Kafkas Üniversitesi’nde online sınav çıkmazı

Kafkas Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminin finaller için aldığı online sınav kararına itiraz ediyor. Büyük bir bölümü kırsalda yaşayan öğrenciler, online sınav için kesintiye uğramayan internet altyapısına ve akıllı telefon, bilgisayar gibi teknolojik ekipmanlara sahip olmadıklarını belirtiyor. Öğrencilerin talebi final notlarının ödev üzerinden belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisi Ayşegül*, “Bizim köyde bir hava değişiminde hemen elektrik kesintisi oluyor. Diyelim ki internete bağlandım, elektrik kesilirse ne yapacağım?” diyor. Örgün eğitime ara verilince Hakkari’deki köyüne dönen İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Büşra ise “İnterneti olan, hafızası iyi olan iki farklı akıllı telefon istiyorlar bizden. Mesela benim kullandığım telefonla 15 dakikalık video çekemezsiniz, çünkü o telefonun hafızası bunu almaz” diye konuşuyor.

Abone ol

DUVAR - Covid-19 salgını nedeniyle 12 Mart’ta üniversitelerde örgün eğitime ara verilmiş ve 23 Mart itibarıyla uzaktan eğitime geçilmişti. 11 Mayıs’ta bir açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde uzaktan eğitime devam edileceğini duyurmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Üniversitelerimizdeki sınavlar, şeffaf ve denetlenebilir olma şartıyla, dijital imkanlar veya ödev, proje gibi alternatif yöntemler uygulanarak yapılacak"

YÖK’ün açıklamasının ardından üniversiteler final tarihlerini ve bu sınavların hangi yöntemlerle yapılacağını duyurmaya başladı. Uygulamalar üniversiteden üniversiteye farklılık gösteriyor. Ödev, proje, sunum, kısa sınav gibi yolları tercih eden üniversitelerin yanı sıra online sınav yapma kararı alan üniversiteler de var.

Online sınav kararı alan üniversitelerden biri de öğrencilerinin önemli bir bölümü kırsalda yaşayan Kafkas Üniversitesi. Kars’ta bulunan üniversite, öğrencilerden sınav süresince kesintiye uğramayan bir internet bağlantısı, bilgisayar ve akıllı telefon istiyor. “İçinde bulunduğumuz koşullar yok sayılarak düzenleme yapılıyor” diyen öğrenciler, herkesin bilgisayara, akıllı telefona ya da internet bağlantısına sahip olduğu varsayımından vazgeçilmesini istiyor.

‘ELİMİZDE TELEFON, İNTERNET ÇEKSİN DİYE BEKLİYORUZ’

Diyarbakır’ın bir köyünde yaşayan hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisi Ayşegül*, örgün eğitime ara verilince ailesinin yanına dönmüş. Oturduğu evden internete bağlanamadığı için uzaktan eğitim derslerine katılamıyor. Pandemi nedeniyle birçok ailenin gelir kaybına uğradığını ve istenen teknolojik ekipmanların şu anda alınamayacağını belirterek şöyle diyor: “Şu anda insanlar telefon alabilecek veya sırf internet çeksin diye kasabada ya da şehir merkezinde ev tutabilecek durumda değil. Herkes bu süreci eşit şartlarda yaşamıyor.”

Sadece köyün belli noktalarında internete bağlanabildiğini söyleyen üniversite öğrencisi Ayşegül, şöyle devam ediyor: “Whatsapp‘a Twitter’a dahi girebilmek için köyün belli yerlerine gidiyoruz. Elimizde telefon orada bekliyoruz, internet çeksin diye. Ayrıca bizim köyde bir hava değişiminde hemen elektrik kesintisi oluyor. Diyelim ki internete bağlandım, elektrik kesilirse ne yapacağım? Sınavım, emeklerim elimde olmayan bir sebepten dolayı boşa gidecek?”

Bilgisayarı, akıllı telefonu olmayan ya da bunlara sahip olsa bile internete erişemeyen çok sayıda öğrencinin varlığına dikkat çeken Ayşegül, şöyle konuşuyor: “Vize döneminde bize ödev verdiler çünkü hocalarımız da biliyorlar, online olsa kimse sınavlara katılamaz. Mesela bir örnek vereyim, dersi normalde 250 kişi alıyor ama online derse katılabilen en fazla 20 kişi. Rektörümüz zamanında bize söylemişti, ‘Online dersten verim alamadığınızı biz de biliyoruz’ demişti. Bunu bildikleri halde bir çözüm üretmiyorlar. Rektör zamanında bize cevap veriyordu ama şimdi o da bizi dinlemiyor. Yaşıtlarımız şu anda KPSS’ye hazırlanırken biz tamamen stres altında mezun olma telaşı yaşıyoruz.”

‘15 DAKİKA KAYIT YAPABİLEN AKILLI TELEFON İSTENİYOR’

Örgün eğitime ara verilince Hakkari’deki köyüne dönen Büşra* ise Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi. Büşra, finallerde hem bilgisayar hem de en az 15 dakikalık kayıt yapabilen bir cep telefonu istendiğini söylüyor. Özellikle Kuran dersinin sınavında zorlanacaklarını ifade ediyor: “Kuran dersi için başta ödev yapacağımızı söylediler. Ama sonra iki gün içinde fikir değiştirdiler. Vize final birlikte sınav yapacağız dediler. Normalde ikiye bölünecek olan sınavı şimdi tek bir oturumda yapacaklar. Sınavda bizden istenen şey şu, hepimiz aynı anda sistemi açacağız. Hoca bize şu duayı, şu sureyi okuyun diyecek. Biz sınav olurken yanımızda bir kişi daha olacak ve bizi videoyaya çekecek. En az 15 dakika kayıt alacak. Sonra bir saat içinde biz o videoyu hocaya göndereceğiz. Yani interneti olan, hafızası iyi olan iki akıllı telefon istiyorlar bizden. Mesela benim kullandığım telefonla 15 dakikalık video çekemezsiniz, çünkü o telefonun hafızası bunu almaz.”

TALEP: ÖDEV VERİLSİN

Kafkas Üniversitesi öğrencileri, pandemi sebebiyle içinde bulunulan olağanüstü dönemin dikkate alınmasını ve öğrenci merkezli bir çözüm bulunmasını istiyor. Talepleri, finallerde online sınav uygulamasının kaldırılmasını ve vizelerde olduğu gibi ödev yoluyla not verilmesi. Ayşegül, “Ödev verildiği zaman belli bir süresi oluyor. O sürede telefondan bile olsa biz oturup bir şekilde ödevimizi yapabiliyoruz” diyor. Büşra ise “Bizi maddi manevi çok zorluyorlar. En azından yaz okulu, bütünleme gibi imkanlar verilsin. Emeğimiz, zamanımız boşa gitmesin” diye konuşuyor.

*Eğitim hayatlarının zarar görebileceği endişesiyle öğrencilerin gerçek isimleri kullanılmamıştır.