Kararsızlar en çok hangi soruları sordu?

Seçime bir gün kala, evet ve hayır stantlarını dolaşıp, kararsız seçmenlerin en çok hangi soruları sorduğunu araştırdık. Beşiktaş 'Hayır' Platformu Başkanı Selahattin Maluşaklı ve Beşiktaş AK Parti Başkan Yardımcısı Nuri Dönmez krarsızları nasıl ikna etmeye çalıştıklarını anlattı.

Abone ol

DUVAR - Anayasa referandumu yarın yapılıyor. Partilerin seçim çalışmalarının bitmesine birkaç saat kaldı. Beşiktaş'ta referandum propagandası yapan AK Parti ve CHP stantlarının görevlileriyle seçmenlerin özellikle de kararsızların kendilerine hangi soruları sorduğunu konuştuk.

Beşiktaş 'Hayır' Platformu başkanı Selahattin Maluşaklı ve Beşiktaş AK Parti Başkan Yardımcısı Nuri Dönmez, izlenimlerini aktardı.

Maluşaklı, bugüne kadar sayısız seçmenin kendilerine, 'Ben Evet oyu vermeyi düşünüyordum ama hayır diyeceğim' dediğini belirtiyor.

Dönmez ise kararsız seçmen kitlesini, 'Evet' demeye ikna ettiklerini ve bu kitlenin kendilerine, '18 yaşında çoluk çocuk mu bu ülkeyi yönetecek?'  diye sorular geldiğini ifade ediyor.

'ÇOK MEŞAKATLİ GÜNLER GEÇİRDİK ÇÜNKÜ'

Seçim çalışmalarının nasıl bitirdiklerini ilk olarak Beşiktaş Hayır Platformu başkanı Selahattin Maluşaklı'ya sorduk. Maluşaklı, bu süreci şöyle anlattı: "45 gündür demokrasi çerçevesinde hayır kampanyası yürüttük. Çok meşakkatli günler de geçirdik. Çünkü insanlara hayırı anlatmak bir yurtseverlik ve vatanseverlik görevi. Kaldı ki Anayasa'nın Türk milletine 16 Nisan'dan sonra yakıştırılmasını haklı bulmadığımızı bu Anayasa taslağının halkın tüm katmanlarının, Anayasa profesörlerin, STK'ların, ilim ve bilim adamlarının bilgisi alınmadan yapılmış bir Anayasa taslağı olduğunu bildiğimiz için bir mücadeleye girdik. Korkumuz o ki bu Anayasa taslağından evet çıkarsa Türkiye çok karanlık bir döneme girecektir. Çünkü bu Anayasa taslağı normal bir medeni ülkenin Anayasası değil bir tek kişinin ülkeyi kontrol etme isteğidir."

'EVET ÇIKARSA TÜRKİYE'NİN DÜNYADAN AYRILACAĞINI SÖYLEDİK'

"Genelde bizim hayıra ikna ettiğimiz insanlarla da yukarı da söylediğim cümleleri paylaşıyoruz" diyen Maluşaklı, bugüne kadar ben 'Evet' vermeyi düşünüyordum ama 'Hayır' diyeceğim diyen sayısız seçmen olduğunu bilirterek şöyle devam etti:

"Bazı tereddüt ve çelişkilerle bize gelen insanlara 16 Nisan'dan sonra Evet çıkarsa şöyle bir Türkiye ile karşı karşıya kalırsınız Hayır çıkarsa şöyle bir Türkiye ile karşı karşıya kalırsınız diyerek Türkiye'nin gerçeklerini kendileriyle paylaşıyoruz. Bunu yine tekrarlamak istiyorum. Evet çıkarsa Türkiye hem dünyadan ayrılacak, hem Avrupa'yla entegrasyon sorunları yaşayacak, hem de sınırlarımızla ilgili problemler yaşayacağız. Çünkü 15 yıldır ülkeyi yönetenlerin geride yaptıklarına baktığımız zaman hiçbir şey yapılmadığını, Atatürk ilkelerine ve cumhuriyet ilkelerine karşı bir duruş sergilediklerini görüyoruz. Bunun için de hayır çıkarsa Türkiye bir nefes alacak, Türkiye tekrar üreten, özgür, demokrasi ve cumhuriyeti benimseyen insanların yönetimine girecek."

'MUHAFAZAKARLARDAN İLGİ GÖRDÜK'

Kararsız seçmen kitlesine seslenen Maluşaklı, bu süreçte en çok muhafazakarlardan ilgi gördüklerini söylüyor:

"Kararsız  seçmen kitlesine de şunları söylemek istiyorum: Öncelikle kendilerinin mutlaka sandığa gitmelerini istiyoruz. Çünkü sandığa gitme yüzdesi yükselince karşı oylarda düşüş oluyor. Özellikle kararsızlara diyoruz ki anket şirketlerinin manipülasyon değerlerine asla ihtimal vermeyin. Biz burada halkın gerçek nabzını tutan insanlar olarak diyoruz ki Türkiye'de hayıra karşı müthiş bir tevecüh var. İnsanların yüzünde bunu görebiliyoruz. Örneğin, türbanlılar, muhafazaklar sanki evet oyu verecekmiş gibi bir izlenim yaratmalarına rağmen biz burada yaşadığımız kampanya süreci içersinde gördük ki hayıra en büyük tevecühü gerçek dindanlar ve 15 yıldır AKP yönetimine kızgın olan insanlar hayıra döndüler. Bu da bizleri çok sevindiriyor."

'ÇAY KOYDUK BUYURUN BİZE EVET'İ ANLATIN'

Sonra AK Parti çadırına giriyoruz. Bizi burada AK Parti Beşiktaş İlçe Başkan Yardımcısı Nuri Dönmez karşılıyor. "Bu süreçte çalışmalarımız çok yoğun geçti" diyen Dönmez, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

"Kafalarına sorular takılan vatandaşlarımızın sorularını yanıtladık. Arkadaşlarımızla birlikte üyelerimizi ziyaret ettik. Kafası karışık olan insanlarımızı tekrar tekrar ziyaret ettik. Ev sohbetlerinde insanlarımıza komuşlarınızı toplayın, çay ikram edin diyoruz. Birçok insan bizi arayarak, 'Çayı koyduk buyurun bize Evet'i anlatın' dediler."

'KARARSIZLAR EN ÇOK YARGIYLA İLGİLİ SORULAR SORDU'

Bugüne kadar, "Ben Hayır'ı vermeyi düşünüyordum ama bize 'Evet'i anlatır mısınız?" diyen insan sayısının fazla olduğunu belirten Dönmez, kararsız seçmen kitlesinin kendilerine daha çok şu sorular sorduklarını söylüyor:

"Bu insanlar bize daha çok yargıyla ilgili sorular sordular. Biz de kendilerine HSYK dışında diğer konularda çok da bir değişiklik olmadığını söyledik.  Yargının tek elde toplanmadığını söylediğimiz zaman kafa karışıklıkları düzeliyor. İnsanlardaki bir başka kafa karışıklığı da 18 yaşında milletvekili seçilebilme. İnsanlar bize, 'Memleketi çoluk çocuk mu yönetecek' diyorlar. Biz de kendilerine dünyanın şu kadar ülkesinde 18 - 20 yaş arası milletvekili var diyoruz. Bu demek değildir ki meclisin yarısında 18 yaşında milletvekilleri olacak. Bu sefer de kararsızlar bize, 'Biz böyle düşünmemiştik' diyorlar. Bu gençlere ömür boyu maaş bağlanmayacak diyoruz."

'UYUM YASALARI ÇIKACAK'

'18 yaşında milletvekili seçilen kişinin askere gitmeyecek mi?' gibi sorularla da karşılaştıklarını belirten Dönmez, şöyle devam etti: "Bu Anayasa referandumda kuvvetli bir şekilde geçtikten sonra uyum yasaları çıkacak. Bu uyum yasalarında 18 yaşında milletvekili seçilen bir gencin bu genç bayan da olabilir hep erkek seçilecek diye düşünlüyor. Uyum yasalarında meclisteki diğer partilerle de uzlaşı yapılınca bu gençler milletvekilliği bittikten sonra askere alınsın ya da paralı yapsın diyoruz."