Kamala Harris'ten Filistin protestosuna yanıt: Şimdi ateşkes zamanı

ABD'de Demokratların başkan adayı Harris'in seçim mitinginde "Özgür Filistin" sloganları atıldı. Harris, şimdi ateşkes anlaşması yapmanın zamanı olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris, Arizona eyaletinin başkenti Phoenix'te düzenlediği seçim etkinliğinde slogan atan Filistin destekçilerine, Gazze'de ateşkes zamanı olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Harris, mitingde "Özgür Filistin" sloganları eylemcilere cevap vererek, "Açıkça ifade ettim. Şimdi bir ateşkes anlaşması yapmanın ve esir anlaşmasını gerçekleştirmenin zamanı" dedi. Başkan Joe Biden ve kendisinin ateşkes anlaşmasının yapılması ve esirlerin iade edilmesi için çalıştığını belirten Harris, Filistin destekçilerinin görüşlerine saygı gösterdiğini ancak mitingin seçim hakkında olduğunu kaydetti.

MISIR: NE KADAR ZOR OLURSA OLSUN ÇABALAR SÜRECEK

Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapan ülkelerden Mısır da İsrail ordusunun Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği ve en az 100 Filistinlinin öldürüldüğü saldırının ardından yaptığı açıklamada, 'ne kadar zor olursa olsun' Gazze'de ateşkes için arabuluculuk çabalarının devam edeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Derec Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et Tabiin Okulu'nu bombalamasının 'en güçlü ifadelerle' kınandığı belirtildi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına koruma sağlayacak ve savunmasız sivillerin hedef alınmasına son verecek 'ortak ve etkili bir uluslararası tutum' çağrısında bulunulan bakanlık açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Arabulucuların Gazze Şeridi'nde ateşkes formülüne ulaşmaya yönelik çabaları her yoğunlaştığında, geniş çaplı suçların işlenmeye ve çok sayıda silahsız sivilin kasten öldürülmeye devam etmesi, İsrail tarafında bu acımasız savaşı sona erdirme konusunda siyasi irade eksikliği olduğunun kesin kanıtıdır.

Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin sağlanması için diplomatik çabalara, uluslararası nüfuza sahip tüm taraflarla yoğun temaslara ve ne kadar zor olursa olsun, hangi engellerle karşılaşılırsa karşılaşılsın ateşkesi sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz."

CNN: ABD, İSRAİL'E 3,5 MİLYARLIK DESTEKTE BULUNACAK

ABD'nin CNN kanalı ise ABD'nin Kongre'de aylar önce onaylanan silah ve askeri yardım paketi kapsamında İsrail'e 3,5 milyar dolarlık mali destekte bulunacağını belirtti.

CNN'in konuya yakın yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre üyelerine, Washington yönetiminin İsrail'e askeri alanda harcaması için finansman sağlamaya hazırlandığını ifade etti. 3,5 milyar dolarlık mali desteğin nisanda Kongre'nin her iki kanadından da geçen yardım paketi kapsamında verileceğini kaydeden yetkililer, bu yardımın İsrail'e yakın zamanda tahsis edilmeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Biden'ın nisanda imzaladığı pakette, yaklaşık 14 milyar dolar İsrail'e askeri destek sağlanması için ayrılırken, toplam 26 milyar dolar mali yardım tahsis ediliyor.

(ANADOLU AJANSI)