Kamu Denetçiliği Kurumu karantinadaki memur idari izinli sayılsın dedi

Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli Piyango İdaresi'nde karantina süreci normal olarak kayıtlara geçen ve maaş kesintisi yaşayan çalışanı haklı bularak idari izinli sayılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Milli Piyango İdaresi'nde bir personelin korona virüsü testinin pozitif çıkmasından dolayı temaslı sayılan, 14 gün karantinada geçirdiği süre normal olarak kayıtlara geçen ve bu yüzden maaşından rapor ücreti kesilen memur, raporun idari izne dönüştürülmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu.

Başvuruyu inceleyen KDK, bu kişilerin raporlu hastalar gibi değerlendirilmesi, raporlarının hastalık iznine dönüştürülerek maaşlarından ilgili mevzuat çerçevesinde kesinti yapılmasının hakkaniyete uygun olmadığını söyledi.

KARANTİNA SÜRESİ MAAŞINDAN KESİLDİ

Milli Piyango İdaresi'nde bir personelin korona virüs testi pozitif çıktı. Temaslı memur 14 günlük karantinaya girdi. Ancak bu süre normal olarak kayıtlara geçerken maaşından kesinti yapıldı. Memur, idari izinli sayılması gerektiğini savunarak KDK'ye başvurdu. Başvurucu, aynı serviste çalışan diğer dört personelle hasta olmamalarına rağmen tedbir amaçlı 14 gün karantinaya alındıklarını, e-Nabız sistemine 14 günlük istirahat raporu bilgisinin düşüldüğünü ve raporun kuruma gönderildiğini aktardı. Karantinada kaldığı süreyi içine alan dönemin maaş bordrolarında kendisinin ve diğer dört personelin rapor ücretinin kesildiğini belirten başvurucu, kurumca mevzuat çerçevesinde değerlendirilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "yakın temaslı" raporunun kamu kurumlarında farklı uygulamalara yol açtığını, bazı kurumlar söz konusu raporu idari izinli olarak değerlendirirken bazılarının ise normal rapor gibi değerlendirdiğini bildirdi.

KDK: MAAŞ KESİNTİSİ YAPILMASI UYGUN DEĞİL

Başvurucu, "yakın temaslı" raporunun tedbir amaçlı verilen bir rapor olması nedeniyle karantina süresinin normal rapor gibi değerlendirilemeyerek idari izne dönüştürülmesini talep etti. Başvuruyu inceleyen KDK, bu kişilerin raporlu hastalar gibi değerlendirilmesi, raporlarının hastalık iznine dönüştürülerek maaşlarından ilgili mevzuat çerçevesinde kesinti yapılmasının hakkaniyete uygun olmadığı sonucuna ulaştı. KDK başvurucunun zorunlu karantina altında geçirdiği sürenin idari izin kapsamında sayılması konusunda tavsiye kararı aldı. KDK ayrıca korona virüsü tedbirleri kapsamında kamu personelinin temaslı olarak geçirdiği süreler hakkında verilen kararlarda hem kamu kurumları arasında uyumun sağlanması hem de gerekli idari işlemleri takdir ve tayin etmek üzere kararın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ulaştırılmasına karar verdi. (HABER MERKEZİ)