Karaduvar Mahallesi: 'Balıkçı kasabası olacak' dendi, petrol depolama merkezi oldu

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Mahallesi, petrol depolama merkezi yapılmak isteniyor. Mahalleli, haberleri olmadan belediye meclisinde alınan karara tepkili.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın 

MERSİN - Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesi’nin ‘depolama ve lojistik alanı’ olarak kullanılması önerisi CHP, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin onayıyla kabul edildi. Yıllardır petrol dolum tesisleri arasında olan mahalle, alanın petrol depolama alanı olmasıyla birlikte insansızlaşıp sanayi bölgesine dönüşecek.

60 yıl öncesine kadar bir balıkçı köyü olan Karaduvar Mahallesi, Akdeniz ilçesinin en kalabalık mahallelerinden. Mahallenin bir kısmı Hatay’ın Samandağ ilçesinden göç edenlerden bir kısmı da 1990’lı yıllarda bölgedeki çatışmalı süreçten dolayı batıya göç etmek zorunda kalan insanlardan oluşuyor.

BALIKÇI KÖYÜ PETROL DEPOLAMA ALANI OLACAK

Her sene Balık Festivali’nin düzenlendiği, ‘bölgenin turizm merkezi olacak’ diye reklamların yapıldığı Karaduvar Mahallesi aslında yıllardır petrol dolum merkezlerinden dolayı bir nevi kuşatma altında. Akaryakıt dolum merkezlerinin Karaduvar’a girmesi ise 1950’lere dayanıyor. 60 yıl öncesine kadar kendi halinde bir balıkçı köyü olan Karaduvar’a 1950'lerde ilk olarak Ataş Rafinerisi kurulmuştu. Sonrasında TUTA ve OPET gibi firmaların da dolum merkezleri bu bölgede yer aldı. Birçok petrol dolum merkezi ruhsatı olmamasına, eksiklikleri olmasına rağmen günümüzde de faaliyetine devam ediyor.


'HALK MUTFAK TÜPÜ YAKAMAZ HALE GELDİ'

Evler, tarım alanları petrol dolum tesisleri ile iç içe. Geçmiş yıllarda basında zaman zaman Karaduvar’da çevre felaketi yaşandığına dair haberler de yer aldı. 2017 yılında dolum tesisleri ile transfer borularından sızan akaryakıtın toprak ve suya karışması ile bahçeler kurudu, içme suyuna karışan benzin nedeniyle bölge halkı şehir şebekesinden su içemez hale geldi. Kanalizasyona karışan benzinden dolayı bölgede yaşayan halk mutfakta tüp yakamaz hale geldi. Dönemin Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Özkan Özdemir, akaryakıt sızıntısı nedeniyle özellikle çocuklarda görülen hastalık vakalarında artış olduğuna dikkat çekmişti.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ YILDIZ: KARŞI ÇIKTIK

Geçtiğimiz haftalarda Belediye Meclisi’nde alınan kararla bölgede petrol depolama ve lojistik alanı yapılacak. 15 bin kişinin etkileneceği durumdan insanlar ancak karar alındıktan sonra haberdar oldu. Nereye gideceklerini, ne yapacaklarını mahalle halkı da bilmiyor. CHP Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, söz konusu depolama projesinin Karaduvar Karakolu’ndan Deliçay’a kadarki büyük alanı kapsadığını söyledi. Yıldız, “Akdeniz Belediyesi’nin şifai teklifi ile Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bir plan bu. 1/5000’lik plan bu yapma yetkisi Büyükşehir’de onaylama yetkisi de Büyükşehir meclisinde. Mart ayında yapmış olduğumuz Büyükşehir meclis toplantısında, benim ve HDP’li meclis arkadaşlarımızın şerhine rağmen lojistik ve depolama projesi haline getirildi” diye konuştu.


'KONUT ALANLARI DEPOLAMA ALANI OLACAK'

Şu an konut alanlarının da içinde bulunduğu yerler projeyle depolama alanı yapılmak isteniyor. Yıldız, burada binlerce kişinin yaşadığını, depolama alanı yerine konutların bulunduğu alanlara okullar, sağlık ocakları ve alt yapı hizmetleri götürülmesi gerektiğini belirtiyor. Karara bir aylık itiraz etme süresi olduğunu, geçtiğimiz günlerde mahalleyi ziyaret ederek, halka itiraz etmeleri için bilgilendirme yaptıklarını aktaran Abdurrahman Yıldız, bahçelerde çalışarak, yevmiye ile ev yapan mahalle halkının yanında olduklarını belirtti.

'TURİZM BEKLERKEN EVİMİZDEN OLDUK'

Karaduvar Mahallesi Muhtarı Fikret Altan, yerel yetkililerin kendilerine ‘Karaduvar turizm merkezi yapacağız’ dediğini pratikte ise petrol merkezi yaptıklarını söyledi. Şu an bile petrol dolum merkezlerinden dolayı mahallenin kuşatma altında olduğunu vurgulayan Altan, “15 bin kişi etkilenecek buradan. Bize yer de söylemiyorlar. Mahallenin çoğunluğu bahçelerde, tarlalarda yevmiye çalışıyor. Dişimizden tırnağımızdan artırıp bir ev yaptık oradan da çıkartılıyoruz. Bu mahalleye de yazık. ‘Şirin balıkçı kasabası yapacağız’ dediler, biz turizm beklerken evimizden oluyoruz” şeklinde konuştu.

'BİNLERCE İNSAN NEREYE GİDELİM?'

Muhtar Altan, bu projeden en son mahalle halkının haberi olmasına da şu sözlerle tepki gösterdi: “Bir plan yapılacaksa halka sorsunlar. Biz bize sormadan alınan bu karara karşı mücadelemizi yürüteceğiz ve itiraz dilekçelerimizi ilgili makamlara verdik. Binlerce insan yaşıyor bu mahallede nereye gidelim? Gerekirse Belediye Meclisi önünde gidip oturacağız.”