÇHD, KESK, Gündem Çocuk, Pembe Hayat, Halkevleri’nin temsilcilerinin yer aldığı yayında KHK mağduriyetleri, medyada kadın, hukuk ve hak ihlalleri, çevre mücadelesinde kadın, çocuk, LGBTİ mücadelesi gibi konular ele alındı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, saat 19.00’da Sakarya Caddesi’nde buluşarak basın açıklaması yapıtı. Kadınlar sloganlar eşliğinde, 'Kadınlar için renkli hayatlar istiyoruz' diyerek renkli balonlar uçurdular. Ankaralı kadınlar yarın saat 14.30’da Kolej Meydanı’nda buluşarak Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyecekler.

ESKİŞEHİR

Üniversite Caddesi'nde akşam saatlerinde toplanan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyesi kadınlar, 'Gericiliğe karşı özgürlüğümüzü, irademizi, yaşam hakkımızı savunuyoruz, kazanacağız' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Davul çalıp çeşitli sloganlar atan kadınlar, Porsuk Bulvarı'na kadar yürüdü. Platform adına basın açıklaması yapan Sevilay Derman "1999 yılında 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olarak anılmaya başlandı. Her yıl bugün, dünyanın birçok yerinde biraraya gelen kadınlar, mücadelenin bitmediğini ve ataerkil sistemi yıkana kadar da bitmeyeceğini haykırıyorlar. Kadın mücadelemizin tarihi, direniş ve isyan tarihidir. Bundan sonra da isyanımız artarak devam edecektir" dedi.

BALIKESİR

Balıkesir Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Alihikmetpaşa Meydanı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında kadın cinayetlerine, cinsel şiddete ve çocuk istismarına dikkat çekti. Kadınlar, 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Kadın düşmanlarından hesap soracağız', 'Asla yalnız yürümeyeceksin' şeklinde sloganlar attı. Gruba konuşan KCDP Balıkesir Temsilcisi Necla Ast, kadınların yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekerek, "Üzgün değil, öfkeli, yalnız değiliz, örgütlüyüz. Yüzyıllar önce kazandığımız hakları vermeyecek, asla bizi Ortaçağ devletine götürmek isteyenlere teslim olmayacağız. Bizler bu puslu, bu karanlık havayı dağıtacağız. Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz ve tüm haklarımız için haklarımızı doyasıya yaşayacağımız laik ve demokratik bir ülke için onuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Balıkesir Kadın Platformu ise saat 17.30'da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlediği etkinlikle tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı. Ellerinde meşalelerle meydana gelen kadınlar düdük çalarak seslerini duyurmaya çalıştı. Eyleme katılanlar, 'Susma haykır, şiddete hayır', 'Erkek vuruyor, devlet koruyor', 'Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük' diye bağırdı. Kadınların eylemi hep birlikte halay çekmeleriyle son buldu.

(HABER MERKEZİ/DHA)