'Kadir Topbaş hangi ara gitti!?'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın görevden alınmasının üzerinden 4 ay geçti. Topbaş'ın yerine Mevlüt Uysal'ın geçişini, Topbaş'sız İstanbul'a insanların nasıl baktığını konuştuk. Sorularımızın politikayla ilgili olduğunu duyan bazı İstanbullular fotoğraf çektirmek istemezken, Topbaş'ın görevden alındığını duymayanlara ve yeni başkan Uysal'a lahmacun ısmarlamak isteyenlere de rastladık...

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın görevden istifa ettirilip yerine Mevlüt Uysal'ın gelmesinin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. Topbaş'ın ardından birçok projenin ihaleleri iptal ettirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul'a ihanet ettik" sözlerinin yankıları da sürüyor. Bu gelişmeleri nasıl karşıladıklarını İstanbullulara sorduk...

'GELİP BENİ BULMASINLAR'

Yeni belediye başkanlarını tanıyıp tanımadıklarını, Topbaş'tan sonra İstanbul'u nasıl gördüklerini sorduğumuz insanların çoğu konuyu 'siyasi' bularak konuşmak istemedi. Genelde, "Siyasete bulaşmak istemiyoruz. Televizyon bile izlemiyorum" gibi yanıtlar verilirken, "Haber yayımlandıktan sonra gelip beni bulmasınlar" diyenler de oldu... Ayrıca Topbaş'ın görevden alındığını duymayanlar ve yeni başkana çağrıda bulunanlar da vardı.

'AKSARAY'IN HALİNİ GÖRMEDİĞİ İÇİN Mİ GÖREVDEN ALINDI?'

İlk durağımız İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri olan Fatih Aksaray. Bir fırıncıya girip, burada 5 yıldır esnaflık yapan 32 yaşındaki Bayram Kömür'le konuşuyoruz. Kömür, Aksaray'ın sorunlarını haber yapmamızı isterken Topbaş'ın görevden alınmasını nasıl karşıladığını, yeni başkanı nasıl bulduğunu soruyoruz: "Acaba Kadir Topbaş Aksaray'ın halini görmediği için mi görevden alındı. Kendisini televizyonlarda değil bizimle otururken görmek isterdim. Ama ne yazık ki hep ekranda gördük. Umarım yeni başkanımız böyle olmaz. Yeni başkanımız buraya gelsin kendisine lahmacun da ısmarlarız. Bizim sorunlarımızı, dertlerimizi dinlesin. En azından esnafla oturup bir çayımızı içsin."

Aksaray’da esnaf olan Bayram Kömür: Yeni başkan halkın arasına karışmalı…

'NE ARA GÖREVDEN ALINDI Kİ... ÇOK YANLIŞ BİR KARAR'

Kömür'ün ardından üniversite öğrencilerine soruyoruz. Özel bir üniversitede okuyan Tuğçe Taşan, Kadir Topbaş'ın hâlâ görevde olduğunu sandığını belirterek, "Ben böyle konularla ilgilenmiyorum" yanıtını verdi. "Kadir Topbaş hangi ara görevden alındı ki? Ben kendisini hâlâ işbaşında biliyordum" diyen Taşan, "Eğer görevden alınmışsa iyi bir şey yapmamışlar. Kendisi seçimle geldi seçimle gitmeliydi. Bu karar bence çok yanlış olmuş" diyor. Taşan'a İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni başkanı Mevlüt Uysal'ın ismini duyup duymadığını sorduğumuzda ise, "İlk defa duyuyorum" cevabını veriyor.

'EMEKLERİ VAR AMA...'

Bir başka üniversite öğrencisi Uğur Akdoğan ise Topbaş'ın görevi bırakmasının isabetli bir karar olduğunu savunarak, "Topbaş gidince hiçbir şey hissetmedim" diyor. İstanbul'un yıllardır iyi yönetilemediğini belirten Akdoğan, "Ama yeni belediye başkanıyla da hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünüyorum. Örneğin, şu an İstanbul'daki yollar perişan halde. İki senede bir aynı yolun kazılmasından bıktım. İlla ki İstanbul'a bir emek vermişlerdir. Örneğin metrobüs bulunmaz bir nimet. Ama yaptıkları metrolardan üzerimize düşen yağmur suyu da bir ironi gibi." Akdoğan, yerel seçimlerde Mevlüt Uysal aday olursa oy verip vermeyeceği sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: "Mevlüt Uysal'a oy vermeyi düşünmem. Umarım gelen gideni aratmaz."

Beşiktaş'ta oturan Furkan Sadık: Kullandığımız oyların bir anlamı kalmadı...

Son olarak Beşiktaş'ta oturan Furkan Sadık'la konuşuyoruz. Önceki gün Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da görevden uzaklaştırıldığını duyan Sadık'ın en çok şikayet ettiği konu ise halkın seçtiği belediye başkanlarına bu şekilde görevden el çektirilmesi. "Artık verdiğimiz oyların bir anlamı kalmadı" diyen Sadık, Topbaş hakkında ise şunları söylüyor: "Topbaş, cumhurbaşkanına sadık kalmadığı için görevden alındı. Böylece insanların vermiş oldukları oylar da boşa gitti. Nitekim Beşiktaş belediye başkanına da aynısını yapmaya çalışıyorlar. Kullandığımız oyların bir anlamı kalmadığı için sandığa gidip gitmeme konusunda kararsız kalıyorum. Konuştuğum birçok arkadaşım da benimle aynı düşüncede. Eğer bizim seçtiğimiz belediye başkanlarını görevden alacaklarsa o zaman seçim yapılmasın."