Kahire'de Gazze için Barış Zirvesi: 'Topraklarımızdan ayrılmayacağız'

Mısır'ın ev sahipliğinde toplanan 'Barış Zirvesi'nde konuşan Filistin lideri Abbas, "Topraklarımızda kalacağız" dedi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de liderleri bir yol haritasında anlaşmaya çağırdı.

Abone ol

DUVAR - Mısır'ın başkenti Kahire'de 'Gazze' gündemiyle düzenlenen 'Barış Zirvesi' başladı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın temsil ettiği zirvede Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi ve Filistin lideri Mahmud Abbas açılış konuşması yaptı.

'FİLİSTİNLİLERİN ZORLA YERİNDEN EDİLMESİ SAVAŞ SUÇU OLUR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Mahmud Abbas, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, "Ayrılmayacağız, topraklarımızda kalacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Sisi de zirve açılışında yaptığı açıklamada, liderleri, Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi sona erdirmek ve İsrail ile Filistinliler arasında barışa giden yolu yeniden canlandırmak için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varmaya davet ettiğini söyledi. Sisi, söz konusu yol haritasının hedeflerinin, Gazze'ye insani yardım sevkiyatını ve ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasını, ardından iki devletli çözüme giden müzakerelerin yapılmasını içerdiğini anlattı.

Zirvenin katılımcılarından Ürdün Kralı 2. Abdullah da açılış konuşmasında Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin savaş suçu olacağını dile getirdi. Kral Abdullah, “Arap dünyasının duyduğu mesaj, Filistinli yaşamlarının İsrailli yaşamlardan daha önemsiz olduğu” diyerek, Gazze, Batı Şeria ve İsrail’deki masum sivillere karşı işlenen şiddet eylemlerinden duyduğu öfke ve üzüntüyü dile getirdi. Abdullah şöyle konuştu: “İsrail liderliği, adaletsizlik temelinde kurulursa asla gelişemeyeceğinin farkına varmalı… Bizim İsraillilere mesajımız, sizin için ve Filistinliler için barış ve güvenlik dolu bir gelecek istediğimiz olmalıdır.”

FİDAN: FİLİSTİNLİLERİN ACILARININ DEVAM ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Kahire'deki Barış Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz" diyerek, İsrail'in saldırılarının devam etmesi halinde, bunun coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edeceğini söyledi. Fidan, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin, "Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Fidan, Türkiye'nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu da ifade etti.

FRANSA: İNSANİ KORİDOR AÇILMASI GEREKİYOR

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, zirvede yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların tırmanmasının uluslararası toplum tarafından engellenmesi gerektiğini ve iki devletli çözüm için bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini söyledi. Zirvede konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Gazze’deki sivillere yardım sağlamak için insani bir koridora ihtiyaç olduğunu, bunun ateşkesi beraberinde getirebileceğini belirtti. 

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İsrail hükümetiyle uluslararası hukuka uygun davranma, Gazze’deki sivil hayatları koruma ve itidal gösterme konusundaki görevine ilişkin konuştuğunu anlattı. Cleverly, “İnanılmaz derecede zorlu koşullara rağmen, İsrail ordusu için disiplin, profesyonellik ve itidal çağrısı yaptım” diye konuştu.

MICHEL: ÇİFTE STANDART OLMAMALI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı "Kahire Barış Zirvesi"nde konuşma yaptı.

AB'nin, iki dünya savaşının ardından kurulan bir siyasi proje olduğunu hatırlatan Michel, AB'nin kuruluş anlaşmasında yer alan ve Birliğin 'barış, güvenlik, gezegenin kalkınması, dayanışma, halkların birbirine saygı duyması, başta çocuklarınki olmak üzere insan haklarının korunması, uluslararası hukukun sıkı şekilde uygulanması ve geliştirilmesi' konularına katkı yapmasını öngören 3'üncü maddesini okudu. Michel, "Çifte standart olmamalı. Takip etmemiz gereken düz bir çizgi olmalı" diye konuştu.

AB olarak Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadıklarını, rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptıklarını anımsatan AB Konseyi Başkanı Michel, "Sivillerin ve sivil altyapıların her zaman ve her yerde korunmasının önemini vurguluyoruz. İsrail'in kendini savunma hakkını onaylıyoruz. Bu savunma hakkı uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Michel, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze'ye acilen insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Topyekûn kuşatma uluslararası hukuka aykırıdır" dedi. Bölgesel tırmanışı engellemek, şiddet döngüsünü sonlandırmak için herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Charles Michel, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli kalıcı çözüm için her türlü çabanın yürütülmesinin önemine değindi.

MISIR'IN DAVETİ ÜZERİNE KAHİRE'DE 'BARIŞ ZİRVESİ'

7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmaları dolayısıyla Ortadoğu'dan çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile Birleşmiş Milletler (BM) ve Batılı devletlerin temsilcilerinin çatışmalara ve Gazze'ye yönelik saldırılara son vermek amacıyla Mısır'ın daveti üzerine 21 Ekim Cumartesi günü başkent Kahire'de bir araya geleceği açıklanmıştı. 

Buna göre, 'Barış Zirvesi' olarak adlandırılan toplantıya, ev sahibi Mısır'ın Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri António Guterres, Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı 2. Abdullah, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Almanya, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın katılacağı ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)