Kafkaslar'dan göç eden dedesinin evinde Abhaz kültürünü yaşatıyor

Kafkaslar'dan Düzce'ye göçen dedesinden miras kalan 120 yıllık evi turizme açan Elanur Tekir, Abhaz kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Abone ol

DUVAR - Düzce'de yaşayan işletmeci Elanur Tekir, Kaynaşlı ilçesinde ata yadigarı 120 yıllık köy evi ile yöresel lezzetlerin hazırlandığı restoranda Abhaz kültürünü geleceğe taşıyor.

AA'nın haberine göre Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde kent merkezinde işlettiği ayakkabı imalathanesi yıkılan 62 yaşındaki Tekir, uzun süren iş arayışlarının ardından 2006'da Sazköy'de dedesinden miras kalan köy evini turizme açmaya karar verdi.

Elanur Tekir

Tekir, geleneksel yaşam tarzını yansıtan, 10 dönüm arazi içindeki iki katlı evde yapılan bakım ve tadilat çalışmalarının ardından 8 odadan 3'ünde konaklama imkanı sunarak turizm işletmeciliğine başladı.

İlginin artması üzerine evin tüm odalarını hem ziyarete hem de konaklamaya açan Tekir, dönemin Kaynaşlı Kaymakamı Mustafa Yavuz'un tavsiyesiyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan destek alarak işini büyüttü.

'KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ'

Elanur Tekir, dedelerinin 1864'teki sürgünde Kafkaslar'dan Düzce'ye göç ettiklerini söyledi. Sazköy'ün akraba köyü olduğunu anlatan Tekir, "Yani çok fazla yabancının olmadığı iç içe yaşanılan bir köy. Dedelerimizden de bize böyle bir miras kaldı. Biz de şimdi paylaşıma açtık. Dinlenmeye odaklı hizmet veriyoruz. Kültürümüzü, duruşumuzu, oturuşumuzu, yemeğimizi, yaşam biçimimizi ziyaretçilerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

Tekir, Abhaz kültürünü yansıtan evi şöyle anlattı: "Tamamı ahşap yapılı. Toprak sıvalar kullanılmış ve içi tuğla. Eskiden aileler birlikte yaşıyordu, iç kısmı da kalabalık aileler için dizayn edilmiş müstakil odalardan oluşuyor. Doğduğumuz, büyüdüğümüz ev, çok kıymetli. Bizim için ölçülecek bir değeri yok. Bütün amacımız bu evi ayakta tutmak."

'ABHAZ YEMEKLERİNİ SUNUYORUZ'

Konaklamak veya ziyaret için gelenlerin Abhaz yemeklerini tatma imkanı da bulduklarını dile getiren Tekir, şöyle devam etti:

"Burada kültürümüzün bir parçası Abhaz yemeklerinin tamamını sunmaya çalışıyoruz. Abhaz versiyonu olan Çerkes tavuğu, ceviz soslu tavuk, ceviz soslu kara lahanamız var. Bunların dışında erik sosumuz, barbunya ezmemiz, mamursamız, taze Abhaz peynirimiz, turşumuzu misafirlerimize sunuyoruz. Yöresel kahvaltı da veriyoruz."

(HABER MERKEZİ)