Kartal Dağı'nda mermer ocağına karşı dava açıldı

Tire'de bulunan Kartal Dağı mevkiinde işletilmek istenen mermer ocağına karşı köylüler tarafından maden ruhsatının iptali istemiyle dava açıldı.

Abone ol

İZMİR - İzmir'in Tire ilçesinde Küçükkale ve Büyükkale Mahalleleri Kartal Dağı mevkiinde, Emerald Taşımacılık Madencilik tarafından yapılmak istenen “Mermer Ocağı” projesine karşı Küçükkale ve Büyükkale mahallelerinde yaşayan 98 kişi dava açtı. Avukat Cem Altıparmak tarafından İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, maden ruhsatının iptali istendi.

Davaya ilişkin açıklama yapan Altıparmak, “Maden Ruhsatlarının verildiği Kartal Dağı ve civar köyleri, Küçük Menderes havzasına su sağlayan temiz su kaynaklarını barındırmaktadır. Verimli zeytinlikleri, zengin bir biyoçeşitliliğin hayat bulduğu orman ekosistemi ve arkeolojik sit alanları ile ekolojik, yerel ekonomik, kültürel açıdan önemli bölgedir” ifadelerini kullandı.

'I. ve III. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI'

Nitekim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, dava konusu maden ruhsatlarına dayanılarak işletilmek istenen “Mermer Ocağı” projesinin ÇED sürecini, ruhsat sahalarına 3 kilometre yarıçaplı bir mesafede verimli zeytinlik sahaların varlığı nedeniyle durdurduğunu belirten Altıparmak, dava konusu ruhsat sahalarının bulunduğu bölgenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından I. ve III. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edildiğine de dikkat çekti.

Bu gelişmeler üzerine, bölgedeki maden arama ve işletme ruhsatlarının iptal edilmesi için davalı idareye yapmış oldukları başvuruya cevap dahi verilmediğini belirten Altıparmak, “İdarenin bu yaklaşımını, hukuk devletine ve haklara saygılı bir idare anlayışına ters, çevresel demokrasi ve halkın çevresel konularda karar alma süreçlerine katılımı açısından olumsuz bir yaklaşım olarak not ediyoruz” dedi.

'İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELEDE UYUMSUZLUK ÖRNEĞİ'

Dava konusu maden ruhsat alanlarının da, iklim krizi ile mücadelede en önemli araçlardan birisi olan karbon yutak alanlarının yok olmasına ve bu suretle iklim krizinin derinleşmesine yol açtığını belirten Altıparmak, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kamu idarelerinin eşgüdümsüzlüğü ve/veya umursamazlığı gibi sebeplerle, Kartal Dağı’nın maden ruhsatı verilerek madencilik faaliyetlerine açılmış olması, iklim krizi ile mücadelede açık bir uyumsuzluk örneğidir. Özetlediğimiz bu gerekçelerle, Kartal Dağı maden arama ve işletme ruhsatlarının iptal edilmesi için, yöre halkıyla ve Tire Belediyesi ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı iptal davası açmış olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.” (DUVAR)