Kamudan atılanlara yargı yolu

Hükümet KHK'lerle kamudan ihraç edilen on binlerce kişinin yargıya başvuracağı bir KHK hazırlığında. Amaç, AB ile gerilimi azaltmak, AİHM'e başvuruların önüne geçmek...

Abone ol

DUVAR - Hükümet, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile kamudan tasfiye edilenlere, yargı yolunu açmaya hazırlanıyor. Çıkarılacak kararname ile on binlerce kişiye, “Yargıya başvur, aklanırsan dön” denilmiş olacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli düzenlemenin ana hatlarını, Habertürk TV'de katıldığı bir programda anlattı. “Göreve iade için KHK geliyor. Öte yandan FETÖ mensuplarının ihracı var. FETÖ üyesi olmayanların sayısı çok düşük. Mağduriyet söz konusu değil, hatalar olabilir, onları düzeltiyoruz. OHAL biterken bir yetki vereceğiz idareye. Bu kapsamda hata tespit edilirse, düzenleme yıllar sonra da yapılabilecek” ifadeleriyle dile getirmişti.

Habertürk'te yer alan kaynaklara göre, hukukçuların madde üzerinde çalıştığı belirtildi. Haberde, "İşin özü, kamudan atılanlara ve FETÖ kapsamında idari yaptırım uygulanan müteahhitlere ‘yargı yolu’nun açılmasıdır. Madde, bunu düzenleyecek” ifadesi yer aldı.

AB VE AİHM GERGİNLİĞİ 

Düzenlemenin iki amacının olduğu, birincisi Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan gerilimin ortadan kaldırılması öngörülüyor. İkincisi ise, KHK’lerle hakkında işlem yapılan eski kamu personeli ve bazı müteahhitler, iç hukuk yolu kapalı olduğu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmaya hazırlanıyor. Hükümet, yeni çıkarılacak KHK ile iç hukuk yollarını işleterek AİHM başvurularının önünü kesmeyi hedefliyor.

Haberin tamamı