Karabağlar'da bomboş araziye kentsel dönüşüm

Birgün yazarı Bahadır Özgür, kentsel dönüşüm adı altında iktidara yakın şirketler aracılığıyla AK Partililere rant sağlandığını belirtti, "zerresi orada yaşayanların yararına değil" diye yazdı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremleri sonrasında CHP'li belediyeleri, kentsel dönüşüm projelerine engel olarak insanların yaşamını riske attıkları gerekçesiyle suçlamıştı. 6 Mart tarihli kabine toplantısının ardından İzmir Karabağlar kentsel dönüşüm projesini gündeme getirmiş, yine CHP'ye yüklenmişti. Birgün yazarı Bahadır Özgür İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüm projesini değerlendirdiği yazısında, meselenin dönüşüm değil rant olduğunu belirtti. Karabağlar'da bina olmayan arazilere kentsel dönüşüm izni verildiğine dikkat çeken Özgür, dönüşüme girecek arazilerin de AK Partili müteahhitler tarafından parsellendiğini yazdı.

Özgür'ün "‘Bay Kemal’ diye diye imar rantını büyütüyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

BOMBOŞ ARAZİYE KENTSEL DÖNÜŞÜM

(...) Karabağlar’daki 540 hektar 31 Aralık 2012 günü ‘afet yasası’ kapsamında tarafından riskli alan ilan edildi. Haliyle kentsel dönüşüme sokuldu. Bunun içindeki 101 hektarlık bölüm için aceleyle imar planı hazırlandı. Şehir plancıları, jeoloji mühendisleri ve peyzaj mimarları odalarının şubeleri mahkemeye koştular. Çünkü heyelan bölgesi de olan yerde ne zemin etüdü var ne de bina! Büyük kısmı Hazine arazisi. Yani 100 binden fazla insanın yaşadığı yerde dönüştürmek için bula bula bomboş araziyi buldular.

Mahkeme 2015’te planı iptal etti. Ancak Bakanlık dava sürerken hazırlanan yenisini onayladı. Ona da dava açıldı. Bakanlık yine dava devam ederken 2016’da başka bir tane hazırladı. Bu plana da askı sürecinde itiraz edildi. Bakanlık ne yaptı dersiniz? ‘En yeni planı’ hazırladı. Odalar bir kez daha mahkeme yolunu tuttular. 2017’de açılan davaya istinaden mahkeme 2018’de iptal kararı aldı. 6 Ocak 2020 tarihinde Bakanlık bu sefer 2016’daki yargı kararlarını gerekçe göstererek davaya konu planları onayladı. Bir kez daha mahkeme ve sonuç: 3 Şubat 2022 tarihli karar ile dava konusu işlemin iptaline…

Son olarak, 31 Ağustos 2022’de yine planlar onaylıyor ve yine dava açılıyor. Dava ediyor ancak planlara askı süresi içerisinde yerel yönetimler ve vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar dikkate alınarak plan değişiklikleri 24 Şubat 2023’te onaylanıyor. Ve 18 Nisan 2023’te hazırlanan parselasyonlar askıya çıkıyor.

2015-2023 arasında olan biteni özetlersek 7 ayrı imar planı ve 3 ayrı plan değişikliği yapılmış.

Belki okurun kafasını biraz karıştıracak bu hukuki detayların aktarılmasının sebebi, AKP’nin kağıt üzerinde imar planlarıyla nasıl ısrarla oynadığını göstermek. Zerresi Karabağlılar’ın yararına değil oysa. Onu da teknik ayrıntılarla dolu planların gerçek hayattaki karşılığına bakınca anlıyoruz. Bakalım öyleyse…

HER PLANDA LÜKS KONUT DİKTİLER

540 hektarlık alanda kentsel dönüşümün başlatıldığı 101 hektar için planlar yapılıp iptal edilirken yargı kararları dahi beklenmeden hızla devasa konutlar yapıldı. Mesela Yenitepe İzmir projesi. Nuhoğlu İnşaat yapıyor. Proje 'İlbank güvencesiyle' diye satışta. TOKİ, kentsel dönüşüm arazisini ‘lüks site projeleri’ne çevirmiş. Olanca hızıyla konut üretiyor ve müzayede salonunda açık artırmayla satışa çıkarıyor. 29 Eylül 2021’de 267, 15 Ekim 2021’de 141 konut, 'Yüzde 40 peşin, kalanı 120 ay vadeyle' açık artırmada satıldı.

Kim aldı bu konutları peki? Karabağlar’da yaşayan ve Erdoğan’ın talimatıyla 'deprem riski altındasınız' denilen vatandaşlar mı? Elbette hayır. Onlar risk altında hala. En küçüğü 1.2 milyondan başlayıp 3-4 milyon liraya kadar çıkan fiyatlara kimin gücü yeterse onun artık konutlar.

Karabağlar’daki kentsel dönüşümün asıl hedefi ise parselasyon listesine bakınca ortaya çıkıyor. Listede imar planı değişikliği yapılan 101 hektarlık alandaki mülklerin kimlere ait olduğu yer alıyor. 19 Nisan günü Ege’de Son Söz gazetesinden Metehan Ud’un duyurduğu listedeki isimleri incelediğimizde, parsellerin çoğunu AKP’lilerin parsellediğini görüyoruz. Kimler yok ki!

ARAZİLERİN ÇOĞU AKP’LİLERE AİT

En fazla araziye sahip şirket Megapol Emlak Yatırım. Diğerleri de Vaha Emlak, Vaha Konut Yatırım, Vaha Gayrimenkul ve Vaha Perakende şirketleri. Tümü tek bir isme ait. Selim Gökdemir. 

Hani Karabağlar’da kentsel dönüşüm onun için yapılıyor denilse yeridir. 2004-2009 arası İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesiydi. İmar Komisyonu’nda da çalıştı. 2009’da AKP’den Bayraklı Belediye Başkanı adayı oldu. AKP İzmir yönetiminde görev aldı. İzmir’de diktiği gökdelenlerle tanınıyor. 2016’da da yine kendisine ait Megapol Elektrik Üretim şirketine Karşıyaka ve Çiğli’nin tamamı ile Bayraklı’nın bir bölümünde, toplam 4 bin 725 hektar alanda jeotermal sondajı yapma izni de verilmişti. Bir de adının İzmir’de patlak veren ilk 'FETÖ borsası' iddialarına karıştığını da hatırlatalım. Orkide Yağları’nın sahibi Ahmet Küçükbay’ın ifadeleriyle ortaya çıkan rüşvet skandalı İzmir’de FETÖ soruşturmasını yürüten Başsavcı Vekili Okan Bato’ya uzanmıştı. Bato, FETÖ’ye finansman sağlamakla suçlanan Gökdemir dahil 23 kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Kentsel dönüşümün fayda sağladığı bir diğer isim Uluağaç Gayrimenkul Sanayi AŞ. Onun da çok sayıda parseli bulunuyor. Sahibi Aydın Şengül. Eski AKP İzmir İl Başkanı ve 24. dönem milletvekili. AKP’den milletvekili aday adayı olmuş Adnan Görümlü ve AKP’den Gaziemir Belediye Başkan aday adayı olmuş Yılmaz Eroğlu’nun Eroğlu Tekstil şirketinin da yüklü miktarda arazisi bulunuyor bölgede. Kalan isimlerin çoğunluğu da AKP ile ilişkili çıkıyor zaten. Üstelik Karabağ’da yaşamıyorlar. Satın alıp biriktirmişler." (HABER MERKEZİ)