Kanal İstanbul kılıfında 'sazan sarmalı' iddiası
'Kanal İstanbul' adıyla kooperatif kuran bir gurup imamın, 54 kişiye yasal olmayan belgelerle tarım arazisi sattıkları, tapusunu alamayan hissedarların şikayeti ile ortaya çıktı.
DUVAR- Bir gurup imamın 2016 yılında Kanal İstanbul güzergahı üzerinde aldıkları arsayı kooperatif adı altında hisselere bölerek satış yaptıkları ortaya çıktı. 'Kanal İstanbul' adıyla kurulan kooperatifin, tarım arazisi olarak alınan arsayı 'Kanal İstanbul buradan geçecek, o zaman hisseniz çok değerlenecek' diye pazarladığı belirtildi. Makbuz karşılığı hisse alan ve aradan geçen zamanda yasal olarak tapu sahibi olamayan çoğunluğu imam hissedarlar, dolar bazında yatırımlarının değer kaybetmesi üzerine yargı yoluna başvurdu.
Birgün yazarı Timur Soykan, 'Kanal İstanbul' adlı kooperatifle ilgili iddiaları köşesine taşıdı. Soykan "İmamların Kanal İstanbul kâbusu" başlıklı yazısında süreci şöyle aktardı:
"İstanbul Müftülüğü’ne bağlı 7 imam ve müezzin, 2016 yılında Silivri Bekirli ve Akören mahallelerinden üç tarım arazisi aldı. Bu arsaların tapuları o dönem Üsküdar’da bir camide imam olan Osman Ünal üzerine kaydedildi. İmamlar daha sonra Kanal İstanbul’ ve ‘Kanal İstanbul 2023’ isimli yapı kooperatifleri kurdu ve bu tarlalardan hisse satışına başladı. 2011 yılında Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, çılgın proje olarak İstanbul’un Avrupa yakasını ikiye bölecek Kanal İstanbul projesini açıklamıştı. İddiaya göre; kooperatif yöneticisi imamlar, Kanal İstanbul’un güzergâhını önceden öğrendiklerini söylüyor ve buna dair haritalar göstererek insanları ikna ediyorlardı.
İmar çıkacağını, bölgenin çok değerleneceğini anlatıyorlardı.
Kooperatif yöneticileri yeni bir yasayla tarım arazilerinin bölünebileceğini ve tüm üyelere müstakil tapu verileceğini iddia ediyordu. Hisse sattıkları kişilerin çoğunluğu Diyanet personeli imamı ve müezzinleriydi.
29 Mayıs 2016’da yapılan ilk toplantıda vaatlerini anlatanlar Üsküdar’da cami imamı Osman Önal, Türk Diyanet-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Ekrem Taşçı, Arnavutköy’de cami imamları Ali Bilici, Ali Kiriş, Veysel Çavuş, Sadrettin Hoca, Fatih’te cami imamı Adem Küçük’tü.
KANAL GEÇMEYİNCE
Toplam 18 dönüm üç tarladan 54 kişiye hisse satışı yapıldı. Kooperatif tarafından hisse alan kişilere ortaklık belgesi ve makbuz verildi. Ancak bu kooperatifin hisse satışlarının yapılmasının üzerinden 9 yıl geçmesine karşın hiçbir üye tapu alamadı. Kanal İstanbul bu bölgenin yakınından bile geçmedi. Dolar bazında hesaplandığında tarlalardaki hisselerin fiyatı yüzde 75 değer kaybetti.
Dolandırıldıklarını öne süren bazı üyeler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurdu. Ancak hisse sahiplerinin çoğu yargı süreçlerinin uzun sürmesi, dava masrafları nedeniyle yargıya başvurmadı."
(ALINTI)