Karamollaoğlu'ndan 'ittifak içinde ittifak' açıklaması: Yüzde 99 tamamlandığı kanaatindeyim

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, "ittifak içinde ittifak" formülüyle ilgili konuştu: “Üç parti olarak seçime müşterek girmemiz oyumuzu yükseltecek. Yüzde 99 bunun tamamlandığı kanaatindeyim.”

Abone ol

DUVAR - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Karar TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sunduğu "Gündem Özel" programına katıldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le bugün yaptığı görüşmenin ardından neden açıklama yapmadıklarını anlatan Karamollaoğlu, "Kendisiyle 1 haftadır görüşelim istiyorduk. Kendisi Ankara dışına çıktı, ben de Ankara dışına çıktım. Derken bugüne denk geldi, yani özellikle bugün seçilmiş değil. Sadece kararın açıklanmasından sonra -ondan önce gerginlikler oldu vs.- ben o gerginlikler geldi geçti, şu anda biz birlikteyiz, bunun da önemini idrak etmek mecburiyetindeyiz deyip kendisine hem kendisine teşekkür ettim hem de kısaca meydana gelen hadiselerin bir değerlendirmesini yaptık o kadar" dedi.

'MERAL HANIM'LA ARAMDA BİR KIRGINLIK YOK'

Elif Çakır'ın Millet İttifakı'nın aday belirleme sürecinde yaşanan anlaşmazlığı hatırlatarak "Aranızda kırgınlık oluşmuş muydu?" sorusu üzerine Temel Karamollaoğlu, şu yanıtı verdi:

"Ben özellikle Meral Hanım için söylüyorum. Meral Hanım'la benim aramda bir kırgınlık yok. Sağ olsun kendisi başlangıçtan beri, ta bizim hükümet zamanından beri, benimle çok rahat bir irtibat kuruyor. O 4 günlük dönem, bizim Altılı Masa olarak bir araya gelip arkasından birtakım farklılıklar gündeme geldikten sonra, ben arkadaşlarla bir araya gelmemiz gerektiğini, meseleleri birlikte, Meral Hanım gelebilirse buyursun ama o yoksa biz kendimiz konuları bir defa daha ele almamızın faydalı olacağını düşünüyordum. Ama iki gün sonra biz bir araya geldik, meselelerimizi gözden geçirdik, Meral Hanım öbür açıklamalarından sonra biz bu masada devam edeceğiz, hedefimiz belli, bizim hedefimiz bu sistemin değişmesi, geçmişte bu sistemin değişmesi için nasıl bir arada olduysak yine olacağız ancak ilave şunlar da dikkate alınırsa oy potansiyelimiz yükselir dedi. Bizim açıklamamızda da zaten o hususlar gündeme getirildi."

'İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK' FORMÜLÜ: YÜZDE 99 TAMAMLANDI

Taha Akyol'un Millet İttifakı'nın milletvekili seçimlerine ayrı ayrı mı yoksa bazı yerlerde tek parti adı altında mı gireceğini sorduğu Karamollaoğlu, "O konuda bazı temaslar var. Ama bugün Meral Hanım'la böyle bir konuya hiç girmedim. Ancak şunu görüşmüştük, ben ittifak içinde ittifak diye bahsetmiştim yani Altılı Masa'da yer alan üç parti olarak DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi olarak bir araya gelip seçime müşterek girmelerinin bizim oy potansiyelini yükselteceğini ve Meclis'te bunun karşılığını göreceğimizi söyledim. Tek liste, tek amblem altında" dedi.

"Hangi amblem o?" sorusuna Karamollaoğlu, "Bu konuda bazı görüşler oldu. Tam olarak bu iş neticelenmiş değil ama yüzde 99 ben bunun tamamlandığı kanaatindeyim. Biz bunun Saadet Partisi çatısı altında olması gerektiğini söylüyoruz. Neden? Biz Saadet Partisi olarak 20 yıldır siyasi hayattayız, en az 7 seçim geçirdik bir seçim tecrübemiz var. Ve bundan önce seçimlere girmiş olmamızdan dolayı da seçim kurullarında temsilci bulunduruyoruz, sandık başlarından da resmen, sandık kurulu üyesi olarak bulunuyoruz. Bir kişinin orada müşahit olarak bulunması başka, sandık kurulu üyesi olarak bulunması başka. Müşahit adı üstünde gözlemci ama sandık kurulu üyesi bir ihtilaf olduğu taktirde o konuda karar verecek insanlardan birisi" yanıtı verdi.

'TEK AMBLEM ALTINDA GİRERSEK BELKİ 25 VEKİLLE TEMSİL EDİLECEĞİZ'

"Yüzde 99 tamamlandı dediniz, diğer iki partiyi bu fikre yakın görüyorsunuz?" sorusuna yanıt veren Temel Karamollaoğlu, "Tamam imzayı attık diyene kadar, binde bir de olsa olmama ihtimali olur. Ama bu söylediğim hususlardan dolayı üzerinde durduğumuz konu şu: Birçok yerde biz bunun araştırmasını yaptık, arkadaşlar da yaptırdılar, gözüken o ki bugünkü şartlarda teker teker seçime girsek yüzde 2 ile 4 arasında oy alıyoruz. Ayrı ayrı girerek hepimizin alacağı toplam oy yüzde 7-8'i buluyor. Ama Meclis'te temsilci bulundurabilme ihtimali çok zayıf, en fazla iki milletvekili. Onun için biz birlikte girersek yüzde 7-8 oy alabildiğimiz taktirde 15-20 belki de 25 milletvekiliyle temsil edilebileceğiz" ifadelerini kullandı.

'CEVAP VERİRSEM MÜNAKAŞA HALİNE GELİR'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın en az 41 ilde kendi logolarıyla seçime katılacakları açıklamasının hatırlatılması üzerine Karamollaoğlu, şunları söyledi:

"Ben şimdi bu münakaşaya girmiyorum. Çünkü bu bir münakaşa haline gelir. Bu teklifleri biliyorum. Bizim bütün derdimiz seçimlerden en büyük başarıyla çıkmak. Burada bir siyasi parti 41 ilde seçime girse ne olur girmese ne olur? Eskiden 41 ilde seçime girince bir partinin bazı hakları oluyordu, şimdi o yok. Bir parti bütün Türkiye'de teşkilatlanmış, kongresini yapmış, seçime girme hakkını kazanmışsa her an seçime girebiliyor. Yani 41 ilde seçime girmek bir zaruret değil. Bizim seçime birlikte girmemiz oy potansiyelimizi yükseltiyor."

'BİRLİKTE GİRERSEK OY POTANSİYELİMİZ YÜZDE 15-17'YE KADAR ÇIKIYOR'

"Onun için de arkadaşlarımıza söylediğim şu: Seçime giderken arzumuz ney, 15 Mayıs'ta Meclis'te çok sayıda milletvekiliyle temsil edilebilmek. En kötü senaryoyu söylüyorum, herkes seçime tek başına girdi, bu taktirde her parti taş çatlasın 1, 2 ya da 3 milletvekiliyle temsil edilmiş olacak. Ama biz sadece seçime kadar belli bir süre kendi amblemimizi gündeme getirmesek, ama seçimden sonra biz Meclis'te grup kuracak sayıya da ulaşırsak 5 sene Meclis'te de kamuoyunda da etkili propaganda yaparız. Neticede herkes kendi amblemiyle seçime girmek ister, biz bunu garipsemeyiz. Bir mola lazım bize yalnız, 1 aylık. Şunu görüyor arkadaşlarımız kamuoyu yoklamalarında, bir araya geldiğimiz zaman potansiyel yüzde 15-17 mertebesine kadar çıkıyor. Ama 'potansiyel'... Kesin söz veririm meselesi ayrı, potansiyel ayrı."

'İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAKTA DEMOKRAT PARTİ NEDEN YOK?'

Akyol'un "Neden Demokrat Parti yok, niye üç parti?" sorusuna Karamollaoğu, "Bu daha önce böyle görüşüldü. Bu partilerin dışında buraya gelebilecek olanlar olur mutlaka" şeklinde cevap verdi.

Karamollaoğlu, "Yani bunu bir ideolojik birlik olarak görmüyorsunuz ya da görüyor musunuz?" sorusu üzerine ise "Kısmen. Tabiri caizse, ben pek o tabiri kullanmıyorum ama sağcı gözüken bir eğilim var. Yoksa buraya katılmak isteyebilecek partiler olur. Sayı arttıkça uzlaşma zorlaşır. Burada yapacağımız iş şu, milletvekili seçiminde her üç parti eşit miktarda aday gösterecek, kademeli olacak bu aday gösterme. Siz buraya yeni partileri eklediğinizde bu zorlaşacak" dedi.  (HABER MERKEZİ)