Kamerun ve Ruanda'da darbe önlemi
Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Savunma Bakanlığı ve ordu kadrolarına yeni atamalar yaptı. Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame de orduda üst düzey birçok ismi emekliye ayırdı.
DUVAR - Gabon'da askerin yönetime el koymasından sonra Kamerun ve Ruanda, ulusal ordularında yeni atamalar yaptı. Dünyanın en yaşlı lideri olan, 41 yıldır görevine devam eden 90 yaşındaki Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Savunma Bakanlığı ve ordu kadrolarına yeni atamalar yaptı.
AA'nın aktardığına göre, yaklaşık 20 yıldır cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ve 2024'te de yeniden aday olmayı planlayan Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame de orduda üst düzey birçok ismi emekliye ayırdı. Uzun yıllardır iktidarda olan 2 liderin, Gabon'daki darbeden sonra kendi ülkelerinde de benzer bir durum yaşanmaması için önlem almaya çalıştığı iddia edildi.
BEYAZ SARAY: DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gabon'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve durumun "endişe verici" olduğunu bildirdi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kirby, ABD'nin bölge ve Gabon halkının destekçisi olmaya devam edeceğini belirterek, Afrika'daki ortaklarla yakın çalışmayı ve demokrasiyi desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Kirby, "Gabon'daki gelişmeleri, askeri darbe girişimini çok yakından takip ediyoruz. Anayasaya aykırı bir şekilde ve darbe girişimleriyle sarsılan bölgedeki bu gelişme, derinden endişe verici" diye konuştu. Bölgede böyle bir "trend" olup olmadığı sorusuna ise Kirby, "Bir ülkede daha askeri yetkililerin bu yönde tehlikeli adımlar atması endişe verici ancak buna 'trend' demek için erken." yanıtını verdi.
FAS: ÜLKENİN ULUSAL KURUMLARINA GÜVENİYORUZ
Fas da, Gabon'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirerek, ülkede istikrarın önemini vurguladı. Fas Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gabon'daki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.
"Kardeş ülke Gabon'da istikrarın ve ülke sakinlerinin güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğu" vurgulanan açıklamada, "Fas, ülkenin üstün çıkarları doğrultusunda eyleme geçecek bir perspektife doğru ilerlemek, elde edilen kazanımları korumak, Gabon halkının beklentilerine yanıt vermek için Gabon ulusunun bilgeliğine, gücüne ve ulusal kurumlarına güveniyor" ifadelerine yer verildi.
Ne olmuştu?
Orta Afrika ülkesi Gabon'da 30 Ağustos Çarşamba sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Kendilerine 'Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)' ismini veren askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı.
Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı. 64 yaşındaki Ali Bongo, koltuğu, ülkeyi 41 yıldan uzun süre yöneten babası Omar Bongo'dan 2009'da devralmıştı. Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde 'şiddet' uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Muhalifler ise hükümetin uygulamalarına tepki göstermiş ve muhalefet lideri Ondo Ossa, Ali Bongo'ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüştü. (DIŞ HABERLER)