Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne atama yetersiz: Her gün beyaz kod veriliyor  

Personel sayısının azalmasıyla, sağlık hizmetinin aksaması hastalarla çalışanları karşı karşıya getirdi. Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde sağlık çalışanları her gün beyaz kod veriyor.

Abone ol

İSTANBUL - Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi radyoloji biriminde hemen her gün beyaz kod veriliyor. Çok az sayıda teknisyen ile hizmet vermeye çalışan hastane, radyoloji biriminde hizmete yeterli cevabı veremiyor. Temel neden ise personel yetersizliği. Sağlık hizmetinden faydalanamayan hastalar ise radyoloji teknisyenleriyle karşı karşıya kalıyor. Hasta ve yakınları, radyoloji teknisyenlerine hakaret ve küfürlerle tartışmalar yaşıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şube Başkanı Fikret Bulut, hastane yönetimi ile yaptıkları görüşmede, atama talep edildiğini ancak İl Sağlık Müdürlüğü’nden yanıt alamadığını belirtirken, sağlık çalışanlarının İstanbul’u terk etme planları yaptığını kaydetti.

ATAMA YAPILMAYINCA TEKNİSYEN SAYISI AZALDI BEYAZ KOD ARTTI

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2021 yılında aktif radyoloji teknisyeni sayısı 58 iken 2024 yılında aktif radyoloji teknisyeni sayısı 46’ya geriledi. Yeni açılan polikliniklerle birlikte hasta sayısının arttığı hastanede ‘beyaz kod’ sayısı da çoğaldı. Hastane idaresinin baskıcı tutumundan şikayetçi olan sağlık çalışanları, iş barışının bozulduğunu ifade ediyor. Mevcut teknisyenler ise tayin ile hastaneden ayrılmanın yollarını aramaya başladı. Fikret Bulut, Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklamaya atıfla, sağlık alanında tasarruf yapılmayacağını hatırlattı. Ancak Sağlık Bakanlığı en son yaptığı atamada atanacak personel sayısını minimum seviyede tuttu. Bakanlık yetkililerini acil önlem almaya davet ediyoruz.

‘MESAİDEN AĞLAYARAK AYRILIYORLAR’

Bulut, sağlık çalışanlarının röntgen talebine yetişemediğini belirterek şöyle konuştu: “Halk da hizmet almak için karşılarında muhatap olarak radyoloji teknisyenleri görüyor, onlara yönelik hakaret ve şiddet içerikli sözler yaşanıyor. Bunun sonucunda da arkadaşlarımız beyaz kod veriyor. Birçok arkadaşımız, mesaiden ağlayarak gidiyor. Kanunu Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki sorun daha spesifik bir durumda.”

‘HASTANENİN ÇÖZÜMÜ, ÇÖZÜMSÜZLÜK’

Hastane idaresinin ‘çözüm’ olarak yoğunluğu azaltmak için mesai saatlerini değiştirdiğini sözlerine ekleyen Bulut, şöyle devam etti: “Akşam 20.00’ye kadar mesai uzadı, vardiya sistemine geçildi. 12.00’de gelen 20.00’de çıkıyor. Yeni personel alınmıyor, mevcut personel ile yükü hafifletmeye çalışıyorlar. İdarenin bu süreçte, hekimlerle görüşüp, fazla röntgen istememeleri gerektiği yönünde girişimler yapıldığını da duyduk. Çalışanların hepsi mutsuz ve huzursuz. Buna bağlı olarak tayin istiyorlar. Üniversite sınavına girip, eğitim durumuyla tayin almak isteyen 24 kişi var. 2024 yılında 46 kişi bu birimde çalışıyordu. Normalde 80 kişi olması gerekiyor. Hastane yönetimiyle görüşme yaptık, İl Sağlık Müdürlüğü’nden atama talep ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını söylediler.”

‘KOLU KIRILAN İŞE GİTMEYECEĞİ İÇİN SEVİNİR DURUMA GELDİ’

Sağlık çalışanlarının psikolojik olarak geldiği noktayı yaşanılan bir örnekle anlatan Bulut, “Bir üyemizin kolu kırıldı, inanın kolunun kırıldığına seviniyordu. Çünkü çalışmaya gitmeyecek, psikolojik olarak bu boyuta ilerledi sorun. Neredeyse her gün beyaz kod veriliyor. Artık hakaret ve şiddet içerikli ifadelerin birçoğuna artık o kadar alıştılar ki çoğuna beyaz kod verilmiyor bile” dedi.

‘HER GÜN BİN RÖNTGEN ÇEKİLİYOR’

Yeterli sayıda cihaz ve personel olması durumunda ‘sorun’ yaşanmayacağına dikkati çeken Bulut, “Büyükçekmece Devlet Hastanesi’nde iki kişi 300 tane röntgen çekiyor. Bu hastanede üç kişiyle acilde bin röntgen çekiliyor. Bir teknisyenin bir saatte en fazla 50 hastanın röntgenini çekebilir, ancak Kanuni’de 200-300’ü bulabiliyor bu sayı. Özellikle radyoloji alanında atamaların yapılması gerekiyor. İstanbul zor ve pahalı bir yer. Yeni atananlar, İstanbul’dan gitmek istiyorlar. Yeterli atamalar olmadığı zaman birimler kapanma riski var. Bu yüzden, sağlık hizmetinin aksaması sonucu da ortaya çıkabilir. Hastanede birkaç birimin kapatılmasıyla ilgili kulağımıza haberler geliyor” diye konuştu.