Kahraman TBMM'yi Sancar'ın yerine yönetti!

Meclis Başkanı İsmail Kahraman 4 partinin grup başkanvekilini toplantıya çağırdı. Meclis Başkanı Kahraman, reddedilen AK Parti önergesinin yeniden görüşüleceği genel kurulu 'gerginlik yaşanmaması için' kendisinin yöneteceğini söyledi. Genel Kurul'da AK Parti'nin konuşma sürelerini kısaltan önergesi kabul edilince CHP ve HDP salonu terk etti. Oylaması yapılan 30 anlaşma üzerine söz alan olmayınca, anlaşmalar 2.5 saat içinde kabul edildi. Yaklaşık 5 dakikada bir sözleşme onaylanmış oldu.

Abone ol

ANKARA - TBMM'de bugün 'konuşma süresi' gerilimi yaşandı. AK Parti'nin Mithat Sancar tarafından dün geri çevrilen ve uluslararası sözleşmelerin görüşmelerinde süreleri kısaltan önergesi, bugün İsmail Kahraman tarafından kabul edilerek oylandı. Önerge kabul edilince CHP ve HDP Meclis'i terk etti.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, konuşma sürelerini kısaltan AK Parti önergesinin HDP'li Başkanvekili Mithat Sancar tarafından işleme alınmaması nedeniyle yaşanan krizin ardından 4 partinin grup başkanvekilini toplantıya çağırdı. Toplantıya AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta katıldı.

Toplantıda krizin aşılması için bir dizi formül önerildi ancak AK Parti konuşma sürelerinin kısaltılması önergesinde geri adım atmadı. Meclis Başkanı Kahraman, AK Parti önergesinin yeniden görüşüleceği genel kurulu 'gerginlik yaşanmaması için kendisinin yöneteceğini' söyledi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bu hafta nöbetçi olan Meclis Başkanvekili Mithat Sancar yerine Meclis'i Kahraman'ın yönetmesi kararıyla ilgili, 'Meclis Başkanvekilliğine de kayyım atanmış oldu' dedi.

AK Parti önergesi işleme alınmadı, Meclis birleşimi kapandı

'BU KAYYIMLIK TABLOSUDUR'

Genel Kurul'da söz alan Mithat Sancar şunları söyledi, "Sizin yönetmeniz normal ve olağan değil. Buna dair açıklama yapılmadığı için söz alma gereği duydum. Nöbet listesine göre Başkanvekili benim. Ama dün yaşanan görüşmede önemli bir mevzuyu tartıştık. Takdir yetkimi kullanarak bir önergeyi işleme koymadım. Meclisi sizin yönetme tasarrufunun da arkasında bu olduğunu görüyoruz. Bunu doğru bulmuyorum. Bu durum Meclis iradesine, milleti temsil misyonuna da uygun düşmüyor. Teamul var Meclis sırayla yönetiliyor. Bir hukuksuzluk olduğunu düşünmüyorum ama bu şekilde müdahale keyfi tasarruftur. Ben şahısları hedef almam ama bu tablo kayyımlık tablosudur. Meclis geleneklerine uygun bulmuyorum."

'KENDİNİZİ AYM ÜZERİNDE GÖRDÜNÜZ'

Meclis Başkanı Kahraman iç tüzük yetkisini kullandığına dikkat çekerek, "Kayyım sözünü kabul etmek mümkün değil. Başkanvekilleri başkan yerine Genel Kurulu yönetir. Siz uygulamanız ile kendinizi AYM üstünde görerek tutum aldınız" dedi.

'TASARRUF HAKKI VAR KULLANMA ŞEKLİ YANLIŞ'

Tekrar söz alan Sancar, başkanın yetkisini tartışmadığını ama bu tasarrufu kullanma şeklini uygun bulmadığını söyledi. Tablonun kayyımlık görüntüsü sergilediğini tekrarlayan Sancar, "Ben iç tüzüğü grup önerisi yoluyla değiştirecek bir işlemi uygun bulmadığım için işleme koymadım. Bu işleme konulursa ileride büyük sıkıntılara yol açar" dedi.

ÖZEL, 'KALDIRILSIN DENSE İŞLEME ALACAK MISINIZ?' DİYE SORDU

CHP Grup Başkanvekili Özel'in değerlendirmesi de "Meclis Başkanvekilliğine kayyım atandı" şeklinde oldu. Kahraman'a, "Konuşmaların kaldırılması talebi gelse o önergeyi de işleme alacak mısınız?" diye sorduğunu, Kahraman'ın "o kadar da değil" dediğini aktaran Özel, "söz konusu önerge işleme alınıp kabul edilirse AYM'ye eylemli içtüzük ihlali ve ihdası gerekçesiyle" götüreceklerini söyledi.

CHP VE HDP GENEL KURULU TERK ETTİ

Daha sonra geçilen görüşmelerde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuşma sürelerinin kısaltılmasına yol açan önergenin 'eylemli içtüzük ihlali olduğunu belirterek' işleme alınmamasını istedi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da önergenin içtüzük ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek usul tartışması açılmasını istedi. Usul tartışmasının ardından Meclis Başkanı AK Parti önergesini oylamaya sunacağını söyledi. Özel, içtüzüğe aykırı önergenin oylamasının kabul etmediklerini belirterek, "Meclis'e sahip çıkmak için terk ediyoruz" dedi. HDP milletvekilleri de bu sürecin parçası olmayacaklarını belirterek Meclis Genel Kurulu'ndan ayrıldı. AK Parti'nin kabul edilen önergesine göre 20 dakika olan geneli üzerindeki konuşma süresi 20 dakikadan 5 dakikaya, kişilerin söz hakları 10 dakikadan 3 dakikaya düşürülmüş oldu.

5 DAKİKADA 1 ANLAŞMA KABUL EDİLDİ

Önergenin kabul edilmesinin ardından uluslararası sözleşmelerin görüşmelerine geçildi. Azerbaycan'la imzalanan ilk sözleşmenin görüşmelerinde söz alan olmadı ve hemen oylamaya geçildi. Anlaşma 193 üyenin bulunduğu genel kurulda 193 oyla kabul edildi.

Diğer anlaşmalar üzerinde de konuşma olmayınca sadece oylama yapıldı. 30 anlaşma 2.5 saat içinde oylanarak kabul edildi. Böylece yaklaşık 5 dakikada bir sözleşme geçmiş oldu.

HDP ÖNERGESİNE DE RET

HDP'nin Öcalan'a tecrit iddialarıyla ilgili önergesi de içinde geçen "Afrin Savaşı" ifadesi nedeniyle geri çevrildi.

Meclis Başkanı Kahraman, aldığı karar doğrultusunda Meclis'i kendisi açtı. Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ise HDP sıralarında en ön sırada Genel Kurulu izledi.

'BAŞKAN KADINLARA OYNATMADIĞI TİYATROYU KENDİSİ OYNUYOR'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu'ndan ayrıldıktan sonra basın toplantısı düzenledi. Genel Kurul'dan ayrılmanın alınan karara, haksız hukuksuz anayasaya aykırı tutuma bir tepki olduğunu belirten Özel şunları söyledi; "Genel kurul çalışmalarına devam ediyor ama bir demokrasi parlamentosu olarak değil maalesef bir monarşi parlametosu düzeninde bir çalışma var. 2'si arasında basit bir fark vardır. Birinin bahçesi saraya açılır biri sokağa açılır. Bu haftanın özeti inat ve kibirdir. Şu anda parlametoda muhalefet partisi yoktur. Şu an genel kurulda tiyatro oynanmaktadır. Başkan kadınlara oynatmadığı tiyatroyu kendisi oynuyor. MHP de toplantıda yanlış olduğunu söyledi ancak Genel Kurul'da bir fikir beyan etmedi, sessiz kaldı. Bu parlamentoyu Saray'ın kuklası haline getiren bir AKP ile karşı karşıyayız. Meclis'ten ayrılma tutumumuz bu gelişmeye dönük bir tutumdur."