Karaköy'deki genelevin altından tarih çıktı

Karaköy'de Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamında yıkılan genelev binalarının altında Osmanlı hamamı ve sinagog bulundu.

Abone ol

DUVAR - Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamında kültür sanat merkezine dönüştürülmesi için yıkılan Karaköy’deki 200 yıllık genelevin hafriyat çalışmaları sırasında genelevin altından iki tarihi eser çıktı. Anıtlar Kurulu’nun yıkımdan önce tespit ettiği eserlerin, yaklaşık 120 yıllık tarihiyle bilinen sinagog ile Osmanlı hamamı olduğu öğrenildi.

Milliyet'in haberine göre, uzmanlar, iş makinelerinin yıkımını gerçekleştirdiği bir binanın altından beliren ve Osmanlı mimarisinin tipik örneği olduğu aktarılan kırmızı tuğlalı bir yapıyı fark etti. Aktarılan bilgilere göre, 200-300 yıllık tarihe sahip bir hamam olduğu tahmin edilen yapının üzerine genelev binalarının yapıldığı anlaşıldı.

Anıtlar Kurulu’nun yıkım öncesinde kayıt altına aldığı Büksek Kaldırım Büyük Eşkanazi Sinagogu’nun duvarları da hafriyatla birlikte ortaya çıktı. Orta Avrupa kökenli Yahudilerin İstanbul’a gelmesi üzerine 1900 yılında yapılan sinagog da hafriyat çalışmaları sırasında korundu. Osmanlı mimarisinin tanımlandığı alanın 1164 yılından itibaren I. Manuel’in Cenevizlilerle kurduğu ilişkiyle aynı zamanda Ceneviz semti olduğu belirtilirken, çalışmalar sonucu buluntuların tarihinin daha eskiye gidebileceği aktarıldı. 

YIKIM İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

Beyoğlu Belediyesi, Zürafa, Alageyik ve Kadem Sokak’ın kültürel dönüşümünün tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada, “Zürafa Sokak’ta 35 binanın yıkım işlemleri tamamlandı ve hafriyatı kaldırılıyor. Kalan 5 yapı için hak sahipleriyle kurul görüşüyor. Bir sinagog, sinagog müştemilatı ve bir tarihi hamam bulunuyor. Kurul kararının ardından tarihe kazandırılması için projelendirilecek” denildi. İstanbul Arkeoloji müzesi uzmanlarının gözetiminde süren çalışmalar, hafriyatın kaldırılmasının ardından hızlanacak.

Yeşilçam filmlerine konu olan Zürafa Sokak’taki genelev, korona virüsü salgını sırasında kapatıldıktan sonra Beyoğlu Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezi yapılmak üzere dönüşüme sokuldu. Beyoğlu Belediyesi’nin yürüttüğü Beyoğlu Kültür Yolu projesinin parçası olarak yıkılan 42 genelevin yerine yapılacak kültür sanat merkezinin, Atatürk Kültür Merkezi, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlı Han, Muammer Karaca Tiyatrosu, Garibaldi Salonu, Mısır Apartmanı, Atlas Sineması Müzesi, Grand Pera Emek Sahnesi gibi yapılarla kaynaştırılması planlanıyor. (HABER MERKEZİ)