Karaburun’da tepkilere rağmen depolamalı GES ısrarı

Karaburun Küçükbahçe Mahallesi’nde kurulmak istenen depolamalı güneş enerji santrali için 3 Eylül günü halkın katılımı toplantısı yapılacak. Bölgedekiler projenin iptalini istiyor.

Abone ol

İZMİR - İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan Küçükbahçe Mahallesi’nde, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılmak istenen Karaburun Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) ve Elektrik Depolama Tesisi için 3 Eylül günü halkın katılımı toplantısı yapılacak. Küçükbahçe Kahvesi önünde halkın görüşüne sunulacak projeye ilişkin Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından açıklama yapıldı.

Karaburun-Ildır Körfezi’nde Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanı sonrası 5 yıl içinde 18 yatırım projesi söz konusu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Küçükbahçe sınırları içinde kurulan Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş.’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin de ÇED sürecinin devam ettiği belirtildi.

‘PROJE GERİ ÇEKİLMELİ’

Yapılmak istenen DGES projesinin, yerleşim yerlerine yakınlığına da değinilen açıklamada, “Karaburun–Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 metre olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?” denildi.

Santralin vereceği zarar ve yarımada yerelinde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atıldığı ifade edilen açıklamada, “Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir” ifadelerine yer verildi.

‘HAYVANCILIK VE TARIM FAALİYETLERİ BİTME NOKTASINA GELECEK’

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen de mahalle halkı olarak projenin iptal edilmesini istediklerini dile getirdi. Muhtar Dağdelen, “Küçükbahçe Mahallesi sınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri bölgemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri bitme noktasına getirecektir. Bölgede yeni öneri ve çed aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır. Küçükbahçe Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve narenciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz. Bu kararımızı topladığımız imzalarla ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

(HABER MERKEZİ)