Kartalkaya yangını sanıklarına düşük ceza sinyali: 78 kez ayrı ayrı cezalandırılacakları maddeden tutuklanmadılar

Otel yangınıyla ilgili soruşturmada şüpheliler, 'taksirle öldürme'den tutuklandılar. Taksirle ölüm, düşük cezayı işaret ediyor. Hukukçular, davanın 'olası kasttan' açılması gerektiğini söylüyor.

Abone ol

İSTANBUL - Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 36'sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınıyla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor. Grand Kartal otelinin sahibi Halit Ergül ile otelin genel müdürünün de aralarında bulunduğu 9 kişi, yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

Soruşturmayı Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile beraber takip ettiklerini belirten Bolu Barosu Başkanı Sinan Barut 9 kişinin 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan tutuklandığını duyurdu.

EN FAZLA 15 YIL HAPİS

Türk Ceza Kanunu'na göre 'taksir' "Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir" ifadeleriyle tanımlanıyor. Soruşturmada tutuklanan şüpheliler, açılacak davada 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan ceza alırsa en fazla 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor.

35 GÜN ÖNCE 11 EKSİK TESPİT EDİLMİŞ

Oysa, gerek yangından kurtulan mağdurların anlatımları gerekse de otel personelinin ifadelerine göre, Grand Kartal Otel'de ne yönetmeliğe uygun yangın merdiveni ve yangın tüpü bulunuyordu ne de yangın dedektörleri çalışıyordu. Ayrıca, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 21 Ocak'taki yangından 35 gün önce, 16 Aralık 2024'te yaptığı denetimde, otelde şu eksiklikleri tespit etmişti:

"Tahliye çıkışları, yönlendirme levhaları, acil aydınlatma, elektrik tesisatı, ısı kaynakları, söndürme gereçleri, algılama sistemleri, yangın alarmı, bacaların durumu, duman havalandırması ve tahliyesi."

'OLASI KAST'TAN YARGILANIRLARSA 78 KEZ AYRI AYRI CEZA ALACAKLAR

Ceza hukuku uzmanı avukat Derviş Aydın, şüphelilerin tutuklama maddesi olan 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' maddesinin Kartalkaya'daki durumu karşılamadığını belirtiyor ve 'olası kast' vurgusu yapıyor.

Türk Ceza Kanunu, olası kastı şu şekilde tanımlıyor:

"Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır."

Kartalkaya yangınının şüphelileri, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan cezalandırılırsa en fazla 15 yıl hapis cezası alacak. Ceza, 'olası kastla öldürme' suçundan çıkarsa, şüpheliler yangında hayatını kaybeden 78 kişi kişi için ayrı ayrı cezalandırılacak.

'OLASI KASTTAN CEZALANDIRILMALILAR'

Avukat Aydın, Yargıtay'ın olası kast değerlendirmesinde sayısal olarak fazla ihmal ve mevzuata aykırılık halleri, mevzuatta öngörülen önlemler alınmadığı takdirde ölümlü ya da ölümlü ve yaralanmalı olayların gerçekleşebileceğini öngörülmesi, yapılan tespitlere rağmen hatalı, eksik ve tehlikeli çalışma yönteminin sürdürdülmesi kriterlerine dayandığını belirtti.

"Kartalkaya yangınına ilişkin kamuoyuna yansıyan belgeler, yangın tedbirleri anlamında neredeyse tüm mevzuat kurallarının ihlal edildiğini, dahası eksiklikler tespit edilmiş olmasına karşın hileli şekilde yangın tedbirleri alınmış gibi raporlama yapıldığına işaret ediyor" diyen Aydın, oteldeki yangının sorumlularının 'olası kast' suçlamasıyla yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurguladı.