Karaburun'da 30 bin metrekare alanda GES projesi: 'İptal edilmelidir'

Karaburun'da yapılmak istenen GES projesi için süreç başladı. Projenin vereceği zararların geri dönüşü olmayacağını açıklayan Karaburun Yerel Fok Komitesi “ÇED sürecinin iptal edilmesi elzemdir” dedi.

Abone ol

İZMİR – İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan Küçükbahçe Mahallesi'ndeki Karareis mevkiinde toplam 30 bin metrekare alanda Teknika Plast Teknik Kalıp Plastik A. Ş. Tarafından yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından proje ÇED raporuna ilişkin yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme raporu ilgili birimlere sunuldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan komite, proje tanıtım raporunda yer alan, “Güneş enerji santralinde üretilecek elektrik firmanın Organize Sanayi Bölgesi 3. Kısım Ahmet Tütüncüoğlu Cad. No: 3 Manisa adresinde bulunan Gıda Ambalajı Üretim tesisinde kullanılacaktır” ibaresine dikkat çekerek, “Koruma bölgesi dışına yönelik enerji üretimi yapacak proje, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan yarımadanın korunması gereken yerel ekonomisine, kültürüne ve doğasına hiçbir katkıda bulunmayacağı gibi bu durum koruma vizyonuna da/tamamen ters düşmektedir” diye belirtti.

İTİRAZLARA RAĞMEN KURULAN KARABURUN GES'E BİTİŞİK

Diğer yandan, proje alanının Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin tek sulak alanı olan ve kuş türlerinin üreme noktası İris Gölü’ne yaklaşık 600 metre mesafede olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, flora ve fauna varlığının detaylıca ortaya konulmadığı da belirtildi. Biyoçeşitlilik ve bitki örtüsüne ilişkin projenin bitişiğindeki, faaliyetleri devam eden güneş enerji santralinin etkilerini de gözeten herhangi bir araştırma olmadığının da altı çizilen açıklamada, "ÖÇKB ilanı sonrası tüm itirazlara rağmen kurulumuna onay verilen ve proje alanına bitişik aynı imar planı kapsamında olan Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’ye ait olan Karaburun GES, Birinci Derece Sit alanı içinde yer alan İris Gölü’ne ve Karareis barajının drenaj kanalına bitişiktir" denildi.

'PROJENİN İPTALİ ALANIN BEKASI İÇİN ELZEMDİR'

Projenin vereceği zararlara değinilen açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Sonuç olarak alınan uzman görüşlerinden de özetle Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Önemli Doğa Alanı statüsünde olan Karaburun Yarımadasının yüzde 89’unu kapsayacak şekilde 7 RES proje sahası bulunmakta iken ikincil bir enerji sisteminin kurulması sonrasında gerek insan sağlığı gerekse doğal çevre, özellikle sulak alan ve kuş popülasyonu için geri dönüşümsüz bir yıkıma sebebiyet vermeyeceğini varsaymak, oldukça saf bir iyimserliktir. Bu nedenle, TeknikaPlast Teknik kalıp Plastik San. ve Tic. A. Ş. tarafından Güneş Enerji Santrali (3 MWm/2,5 MWe-3 hektar) projesinin kurulumu şu an ve gelecek için yüksek bir endişe sebebi ve meydana gelecek çevresel yıkımın sadece zaman olarak belirsizliğinden ibarettir. Karaburun Yarımadasının doğasının kaldıramayacağı, sahip olduğu ve zaten Gerileme (-1) gösteren bu Önemli Doğa Alanı kriterlerini kaybedeceği, geri dönüşümsüz bir çevre sorununa sebep olacağından GES Projesinin ÇED sürecinin iptal edilmesi alanın bekası için elzemdir." (DUVAR)