Kalp ve hipertansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenler

Sağlık Bakanlığı, sıcak havalarda, kalp ve hipertansiyon hastalarına yeteri kadar su için, yeterli ve dengeli beslenin, 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın önerilerinde bulundu.

Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı, son günlerde artan aşırı sıcak havalarda kalp-damar ve hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirme paylaştı.

 Yapılan bilgilendirmeye göre, "Aşırı sıcaklar, gün içerisinde damarların genişlemesine ve sıvı kaybına yol açarak tansiyonun düşmesine, gece saatlerinde ise tansiyonun artmasına neden olabilir. Aşırı terlemeyle birlikte vücutta su ve mineral kaybı yaşanır, kanın akışkanlığı azalabilir. Yüksek sıcaklık bacak ve kollardaki damarların genişlemesine, dolaşımın yavaşlamasına ve kalp hızında artışa neden olduğu için kalp krizi, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve kalp yetmezliği riski artmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri sıcak havalarda değişebilmekle birlikte, bu ilaçlar ısı toleransını ve vücudun kendi sıcaklığını düzenleme yeteneğini bozabilir" uyarısında bulunuldu.

'DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ VEYA EGZERSİZ YAPIN'

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklara karşı şu önerilerde bulundu.

"- Hekiminize danışmadan ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayın ve ilaçların dozunu değiştirmeyin. Özellikle hipertansiyon hastaları idrar söktürücü ilaç dozlarını hekimlerine yeniden danışmalıdır.

- Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara, damar duvarının esnekliğini kaybetmesine neden olarak hipertansiyonda tedaviyi zorlaştırır. Alkol ise ciddi tansiyon düşüklüğüne ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

- Yeteri kadar su için. Çay ve kahve gibi kafein içeren ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

- Yeterli ve dengeli beslenin. Tavuk, balık ve hindi gibi yağsız protein türleri, tam buğday veya tahıl ekmeği, meyve ve sebze gibi lif açısından zengin besinleri tüketin. Şeker oranı yüksek ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Tuzu kısıtlayın, tuz kullanımı günlük bir çay kaşığını geçmemelidir.

- Mecbur kalmadıkça güneş etkisinin en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın. Dışarıda bulunduğunuz zamanlarda ise serin ve gölge alanları tercih edin. Açık renkli, rahat giysiler giyin ve güneşten koruyan uygun bir şapka takın. Hava alabilen rahat ayakkabılar kullanın. Aşırı nemli ortamlardan kaçının.

- Düzenli yürüyüş veya egzersiz yapın. Ancak yorucu fiziksel aktivitelerde bulunmayın. Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka sıvı alın, molalarda gölge ve serin yerlerde dinlenin. Egzersiz için sabah erken saatleri ve akşam saatlerini tercih edin. Yemekten hemen sonra egzersiz yapmayın ve ağır egzersizlerden kaçının. Hekiminizden sizin için uygun olabilecek fiziksel aktiviteler konusunda bilgi alın.

- Ilık duş alın. Yaz aylarında soğuk veya sıcak duş almayın.

- Tansiyonunuzda ani yükselme veya ani düşüş, ani başlangıçlı baş ağrısı yaşamanız hâlinde mutlaka hekiminize başvurun."