Kamala Harris'ten 'Ayşenur Eygi' açıklaması: Korkunç bir trajedi

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından katledilen Eygi'nin ölümünü 'korkunç bir trajedi' sözleriyle niteleyen Harris, Eygi'nin öldürülmesinin 'trajik bir hata sonucu' meydana geldiğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD çifte vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün "yaşanmaması gereken korkunç trajedi" olduğunu belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı Harris, İsrail askerlerinin Eygi'yi öldürmesine tepki gösterdi.

Harris, "Ayşenur Eygi'nin öldürülmesi, asla yaşanmaması gereken korkunç bir trajedi" ifadesini kullandı. AA'nın aktardığına göre Harris, "Kimse barışçıl bir protestoya katıldığı için öldürülmemeli" değerlendirmesinde bulundu. Harris, Eygi'nin öldürülmesinin "kabul edilemez" olduğunu ve Batı Şeria'da İsrail ordusunun tutumu hakkında "haklı sorular" uyandırdığını kaydetti.

İsrail'in ön soruşturmasının, Eygi'nin öldürülmesinin "trajik bir hata sonucu" meydana geldiğini gösterdiğine işaret eden Harris, konuya ilişkin yanıtlar için ve sonuçlara güvenebilmek için soruşturmanın bulgularının açıklanması konusunda İsrail hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti. Harris, konuya ilişkin "sorumluluk alınması" çağrısı yaptı.

26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

KONGRE ÜYELERİNDEN BIDEN'A ÇAĞRI

ABD'li Senatör Patty Murray ile Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal, ABD Başkanı Joe Biden'a gönderdikleri mektupta, İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin "ABD öncülüğünde bağımsız bir soruşturma" çağrısında bulundu. ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Jayapal, Senatör Murray ile birlikte imza koydukları mektuba ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Murray ile Jayapal'ın, ABD Başkanı Biden ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a gönderdikleri mektupta, Eygi'nin öldürülmesinden sorumlu olanların hesap vermesi gerektiği vurgulandı. Eygi'nin yaşadığı Washington eyaletinin Kongre'deki temsilcileri olan iki isim, ortak mektupta, İsrail'in yaptığı soruşturmayı yeterli bulmadıklarını kaydederek, "Bundan dolayı FBI öncülüğünde acil, şeffaf, muteber, kapsamlı ve bağımsız bir ABD soruşturması talep ediyoruz" ifadesine yer verdi.

İki Kongre üyesi, ABD öncülüğündeki bağımsız soruşturma sonuçlarının açık bir şekilde belgelendirilmesini ve Eygi'nin ailesine yazılı olarak sunulmasını da talep etti. Daha önce İsrail askerleri tarafından öldürülen diğer Amerikan vatandaşlarının da isimlerini anan Jayapal ile Murray, 2003 yılında öldürülen Rachel Corrie'nin de Washington eyaletinde yaşadığını ve haksız ve sebepsiz yere öldürüldüğünü vurguladı.

EYGİ İÇİ TAZİYE EVİ KURULDU

Öte yandan, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinde bulunan Beyta beldesindeki belediye ve yerel kurumlar, Eygi için taziye evi kurdu. Beyta beldesinde bulunan Beyta Spor Kulübü'nde Eygi için kurulan taziye evine, Nablus Valisi Gassan Daglas, Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el Alul başta olmak üzere siyasi güçler ve resmi kurum temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum hareketlerinden çok sayıda yetkili taziyelerini sunmak için geldi.

Beyta Belediye Meclisi üyesi Abdusselam Mualla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taziye evini, Filistin davasıyla dayanışmak ve İsrail'in uygulamalarını reddetmek için bu yolda canını feda eden Eygi'ye vefalarını göstermek için kurduklarını belirtti.

Beyta beldesinde son 3 yılda 19 Filistinlinin saldırılarda öldüğüne işaret eden Mualla, "Türk aktivistin kanının Beyta beldesinin toprağına damladığını ve diğer şehitlerin kanına karıştığını" ifade etti.

(ANADOLU AJANSI)