Kapı kapı dolaşarak Roman kadınlara İstanbul Sözleşmesi'ni anlatıyor

Pandemi döneminde Romanların yaşadığı mahallelerde erken yaşta evliliklerin ve ev içi şiddetin arttığına dikkat çeken Nilay Karadeniz, ev ev dolaşarak Roman kadınlara İstanbul Sözleşmesi'ni anlatıyor.

Abone ol

Hemra Nida

EDİRNE- Edirne'de yaşayan Roman aktivist Nilay Karadeniz, “Roman Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni Öğreniyor” isimli projesi ile Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelere giderek kadınlara sözleşmenin önemini açıklıyor. Sözleşme maddelerinin yazılı olduğu bir el ilanı bastıran Karadeniz, şiddete uğrayan, boşanmak isteyen kadınlar olduğunu ancak gidecek bir yerleri olmadığı için evden ayrılamadıklarını belirtti.  

'TEK ODALI EVLERDE ŞİDDET ARTTI'

Romanların çoğunun bir odalı evlerde kalabalık şekilde yaşadığını söyleyen Karadeniz, “Pandemide yoksulluk derinleşti; kimsede iş, güç, para yok. Geçim derdi yeterince sıkıntı veriyor. Tek göz odada çocukların oynayacağı alan yok, gençler nerde nasıl vakit geçirsin? Bunlar bir yana ‘Kocam beni aldattı’ diyenler çoğaldı. Bu da kavgaları arttırdı. Ev içi şiddet pandemide had safhaya çıktı” dedi.

'EVDEN BİR BOĞAZ EKSİLDİ DİYE BAKIYORLAR'

Yaşadığı mahallede okula giden kız çocuklarının sayısının az olduğuna değinen Karadeniz, pandemi döneminde çocukların uzaktan eğitime erişecek alt yapıya sahip olmadığını vurguladı. Okul eksikliğinin erken yaştaki evlilikleri tetiklediğini ifade eden Karadeniz, “Pandeminin ilk dört ayında mahalleden 8 kız çocuğu evlendi. Yaşları 14 -15… Evlenmek dediğim de bir kına gecesi yapılıyor, çocuk bir evden diğer eve geçiyor. Kız veren aile, evden bir boğaz eksildi diye bakıyor. Diğer evde de koşullar farklı değil, yoksulluk hâkim.” şeklinde konuştu.

Kız çocuklarının okumayı değil, evliliği bir çıkış yolu olarak gördüğünü dile getiren Karadeniz, bu döngünün kırılması gerektiğine inandığı için onları bilinçlendirmeye çalıştığını söylüyor.

'SÖZLEŞMEYİ KADINA ŞİDDET UYGULAYAN ERKEĞE ANLATMAN LAZIM'

Çavuşbey, Papazoğlu, Menzilahır mahallelerinde bir dizi ev ziyareti gerçekleştirerek kadınlarla bir araya gelen Karadeniz, korona virüsü vakalarının artmasından dolayı çalışmasını çevrimiçi ortama taşıdı. Whatsapp üzerinden görüntülü konuşmalarla kadınlara sözleşmenin önemini anlatan Karadeniz, konuşmaya dahil olan bir erkeğin “Şiddeti gören kadın! Bu sözleşmeyi kadına şiddet uygulayan erkeklere anlatman lazım.” diyerek tavsiyede bulunduğunu aktardı.