Kadınlardan Van’da ortak açıklama: Kadına yönelik şiddet politiktir
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Van'da basın açıklaması düzenlendi. Yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin politik olduğu vurgulandı.
Kadir Cesur
VAN - Van’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele günü kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezi ortak basın açıklaması düzenlendi.
Van Barosu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de katıldı.
Basın açıklamasını İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Behice Erbağa okudu. Açıklamada, “Kadınlar, yaşamın her alanında şiddete maruz kalıyorlar. Ailede, okulda, evde, sokakta, gözaltında, köy baskınlarında, basın açıklamalarında her yerde şiddet kadına yönelebiliyor. Derin yoksulluk ve ekonomik sıkıntılar da en çok kadınları etkiliyor” denildi.
'TEK BİR ERKEĞİN İMZASIYLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKILDI'
Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine de vurgu yapılarak, “İstanbul Sözleşmesi aslında coğrafyamızda verilen kadın mücadelesinin bir sonucuydu. Maalesef ki İstanbul Sözleşmesi yeterli bir şekilde hiçbir zaman uygulanmadı. Ama kadınlar açısından her şeyden önce bu sözleşmenin duygusal bir önemi vardı. Bu sözleşmeye sahip olmak bile kadınlar için son derece önemliydi. Maalesef ki 2021 yılında tek bir erkeğin cumhurbaşkanının imzasıyla hiç kimseye sormadan, kadınların sesleri duyulmadan, dikkate alınmadan bu sözleşmeden imza çekildi. Ancak coğrafyamızdaki kadın kurtuluş hareketi hiçbir zaman vazgeçmedi. Hem İstanbul Sözleşmesini geri almak hem de kadına yönelik şiddeti her alanda dile getirmek için mücadelesini devam ettiriyor” denildi.
'NEFRET DİLİ ŞİDDET OLARAK GERİ DÖNÜYOR'
6284 sayılı yasanın özenle ve etkili bir şekilde uygulanmasının talep edildiği açıklamada, cezaevlerindeki kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamış olduğu hak ihlallerine de dikkat çekildi. Kadına yönelik şiddetin politik olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Devleti yönetenlerin kadınlara ya da LGBTİ+’lara yönelik ya da toplumsal olaylarla ilgili kullandıkları şiddet ve nefret dili tüm toplumu kötü yönde etkilemektedir. Kullanılan bu nefret dili maalesef önce kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet olarak geri dönmektedir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin politik olduğu bilincinde olarak bir kez daha toplumsal barışın da öne çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Basın açıklamasının ardından, Van Barosu Avukat Tahir Elçi Konferans salonunda ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli’ne geçildi. Panele İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fehmiye Ceren Akçabay ve jineloji alanından Elif Gemicioğlu Yaviç panelist olarak katıldı. Panelde; feminist mücadeleye, çocuk istismarlarına, kadına yönelik şiddete, İstanbul Sözleşmesi’ne ve LGBTİ+’ların karşılaşmış oldukları hak ihlallerine dikkat çekildi.