Kamu bankalarının ‘en az 5 bin TL’ diye duyurduğu kredi 3 bin lira veriliyor

Kamu bankalarının Covid-19 salgını sürecinde en az 5 bin TL en çok 10 bin TL olarak duyurduğu bireysel ihtiyaç desteği kredileri onaylanmaya başlandı. Ancak duyurulan miktarın aksine birçok müşteriye en fazla 3 bin TL tutarında kredi verildi.

Abone ol

ANKARA - Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank korona virüsü salgını sürecinde ortak açıklama yaparak, 1 Nisan tarihi itibariyle düşük miktarlı kredi vereceğini duyurdu. Üç kamu bankasının ortak kararında, hane halkı geliri 5 bin liranın altında olanlara en az 5 bin olmak üzere 10 bin liraya kadar kredi verileceği belirtildi.

Ödemeleri altı ay öteleyen ve toplamda 36 ayda geri ödeme planı içeren kredilere ilişkin çok sayıda kişi bankalara başvuruda bulundu. 10 Nisan itibariyle bankalar kullanıcılara gönderdikleri mesajlarla 5 bin, 7 bin 500 ya da 10 bin TL tutarındaki kredilerden hangisini seçtikleri sordu. Bu işlemlerin ardından onay mesajı alan kullanıcılar bankaların mobil uygulamaları üzerinden kredi başvurularını sürdürdü. En az 5 bin TL olarak duyurulan ‘destek ihtiyaç kredisi’ çok sayıda kullanıcıya 3 bin TL olarak onaylandı. Kamu bankaları 5 bin TL’nin altında kredi verilmesinin gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

ALBAYRAK'TAN KAMUYA TEŞEKKÜR, ÖZELE ELEŞTİRİ

Kamu bankalarının kredileri ertelediğini ve kişilere destek olduğunu ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da son yaptığı açıklamada bu konuda bir değerlendirmede bulunmadı, özel bankaları eleştirdi. Albayrak, “Kamu bankaları vatandaşın yanında dururken, özel bankaların takındığı tavır bizleri üzmektedir” dedi.

CHP: ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR

Salgın sürecinde bireysel kredilerin yanı sıra iş dünyası için getirildiği açıklanan kredilerle ilgili de sorunlar var. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de bu durumu Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getirdi, kamu bankalarına yapılan kredi başvuruları nedeniyle şikayetler aldıklarını söyledi. Özel, “Başvuruların akıbetinin dahi sorgulanması için bankaya ulaşılamadığı ve şartların çok zor olduğu şikayetleri geliyor. Ciddi aksamalar var. Bunlar müjdelenirken TOBB Başkanı gülücükler dağıtıyordu, keyfi yerinde diye sorulmuş, tasdik etmişti. Şimdi onun da keyfi kaçmış. Ticaret Odası üyelerinin de kamu bankalarından vaat edilen kredileri çekmekte ciddi sıkıntıları var. Bu konuya eğilmesi gerekiyor” dedi.