Kapı kapı dolaştı: SMA'lı çocuğa okul yok

Emrah Aydoğdu SMA’lı çocuğunu okula kaydetmek istedi ancak özel okullar bütün kapıları kapattı. Devlet okulları ise çeşitli bahaneler buldu.

Abone ol

Edanaz Gümüş

DUVAR - SMA Benimle Yürü Derneği kurucularından ve aynı zamanda SMA hastası çocuğu olan Emrah Aydoğdu, 7 yaşındaki çocuğunu önce özel okula kaydetmek istedi, olumsuz yanıt olunca devlet okulunun yolunu tuttu. Ancak hem özel okul hem de devlet okulu Aydoğdu’nun karşısına engeller çıkardı, bahaneler buldu. Okuldaki yetkililer, ‘Çocuğunuzun özel bakıma ihtiyacı var, bu bakımı bizim okul yapamaz’, ‘okullarımız özel gereksinimlere cevap verecek bir kurum değil’ diyerek SMA’lı öğrenciyi okullarına kabul etmedi.

OKULDAN YANIT: BAKANLIK GEREĞİ…

Aydoğdu, oğlu Toros’u İstanbul’da bulunan Bahçeşehir Koleji’ne kaydetmek istedi. Okulla görüşmeleri gerçekleştiren Aydoğdu eve gidip bekledi. Kısa bir süre sonra Aydoğdu’ya okuldan bir e-posta geldi: “Yöneticilerimizle gerekli görüşmeleri tamamladım. Aile ve öğrenci ile ilgili kanaatleri son derece olumlu yöndedir. Toros’un rahatsızlığı sebebi ile özel bakıma ihtiyacı bulunduğundan ve bu bakımı bizim okullarımız gerçekleştiremeyeceğinden maalesef olumlu bir bildirimde bulunamıyoruz. Öğrencinin ihtiyaçlarını karşılamak ne yazık ki okulumuzun, öğretmenlerimizin ya da bizlerin inisiyatifinde olan bir durum değil. Bakanlık kararı gereğince oluşan bir durumdur. İnşallah Toros en kısa sürede sağlığına kavuşur ve aileyi, ailemize dahil ederiz.”

Aydoğdu bu yanıtın ardından başka okullarla görüştü. Ancak diğer okullar da Aydoğdu’ya bu kez yeni bahaneler sundu. Aydoğdu yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gezdiğim bir okul ilk başta olumlu yanıt verdi. Bizi öğretmenlerle tanıştırdılar. Her şey olumlu gelişirken bir anda olumsuz geri dönüş yaptılar. Muhtemelen bir tane SMA’lı öğrenci alınca, ‘ya beş tane daha gelirse ne yapacağız’ diye düşünüyorlar. Açık açık ‘velilerimiz istemiyor’ diye söylüyorlar.”

‘İSTİSMAR DİYE DÜŞÜNÜRLER’

Aydoğdu oğlunun Bahçeşehir Koleji’nde okuması için şansını bir kez daha denedi. Ancak bu kez aldığı yanıt Aydoğdu’yu şaşırttı. Çünkü Aydoğdu’ya gelen mesajda bu kez ‘istismar’ cümleleri yer alıyordu. Aydoğdu’ya okul tarafından gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: “Okullarımızın resmi makamlardan aldıkları izinler ruhsatlar gibi evraklar buna izin vermiyor. Açık konuşmak gerekirse, Toros, bir bakıcı, öğretmen vs ile tuvalet kabinine girerse ve bunu diğer kişiler görüp dile getirirse ‘istismar suçlaması’ ile karşı karşıya kalırız. İkinci bir durum ise sizin durumunuzun ne kadar farklı olduğunun ben bilincindeyim ancak velilerimiz aynı bilinci paylaşmayıp Toros’a bir rehber, abla vs tahsis edildiğini öğrenirlerse en ufak bir konuda kendi çocuklarına da aynı hizmeti talep etmekten hiç çekinmezler.”

‘MÜŞTERİ GÖZÜYLE BAKIYORLAR’

Aydoğdu, özel okulların öğrencilere müşteri gözüyle baktıklarını söyleyerek yaşanılan bu duruma tepki gösterdi. Bahçeşehir Koleji'nin yanı sıra Atakent TED Koleji ile görüşen Aydoğdu, benzer bir tavırla karşılaştığını belirterek şöyle devam etti: “Kendilerine sorun çıkartmayacak müşteriyi alıp diğer müşterileri de kaçırmama üzerine oynuyorlar. Yani özel okullarda doğrudan ticari bakış açısı mevcut. Gözümüzün içine baka baka ‘istemiyoruz’ diyorlar, bahaneler üretiyorlar…”

Devlet okullarındaki durumun özel okullardan pek farklı olmadığını belirten Aydoğdu, burada yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Devlet okulları öncelikle özel eğitime yönlendirmeye çalışıyor ama RAM Raporu dediğimiz bir rapor var. Bu raporda, ‘özel eğitim gereklidir’ diyor. Bu çocukların özel eğitimle ilgili zihinsel herhangi bir engelleri yok. Yaşıtlarıyla ve istedikleri okulda, istedikleri eğitimi alamamaları için hiçbir gerekçe, hiçbir neden yok. Devlet okullarında da erişilebilirlik nadir rastlayabildiğiniz bir şey. Erişebiliyorsunuz, eriştiğiniz zaman bu kez aldığınız cevap, ‘Benim birinci sınıflarım ikinci katta, okulumuzda asansör yok’ oluyor.”

Konuyla ilgili aradığımız Bahçeşehir Koleji'nden yanıt alamadık. TED Koleji'nden bir yetkili ise, "Muhtemelen kontenjan yoktu. Kontenjan olmasa dahi yedek listeye alıyoruz. SMA'lı bir öğrenciye tabii ki yardımcı olmak isteriz. Reddetmek kurumumuzun yapacağı bir şey değil" dedi.