Kalın'dan 'hilafet' açıklaması: Rejim tartışması çıkarmak bizi hedeften saptırmaktır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın tartışma yaratan Ayasofya hutbesi ve hilafet tartışmalarıyla ilgili konuştu. "Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil" diyen Kalın, "Ayasofya'nın açılması kararı üzerinden rejim tartışması çıkarmak bizi hedeften saptırmaktır" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya hutbesine yönelik eleştirileri ve hükümete yakın Albayrak Grubu'nun bir dergisinin kapağı üzerinden başlayan 'hilafet tartışması'nı değerlendirdi. Kalın, "Ayasofya gibi güzel bir anı yaşadıktan sonra bir taraftan 'Atatürk'e dil uzatıldı' demek, diğer tarafta 'hilafete giderim' demek bu başarıyı gölgelemek olur" dedi.

MEİS AÇIKLARINDA SİSMİK FAALİYET ERTELENDİ

CNN Türk'e konuşan Kalın, Yunanistan'la Meis Adası çevresinde gerilim yaratan sismik faaliyetlerin Yunanistan'la müzakereler için bir süre ertelendiğini de açıkladı. Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Madem müzakereler devam edecek, biz bir müddet bekletelim" dediğini aktardı.

Kalın'ın öne çıkan açıklamaları şöyle:

ATATÜRK'E 'LANET' ELEŞTİRİLERİ: Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil. Dönemin şartları içerisinde oranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiş. Atatürk'e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Bırakın başka bir yerde Cuma hutbesinde lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz.

'HİLAFET' TARTIŞMASI: Rejim tartışması çıkarmak suni bir gündemdir. Ayasofya'nın açılması tartışmaları sürerken, CHP de dahil olmak üzere muhalefet destek verdi. HDP hariç Meclis'teki tüm partilerin destek verdiği Ayasofya'nın açılması kararı üzerinden rejim tartışması çıkarmak bizi hedeften saptırmaktır. Güzel bir iş yapıldı, bu gölgelenmemeli.

SİSMİK ARAMA KRİZİ: Son Navtex yayınlandığında Yunanistan aşırı tepki verdi. Oruç Reis’in aram tarama yapılması planlanan yer Meis adasına 180 km mesafede. Cumhurbaşkanımız “Madem müzakereler devam edecek biz bir müddet bekletelim” dedi. Burada temel amaç cumhurbaşkanımızın müzakerelerde hep bir adım önde olalım amacı.

SAVAŞIN EŞİĞİNE GELİNDİĞİ İDDİASI: Alman basını biraz abartmış savaşın eşiğine filan gelinmedi. Ama Sayın Merkel’in yapıcı bir katkısı oldu. Yunanistan bizim sınır komşumuz tarihi ilişkilerimiz var. Birlikte bu coğrafyayı kavga etmeden nasıl imar edebiliriz. Burada temel sorun kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge ile ilgili boşluklar var. Uluslararası denizcilik hukuk ihtilaflı konuları ülkeler arasında ikili şekilde çözülmesini öngörüyor. Siz Meis’i normal şartlar göre düşünürseniz bizi Antalya Körfezi'ne hapsetmiş olursunuz.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ: Sosyal medya kullanıcıların görüşlerini özgür biçimde ifade etmelerine bir engel yok şu anda yok düzenlemede de olmayacak. Sosyal medya platformları ticari kurumlar. Bu kurumlarla ilgili bir problem yaşadığınızda bununla ilgili ulaşabileceğiniz bir muhatap yok. Türkiye'de bu ülkelerin temsilcilik açması gerekiyor. Ayrıca bu şirketler Türkiye'den para kazanıyor ve bunun vergisini vermesi gerekiyor. (HABER MERKEZİ)