Kart: MHP'de başkanlık kırılması var

Ankara'da, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başkanlık konusunda referandum seçeneğini öne çıkaran grup konuşması tartışılıyor. CHP'nin hukukçu eski milletvekili Atilla Kart, "Bahçeli'nin açıklamaları, başkanlık politikasından dönüş yapıldığı ve bir kırılma yaşandığı anlamına geliyor" dedi.

Abone ol

Hülya Karabağlı  hkarabagli@gazeteduvar.com.tr

ANKARA - Devlet Bahçeli'nin başkanlık konusunun Meclis'e getirilmesi çağrısı yapması, "MHP başkanlık konusundaki tutumunu değiştirdi mi?" sorusunu gündeme getirdi. CHP’nin 24. dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, hukukçu eski vekili Atilla Kart, Bahçeli’nin açıklamalarını, “Başkanlık önerisini yeni şartlarla değerlendirmeye açık olduğunu görüyoruz. Bu MHP’nin başkanlık konusunda bugüne kadarki söylemleriyle bağdaşmayan bir kırılmadır” sözleriyle değerlendirdi.

CHP'li Kart, Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamasını Duvar'a değerlendirdi. Bahçeli'nin bugünkü konuşmasıyla, başkanlık konusunda ödün vermez görünen tavrından ve politikasından dönüş yapıldığı izleniminin çıktığına dikkat çekti. “Bahçeli'nin başkanlık önerisini yeni şartlarla değerlendirmeye açık olduğunu görüyoruz. Bu MHP’nin şimdiye kadar ki söylemleriyle Başkanlık söylemleriyle bağdaşmayan bir kırılmadır” diyen Kart, şunları söyledi:

"Bahçeli'nin konuşmasının bütününe baktığımızda anayasaya uyma zorunluluğundan söz ediyor, bunu cumhurbaşkanını kastederek söylüyor. Peki, Türkiye’de anayasal kurumlar 15 Ağustos 2014’den itibaren askıya alınmış durumda. Türkiye’de kitlesel mağduriyetler yaşanıyor. Yeni husumet ve intikamlar toplumları etkiliyor. Türkiye’de serbest seçim şartları yok ediliyor. Ve maalesef Türkiye savaşa iktidar eliyle savaşa sürükleniyor. Böyle bir tabloda uzun soluklu  siyaset ve hukuki mücadeleye ihtiyaç olduğu açık. Ama neyi görüyorum; 'Başkanlık konusunda AKP önerisini getirsin, dursun, bakarız' demek, bütün bu sürecin sorumlusu olağanüstü hali de, anayasayı  mütemadi  bir şekilde ihlal eden AKP siyasetini  aklamak  ve ibra etmek anlamına gelir. Bu koşul kabul edilemez. Böyle bir anlayış ve yaklaşımı hiçbir biçimde kabul edemeyiz.

KIRILMAYA HIZ KAZANDIRIR

Başkanlık önerisini yeni şartlarla değerlendirmeye açık olduğunu görüyoruz. Bu MHP’nin şimdiye kadarki söylemleriyle başkanlık konusunda söylemleriyle bağdaşmayan bir kırılmadır. Burada Başkanlık konusundaki çok net olan ödün vermez görünen tavrından, politikasından dönüş yapıldığı ve bir kırılma yaşandığı anlamına gelir. Türkiye’de AKP’nin yarattığı kırılmaya hız kazandıran  bir yaklaşım."

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, başkanlık sistemine ilişkin şunları söylemişti:

"Dünyanın hiçbir medeni ve demokratik ülkesinde her gün suç işleyen bir yönetim ve iktidar yapısı görülemeyecek, bundan bahsedilemeyecektir. Bu durum karşısında, AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse yine karşımıza iki seçenek çıkacaktır: İlk olarak AKP, hazırda tuttuğu veya üzerinde çalıştığı bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan daha önceki maddeleri de ihtiva etmek kaydıyla TBMM’ne getirmelidir. Milletvekilleri, ilkeleri ve inançları doğrultusunda vicdanlarının sesini dinleyerek oy kullanacaklar, bir karara varacaklardır. İkinci olarak bu anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulunda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. MHP, Türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır. Bizim tercihimiz her zaman olduğu gibi parlamenter sistemin devamı, güçlendirilmesi, reforma tabi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır."