Karaburun’da Roma Dönemi’ne ait kale keşfedildi

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından bir süredir yürütülen araştırmada Roma Dönemi'ne ait bir kale keşfedildi. 

Abone ol

İZMİR - İzmir’in Karaburun ilçesinde yüzey araştırması yapan arkeoloji ekibi daha önce bilinmeyen yeni bir kale kalıntısı tespit etti. İskele Mahallesi’nde doğal, düz bir kayalığın üzerinde tarama yapan Çiler Çilingiroğlu başkanlığındaki ekip, yoğun miktarda arkeolojik buluntulara rastladı. Burasının eski bir kale olduğunu fark eden ekip, alanda detaylı belgeleme yapmaya karar verdi. İnceleme sonucunda kaleyi çevreleyen sur duvarlarına ve kaleye girişi sağlayan bir kapıya ait kalıntılar tespit edildi. Surların içinde en az iki büyük taş temelli yapıya ait mimari kalıntılar belgelendi.

Kalenin içindeki taş temelli yapıların içinde ve çevresinde ele geçen arkeolojik malzemenin tipolojik değerlendirmelere göre Geç Roma Dönemi’ne ait olduğu anlaşıldı. Alandaki çanak çömleklerin Ege Antik Dönem kentlerinden bilinen formlara ait olduğu ortaya çıktı. Bunların bir kısmının “Phokaia Geç Roma Kırmızı Astarlı seramikleri” olarak adlandırılan ve M.S 5-7. yüzyıllara tarihlenen seramikler olduğu tespit edildi. Yine aynı tarihlere ait çok sayıda çatı kiremidi, günlük kullanıma yönelik pişirme ve servis kapları bulundu.

Araştırma başkanı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada Karaburun merkezine bu kadar yakın bir alanda şimdiye kadar bilinmeyen bir kalenin bulunmuş olmasına şaşırdıklarını dile getirerek, alanın günümüzde bağ ve zeytinlik olarak kullanıldığını, mimari kalıntıların ise yoğun bir bitki örtüsü altında kaldığını belirtti.

Şehir merkezine çok yakın olması nedeniyle ilçede devam eden yapılaşmanın alanı tahrip etmesinden korktuklarını ifade eden Çilingiroğlu, Karaburun’un hiç bilinmeyen antik dönemleriyle ilgili önemli bilgiler sağlayan bu alanın, İzmir’in kültürel ve tarihi mirasının bir parçası olarak tanınması ve korunması gerektiğinin altını çizdi.

‘175 ARKEOLOJİK ALAN BELGELENDİ’

Kalenin keşfinin heyecan yarattığını ve İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerini konuyla ilgili bilgilendirdiklerini paylaşan Çilingiroğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye ve yurtdışından uzmanların yer aldığı bilimsel ekip 2015 yılından bu yana Karaburun ilçesinde arkeolojik yüzey araştırmaları yürütüyor. Karaburun’da Paleolitik dönemden, Osmanlı Dönemi sonuna kadar olan kalıntıları arazide yürüyerek tespit eden ekip şimdiye kadar 175 arkeolojik alan belgeledi, çok sayıda uluslararası ve ulusal yayın yaptı. Tarih ve kültür bilincinin yaygınlaşmasına önem veren araştırma ekibi, sivil toplumla ortak çalışmalar yürütmekte ve İzmir tarihi açısından önem arz eden alanların İzmir Koruma Kurulu tarafından birinci derece arkeolojik sit alanı olarak korunması için çalışıyor.”